Προσθήκη νέου ΕΚΑΣ στην εθνική σύνταξη

Προσθήκη νέου ΕΚΑΣ στην εθνική σύνταξη

Η δήλωση του κατά κανόνα φειδωλού όσον αφορά τις παροχές υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στον τηλεοπτικό σταθμό Αnt1 ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς ενός καινούργιου ΕΚΑΣ για τους πλέον αδύνατους εισοδηματικά συνταξιούχους πυροδότησε νέο κύμα προσδοκιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να ενισχυθούν σε πρώτη φάση και σε μόνιμη βάση οι λαμβάνοντες μόνο την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ με καταβολή ειδικού επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 60 ευρώ μηνιαίως, ώστε να εισπράττουν μηνιαία σύνταξη συν ΕΚΑΣ 444 ευρώ. Κάτι που θα σήμαινε ετήσια αύξηση εισοδήματος τουλάχιστον 720 ευρώ για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης

Η πρόταση συζητήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μέτρων ανακούφισης που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή (και υπερψηφίστηκαν ήδη από την εθνική αντιπροσωπεία). Αν και σε αυτό τον πρώτο κύκλο μέτρων δεν ελήφθη καμιά απόφαση, καθώς η κυβέρνηση έπρεπε να επιλέξει μεταξύ εναλλακτικών σεναρίων τα οποία όμως ήταν εντός των δημοσιονομικών αντοχών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΣ λάμβαναν πριν από την κρίση συνταξιούχοι άνω των 65 ετών οι οποίοι είχαν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα που δεν υπερέβαινε το ποσό των 8.472,09 ευρώ.

Επίσης έπρεπε το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο να μην υπερβαίνουν το ποσό των 9.884,11 ευρώ και το οικογενειακό φορολογητέο ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 15.380,9 ευρώ.

Σύμφωνα με τα προ του 2010 ισχύοντα θα έπρεπε να ικανοποιείται ακόμη ένα κριτήριο: το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και τα πάσης φύσεως επιδόματα πλην των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων – Πάσχα και αδείας, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 850 ευρώ. Τώρα βεβαίως ο πήχης σε πρώτη φάση τοποθετείται αρκετά πιο χαμηλά.

Το είχε καταργήσει ο Χαρδούβελης

Το ΕΚΑΣ άρχισε να περιορίζεται τα πρώτα χρόνια της κρίσης και το μικρό υπόλοιπο που είχε απομείνει είχε προταθεί να καταργηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη το 2015. Παρά την αποκάλυψη των προθέσεων αυτών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2015 υπό το κράτος των εκβιασμών των δανειστών της χώρας αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να δεχτεί τον σταδιακό μηδενισμό του ΕΚΑΣ, εξού και η παραδοχή Τσακαλώτου ότι η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εως τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά αναλυτικά στοιχεία για το κόστος της λήψης ενός τέτοιου μέτρου. Η στιγμή που θα προωθηθεί εξαρτάται προφανώς από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την επίτευξη υπερπλεονασμάτων πέραν των αναμενομένων.

Η ανακοίνωση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2019 (το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1,461 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 670 εκατ. ευρώ), που δείχνουν ότι ήδη καταγράφεται υπερπλέονασμα σχεδόν 2 δισ. ευρώ, καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση θα έχει σύντομα έτοιμο το σχέδιό της για το ΕΚΑΣ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter