Προσπαθεί να συνέλθει το Στρασβούργο: «Νομίζαμε ότι επρόκειτο για αστείο» (Photos)

Προσπαθεί να συνέλθει το Στρασβούργο: «Νομίζαμε ότι επρόκειτο για αστείο» (Photos)

Ένοπλοι αστυνομικοί περιπολούν τους δρόμους του Στρασβούργου, σημεία ελέγχου έχουν στηθεί από τις αρχές ασφαλείας σε συνοικίες της πόλης, καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά κι οι κάτοικοι αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα της χθεσινής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Στην οδό Rue Des Grandes Arcades κηλίδες αίματος διακρίνονται στο οδόστρωμα, σε έναν από τους δρόμους όπου ορισμένα από τα θύματα δέχθηκαν τους πυροβολισμούς. Στην πλατεία Kleber, στην καρδιά της πόλης, πολίτες αφήνουν λουλούδια μπροστά από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, στη μνήμη των νεκρών.

«Η χριστουγεννιάτικη αγορά καταστράφηκε. Κανείς δεν θα θέλει να έρθει εδώ» είπε ο Μπουί, ένας 46χρονος σερβιτόρος στο εστιατόριο Casa Toscana.

«Νομίζαμε ότι ήταν κροτίδες ή ένα αστείο, που είχε να κάνει με τις διαμαρτυρίες των κίτρινων γιλέκων» περιέγραψε ο 46χρονος.

«Πέρασαν 5 λεπτά προτού ο κόσμος συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβαινε».

Η επίθεση αναμένεται να επιφέρει ένα καταστροφικό πλήγμα στους τομείς λιανικού εμπορίου και τουρισμού της πόλης.

Το εστιατόριο Saint Sepulcre, σε κοντινή απόσταση από το σημείο που έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, παρέμεινε κλειστό σήμερα έπειτα από απόφαση της διευθύντριας Κλοντ Φρικέρ, καθώς δύο από τους σεφ που έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ που υπέστησαν.

«Ξέρουμε ότι δεν είμαστε ασφαλείς πουθενά, παρά τα μέτρα ασφαλείας» είπε ο Ραλφ, ένας συνταξιούχος από το Στρασβούργο.

«Είναι αδύνατο να απαντήσουμε στις ενέργειες αυτού του παρανοϊκού, δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πανικό ή την παράνοια».

Εντούτοις, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι τουρίστες δείχνουν να νιώθουν πιο διαφορετικά. Στο ξενοδοχείο Kleber στην κεντρική πλατεία της πόλης, η μία ακύρωση ακολουθεί την άλλη, σε μια περίοδο που επρόκειτο να είναι από τις πιο δραστήριες πριν από τα Χριστούγεννα.

«Λαμβάνουμε πολλά τηλεφωνήματα και email για ακυρώσεις. Το πλήγμα θα είναι βαρύ» σημειώνει η ρεσεψιονίστ Ελενά Μπονάλ.

«Η ζωή πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητά της αύριο. Η χριστουγεννιάτικη αγορά θα ανοίξει ξανά αύριο και εμείς θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις ζωές μας ξανά βασισμένοι στις αξίες μας. Δεν θα επιτρέψουμε οι ενέργειες ενός παρανοϊκού να μας ρίξουν κάτω» είπε από την πλευρά του σε δημοσιογράφους ο δήμαρχος Ρολάν Ριές.

Θα σβήσουν τα φώτα του Πύργου του Άιφελ

Ο Πύργος του Άιφελ θα βυθιστεί στο σκοτάδι αργότερα, στη 01.00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας, «ως φόρος τιμής στα θύματα της επίθεσης» που σημειώθηκε στο Στρασβούργο, ανακοίνωσε σήμερα η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό στο Twitter.

Η Σοσιαλίστρια δήμαρχος εξέφρασε επίσης την «αλληλεγγύη της στους συγγενείς των θυμάτων και τους πολίτες του Στρασβούργου», σε αυτό το tweet που ανήρτησε σήμερα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter