Πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη NEOSET

Στη ΝΕΟΣΕΤ, αν και έχει πτωχεύσει, επιβλήθηκε σήμερα πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα η επιτροπή ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 88.814 ευρώ στην εταιρεία NEOSET, για παλαιότερες παραβάσεις της εταιρείας σε θέματα ανταγωνισμού αναφορικά με το σύστημα δικαιόχρησης του δικτύου καταστημάτων ΝΕΟΣΕΤ ΚΟΥΖΙΝΑ.

Συγκεκριμένα το αρμόδιο τμήμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με απόφασή του μετά από καταγγελία της εταιρίας - πρώην δικαιοδόχου «ΕΠΙΠΛΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΤΟ ΔΙΑΜΕΣΟ ΕΠΕ», διαπίστωσε ότι η εταιρία «Επιπλοσυνθέσεις NEOSET ΑΒΕΕ» παραβίασε τους όρους λειτουργίας του συστήματος δικαιόχρησης (franchise) και τις σχετικές συμβάσεις με τους δικαιοδόχους της για καταστήματα επίπλων κουζίνας υπό το σήμα «NEOSET ΚΟΥΖΙΝΑ». Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από την εξέταση των σχετικών συμβατικών όρων και πρακτικών της καταγγελλόμενης, προέκυψαν στοιχεία που στοιχειοθετούν κάθετους περιορισμούς του ανταγωνισμού, οι οποίοι συνίστανται ιδίως σε καθορισμό τιμών μεταπώλησης, κατά το διάστημα των ετών 2000 έως και 2009, καθώς επίσης και σε περιορισμό αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ των δικαιοδόχων, ιδίως μέσω ρήτρας αποκλειστικής προμήθειας και επιτρεπτού μόνο λιανικών πωλήσεων, και περιορισμού των ενεργητικών πωλήσεων σε τελικούς χρήστες από τα μέλη του δικτύου επιλεκτικής διανομής της NEOSET, κατά το διάστημα των ετών 2000 έως και 2013. Οι εν λόγω όροι και πρακτικές συνιστούν περιορισμούς ιδιαίτερης σοβαρότητας, κατά τις κείμενες εθνικές και ενωσιακές διατάξεις.

Για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, η Επιτροπή αποφάσισε και επέβαλε στη NEOSET πρόστιμο συνολικού ύψους 88.814,62 Ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την κρίση στον κλάδο, η οποία συνετέλεσε στην πτώχευση της NEOSET καθώς και την αυτόβουλη τροποποίηση των συμβάσεων πριν από την επέμβαση την παρέμβαση της.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.