Πρόστιμο για χειραγώγηση μετοχών της Marfin Λαϊκής επί Βγενόπουλου – Νέα δικαίωση για Βαξεβάνη και Hot Doc

Πρόστιμο για χειραγώγηση μετοχών της Marfin Λαϊκής επί Βγενόπουλου –  Νέα δικαίωση για Βαξεβάνη και Hot Doc

Πρόστιμο 240.000 ευρώ για χειραγώγηση της μετοχής της τράπεζας MARFIN POPULAR BANK και επομένως του χρηματιστηρίου της Αθήνας στο οποίο ήταν εισηγμένη την εποχή της διοίκησης Βγενόπουλου, επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το σκάνδαλο της χειραγώγησης αφορά την περίοδο από τις 4 Απριλίου 2011 έως τις 30 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, και χρήματα εκτός των νομικών προσώπων στα οποία έχει επιβληθεί το πρόστιμο, θα κληθεί να καταβάλει και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Βγενόπουλου και την εποχή εκείνη διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Ευθύμιος Μπουλούτας.

Στη σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι αποφασίστηκε «η επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 240.000 ευρώ για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 7 παρ. 1 του ν. 3340/2005, σε δύο νομικά και ένα φυσικό πρόσωπο για συμμετοχή σε εγχείρημα χειραγώγησης της μετοχής της εισηγμένης στο χρηματιστήριο Αθηνών εταιρίας MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD κατά το χρονικό διάστημα από 2 04.04.2011 έως και 30.05.2011».

Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δικαιώνει έστω και με καθυστέρηση πολλών χρόνων τον Κώστα Βαξεβάνη και τη δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Hot Doc, το οποίο έδωσε σκληρή και πολυετή μάχη ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του σκανδάλου Βγενόπουλου. Μεταξύ πολλών άλλων στοιχείων που είχε φέρει στο φως, το Hot Doc είχε αποκαλύψει το καλοκαίρι του 2016 και επέμενε παρά τις πιέσεις που ασκούνταν, ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος και η ομάδα του, χειραγωγούσαν την αγορά.

Μάλιστα στη δίκη που διεξήχθη στο Εφετείο της Αθήνας και στην οποία ο Κώστας Βαξεβάνης και η ομάδα του Hot Doc αθωώθηκαν πανηγυρικά για όσα είχαν αποκαλύψει, ο δημοσιογράφος είχε καταθέσει συνομιλίες οι οποίες είχαν καταγραφεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εμφάνιζαν την ομάδα του Βγενόπουλου να μεταφέρει μαύρο χρήμα από το Λονδίνο, μέσα σε βαλίτσες. Τα συγκεκριμένα ηχητικά είχαν καταγραφεί επισήμως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η διοίκησή της όμως αρνιόταν αρχικώς να τα παραδώσει στον εισαγγελέα. Τελικώς το έπραξε, έπειτα από δημοσιεύματα του Hot Doc και του koutipandoras.gr.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι την εποχή εκείνη, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σαλαμοποιούσαν τις υποθέσεις από τις οποίες προέκυπτε χειραγώγηση μετοχών, και τις εμφάνιζαν ως μεμονωμένα περιστατικά. Ως αποτέλεσμα, ενώ εντοπίζονταν υποθέσεις χειραγώγησης, η Επιτροπή επέβαλε ασήμαντα πρόστιμα της τάξεως των 5.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα, όπως επέμενε το Hot Doc, επρόκειτο για μια οργανωμένη προσπάθεια από την πλευρά του Βγενόπουλου, να χειραγωγηθεί το χρηματιστήριο, μέσω offshore εταιριών που ανήκαν στον ίδιο και επιχειρήσεων τις οποίες χρηματοδοτούσε μέσω της τράπεζάς του, δηλαδή της MARFIN ΛΑΪΚΗΣ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter