Προσοχή: Μεγάλη απάτη με SMS δήθεν από τα ΕΛΤΑ – Τι να προσέξετε

Προσοχή: Μεγάλη απάτη με SMS δήθεν από τα ΕΛΤΑ – Τι να προσέξετε

Μορφή «τσουνάμι» λαμβάνει τις τελευταίες ημέρες, ελέω γιορτών, τα αναρίθμητα παραπλανητικά SMS στο όνομα των ΕΛΤΑ. «Το δέμα σας είναι έτοιμο», γράφουν οι επιτήδειοι που επιχειρούν να ξεγελάσουν ανυποψίαστους πολίτες. Έχουν κινηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες, λένε τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στο documentonews.gr.

Συγκεκριμένα, επιτήδειοι επιχειρούν να εξαπατήσουν τους πολίτες, στέλνοντας παραπλανητικά SMS εξ’ ονόματος των ΕΛΤΑ. Τις τελευταίες ώρες έχουν γίνει δεκάδες καταγγελίες σχετικά με SMS τα οποία δήθεν ενημερώνουν για αδυναμία παράδοσης προϊόντων. Ουσιαστικά, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αυξημένη διακίνηση προϊόντων μέσω ταχυμεταφορών αλλά και των ΕΛΤΑ στην εορταστική περίοδο.

Στα μηνύματα που αποστέλλονται, καλούν τους παραλήπτες να πατήσουν σε έναν σύνδεσμο ούτως ώστε να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους και να «διορθώσουν» τη διεύθυνση παράδοσης του προϊόντος.

Όπως μπορείτε να δείτε σε ένα από τα SMS-δολώματα που αποστέλλονται τις τελευταίες ώρες, μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η οποία δεν παραπέμπει σε αντίστοιχες που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες των ΕΛΤΑ.

«Το δέμα των Ελληνικών Ταχυδρομείων έφτασε στην αποθήκη αλλά δεν μπορεί να παραδοθεί λόγω ελλιπών πληροφοριών διεύθυνσης. Επιβεβαιώστε τη διεύθυνση στον σύνδεσμο εντός 12 ωρών».

Ακολουθεί ένας «περίεργος» σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε ένα παράθυρο διαλόγου στο οποίο επιχειρείται phising (σ.σ «μια μορφή επίθεσης κοινωνικής μηχανικής, στην οποία ο εγκληματίας μιμείται μια αξιόπιστη οντότητα, ζητώντας από το θύμα να αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες»), ζητώντας την καταβολή ενός ενδεικτικού ποσού.

Το εν λόγω μήνυμα κλείνει με… ευχές από τους επιτήδειους.

Τι απαντούν τα ΕΛΤΑ στο documentonews.gr

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, μετά από ερώτηση του documentonews.gr, αναφέρουν πως έχουν δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για το φαινόμενο – Λερναία Ύδρα που «φουντώνει», όπως χαρακτηριστικά είπαν, τις ημέρες των γιορτών.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα, αν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για τη προστασία του κόσμου, επαναλαμβάνουν πως έχουν γίνει όλες εκείνες οι ενέργειες που χρειάζονται και έχει ενημερωθεί και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενώ όπως αναφέρουν είναι σε διαρκή συνεργασία ώστε να εξαλειφθούν παρόμοια συμβάντα».

Φυσικά, οι επιτήδειοι παραλλάσσουν την τακτική τους, όσον αφορά τα μηνύματα – δολώματα. Σε άλλο SMS, προειδοποιούν τον παραλήπτη ότι το δέμα του είναι δήθεν μπλοκαρισμένο στο τελωνείο. Μάλιστα, καλούν τον ανυποψίαστο πολίτη να κλικάρει έναν «ύποπτο» σύνδεσμο και να καταβάλει το ποσό των 2,99 ευρώ ώστε να… ολοκληρωθεί η αποστολή του δήθεν δέματος.

Εάν κάποιος επιχειρήσει να κλικάρει τον εν λόγω σύνδεσμο έχοντας εγκατεστημένη έστω και τη βασική ασπίδα αντιϊκής προστασίας, θα δει το εξής μήνυμα από τον browser το οποίο προειδοποιεί ότι ο ιστότοπος που επιθυμεί να επισκεφθεί είναι επικίνδυνος. «Οι υπεύθυνοι στον ιστότοπο μπορεί να σας ξεγελάσουν για να εγκαταστήσετε λογισμικό ή να αποκαλύψετε στοιχεία όπως τον κωδικό πρόσβασης, τον αριθμό τηλεφώνου ή τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προειδοποιητικό μήνυμα του browser.

Φυσικά δεν είναι καινούριο φαινόμενο καθώς μηνύματα εμφανίζονται όλο το τελευταίο διάστημα στα e-mail πολιτών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter