Προσπαθεί να τα μαζέψει ο Λευκός Οίκος

Προσπαθεί να τα μαζέψει ο Λευκός Οίκος

“Βεβαίως ο πρόεδρος καταδικάζει την Κου Κουξ Κλαν, τους υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής και τους νεοναζί”, αναγκάστηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος Τύπου

Ο Λευκός Οίκος επιχείρησε σήμερα να αποκλιμακώσει την ένταση που πυροδότησε ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται από τους επικριτές του ότι επέδειξε ανοχή και επιείκεια προς τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές που βύθισαν στο πένθος το Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας, τους οποίος ωστόσο απέφυγε να καταδικάσει ρητά.

Μια γυναίκα 32 ετών σκοτώθηκε χθες όταν ένα όχημα έπεσε πάνω στο πλήθος των διαδηλωτών αντιρατσιστικών οργανώσεων που κατέκλυσαν τη μικρή πόλη για να καταγγείλουν τις οργανώσεις ακροδεξιών, μεταξύ αυτών νεοναζιστές και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από το Νιου Τζέρσεϊ όπου κάνει διακοπές, επισήμανε σήμερα μέσω του εκπροσώπου του ότι καταδικάζει «φυσικά» όλες τις μορφές βίας, περιλαμβανομένων των υπέρμαχων της ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Χθες οι Αμερικανοί πολίτες ανέμεναν από τον ηγέτη τους ότι σύντομα θα προέβαινε σε μια ξεκάθαρη καταδίκη, με τρόπο αποφασιστικό, της δράσης των εξτρεμιστικών αυτών ομάδων. Όμως απογοητεύτηκαν. Ο Τραμπ περιορίστηκε να μιλήσει για τη «βία που προέρχεται από διάφορες πλευρές».

Χρειάστηκε να περάσουν 19 ώρες, η πολεμική να οξυνθεί και ο Λευκός Οίκος να επιχειρήσει να επανορθώσει.

«Ο πρόεδρος δήλωσε απερίφραστα χθες ότι καταδικάζει όλες τις μορφές βίας, δογματισμού και μίσους» τόνισε ένας εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής διοίκησης.

«Αυτό περιλαμβάνει σίγουρα τους υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής, τη Κου Κλουξ Κλαν, τους νεοναζί και όλες τις εξτρεμιστικές οργανώσεις».

Η κόρη και σύμβουλος του προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ, καταδίκασε επίσης «τον ρατσισμό, τους υπερασπιστές της ανωτερότητας των λευκών και τους νεοναζί» τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «θέση στην αμερικανική κοινωνία» για τέτοιου είδους ιδέες.

Επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικανούς

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε σφοδρή κριτική και από το στρατόπεδό του, των Ρεπουμπλικάνων. Ο γερουσιαστής της Φλόριντας Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι θα ήθελε «να ακούσει τον πρόεδρο να περιγράφει τα γεγονότα του Σάρλτοσβιλ για τον οποίο είναι, μια τρομοκρατική επίθεση που διέπραξαν λευκοί ακροδεξιοί».

«Εάν ήμουν πρόεδρος των ΗΠΑ και αυτά τα άτομα διατύπωναν τη συμπάθειά τους προς το πρόσωπό μου και το πρόγραμμά μου, αυτό θα ήταν για εμένα πρόβλημα» σχολίασε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Στο Σάρλοτσβιλ, το ήδη βεβαρημένο κλίμα επιδείνωσε ο θάνατος δύο αστυνομικών, όταν το ελικόπτερο που επέβαιναν συνετρίβη.

Η έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας αναμένεται σύντομα να καθορίσει τα κίνητρα του Τζέιμς Φιλντς, του οδηγού του οχήματος που έπεσε πάνω στους διαδηλωτές. Ο 20χρονος είχε φωτογραφηθεί νωρίτερα το Σάββατο να κρατάει μια ασπίδα στο πλευρό νεοναζί.

Ο ύποπτος, με καταγωγή από το Οχάιο, διώκεται για ανθρωποκτονία, πρόκληση σωματικών βλαβών και απόπειρα διαφυγής. Αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Σάρλοτσβιλ, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, Μάικλ Σίγκνερ διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνέβαλε στη δημιουργία ενός κλίματος «χυδαιότητας, κυνισμού και εκφοβισμού».

«Έκανε αυτήν την επιλογή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας (…) να παίξει με τις χειρότερες προκαταλήψεις μας» υπογράμμισε μιλώντας στο CBS.

«Νομίζω ότι αυτό που συνέβη αυτό το Σαββατοκύριακο συνδέεται άμεσα με τις επιλογές του».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter