Πρόστιμα έως 130 εκατ. ευρώ στο καρτέλ των εργολάβων

Πρόστιμα έως 130 εκατ. ευρώ  στο καρτέλ των εργολάβων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η επιβολή προστίμων σε 12 εταιρείες του κλάδου των κατασκευαστικών οι οποίες, σύμφωνα με την έρευνα της αρμόδιας αρχής, συμμετείχαν στην πολύκροτη υπόθεση της συγκρότησης του καρτέλ των εργολάβων και κατέθεσαν αίτημα ένταξης στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών.

Η διαδικασία διευθέτησης διαφορών αφορά επιχειρήσεις οι οποίες παραδέχονται τη συμμετοχή τους σε αποδιδόμενη σε αυτές καρτελική σύμπραξη, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας (άρθρο 1 του ν. 3959/2011 ή/και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και γι’ αυτό τους επιβάλλονται υπό προϋποθέσεις μειωμένα κατά 15% πρόστιμα.

Τα πρόστιμα σε αυτές τις εταιρείες –ανάμεσα στις οποίες είναι και οι τέσσερις μεγαλύτερες (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Αβαξ, Ιντρακάτ)– μπορεί να φθάσουν συνολικά τα 100 με 130 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους κατασκευαστικών εταιρειών που βρίσκονται σε συζητήσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το πώς θα πληρωθούν ή εάν θα πληρωθούν σε δόσεις είναι κάτι που δεν σχετίζεται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ούτε εξαρτάται από αυτή, αλλά από την εφορία και συγκεκριμένα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επικεφαλής της οποίας είναι ο Γ. Πιτσιλής (η Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως και όλες οι ανεξάρτητες αρχές επιβάλλουν πρόστιμα με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων).

Η διαδικασία διευθέτησης διαφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου και αποτελεί το πρώτο στάδιο ολοκλήρωσης της πολύκροτης υπόθεσης καθώς σε αυτή εντάχθηκαν μόνο 12 εταιρείες από τις 45 συνολικά που αναφέρονται στο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Οταν ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο, τότε θα ακολουθήσει ένα δεύτερο στάδιο αυτό της ακροαματικής διαδικασίας για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των υπόλοιπων εταιρειών που δεν έκαναν αίτημα διευθέτησης. Αυτό το δεύτερο στάδιο μπορεί επίσης να έχει μεγάλη διάρκεια σε χρόνο (όπως και το πρώτο) και δεν συνεπάγεται την επιβολή προστίμων σε όλες τις εταιρείες που δεν εντάχτηκαν στη διευθέτηση των διαφορών, εφόσον από την ακροαματική διαδικασία αποδειχθεί ότι δεν είχαν ευθύνη στις καρτελικές συμπράξεις.

Πρόστιμο 1 εκατ. στους αδελφούς Χόντου

Στη διαδικασία της διευθέτησης διαφορών εντάχθηκαν και οκτώ εταιρείες των αδελφών Χόντου για άλλη υπόθεση που διερεύνησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στον κλάδο των καλλυντικών. Οι εταιρείες αποδέχτηκαν τις εναρμονισμένες πρακτικές που τους απέδωσε η εποπτική αρχή, η οποία και τους επέβαλε μειωμένο κατά 15% πρόστιμο, ύψους 1,053 εκατ. ευρώ. Στον ίδιο κλάδο, εκκρεμεί η έρευνα για πέντε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χονδρική πώληση καλλυντικών (Estee Lauder Hellas AE, ΠΝ Γερολυμάτος ΑΕΒΕ, L’ Oreal Produits De Luxe Hellas AE, Γρ. Σαράντης ΑΕΒΕ και Parfums Christian Dior Hellas ΑΕΒΕ). Την υπόθεση στα καλλυντικά είχε μεταφέρει η εταιρεία Notos Com (διαθέτει το ομώνυμο πολυκατάστημα).

Επίσης συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση των υπερτιμολογήσεων στα φίλτρα τεχνητών νεφρών και της απαγόρευσης πωλήσεων σε νοσοκομεία. Στην υπόθεση εμπλέκονται 15 εταιρείες, ενώ κρίσιμο ρόλο φέρεται να διαδραμάτιζε ο συλλογικός φορέας εκπροσώπησής τους, καθώς στα γραφεία του, σύμφωνα με τα ευρήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, λάμβαναν χώρα αρκετές από τις συνεννοήσεις για τον προκαθορισμό των τιμών. Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ότι ακολουθούσαν την εξής πρακτική: συνεννοούνταν για να «κλειδώσουν» τις τιμές των φίλτρων τεχνητού νεφρού σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου στο Παρατηρητήριο Τιμών Προμηθειών Υγείας να μην υπάρχουν χαμηλές τιμές. Τα νοσοκομεία μέχρι πρόσφατα προμηθεύονταν υλικά σε τιμές όχι υψηλότερες από τη χαμηλότερη καταγεγραμμένη στην αγορά, όπως αυτή απεικονίζεται στο Παρατηρητήριο Τιμών.

… και μια περίεργη υπόθεση με δικηγορικό γραφείο

Θόρυβο προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η αποκάλυψη του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημ. Κυριτσάκη στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ότι δικηγορικό γραφείο (εκ Θεσσαλονίκης) καταγγέλλει διάφορες υποθέσεις και εταιρείες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ότι αυτές οι καταγγελίες υιοθετούνται από ορισμένους βουλευτές, οι οποίοι εν συνεχεία προχωρούν σε ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο και κατ΄ επέκταση ασκούν έλεγχο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πορεία των υποθέσεων.

Το σημείο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με κύκλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού το δικηγορικό αυτό γραφείο υποβάλλει με πανομοιότυπο τρόπο τις καταγγελίες και ότι στο σχετικό έντυπο που υποβάλλει αλλάζει μόνο η εταιρεία και το προϊόν, δίχως να υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση των καταγγελλομένων. Οπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη Βουλή, ενοχλητικό είναι ότι αυτές οι καταγγελίες υιοθετούνται αβίαστα, χωρίς στοιχειώδη έρευνα από ορισμένους βουλευτές. Ομως, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος αντιτείνει ότι «όποιος δημόσιος λειτουργός δεν αντέχει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την κριτική υπεκφεύγει ισχυριζόμενος ότι… εκβιάζεται».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter