Πως μεθόδευσαν το πρόστιμο-προγραφή στο Documento με εντολή Μαξίμου

Πως μεθόδευσαν το πρόστιμο-προγραφή στο Documento με εντολή Μαξίμου

Η ΑΑΔΕ ολοκλήρωσε το έγκλημα κατά του Documento επιβάλλοντας παράνομα πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ο λόγος πλέον ανήκει στα δικαστήρια.

Με ένα πόρισμα που θα έπρεπε να διδάσκεται στις σχολές δικαστών για να μαθαίνουν πότε οφείλουν να παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα η ΑΑΔΕ ολοκλήρωσε την τελευταία εργάσιμη ημέρα του 2023 το σχέδιο εξόντωσης του Documento. Επιβεβαιώνοντας τη μεθόδευση του Μεγάρου Μαξίμου, πρόθυμοι ελεγκτές της ΑΑΔΕ μάς επέβαλαν τελικά πρόστιμο που φτάνει τις 250.000 ευρώ, με ένα εξωφρενικό τέχνασμα που ενοχοποιεί όχι μόνο το Documento, αλλά το σύνολο των ΜΜΕ που εφαρμόζουν τις ίδιες πάγιες, νόμιμες εμπορικές πρακτικές στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της λεγόμενης διαφημιστικής πίτας.

Οι εντολοδόχοι απέδειξαν ταυτόχρονα ότι όχι μόνο εξυπηρετούν τους εντολείς τους αλλά και ότι αποτελούν το μακρύ χέρι στελεχών της ΑΑΔΕ που θέλησαν να εκδικηθούν την εφημερίδα για αποκαλύψεις που έχει κάνει σχετικά με ενδεχόμενες παράνομες πράξεις τους.

Η υπόθεση θα πάρει τη δικαστική οδό όπου το Documento θα επιβεβαιώσει τη δυσάρεστη για κάποιους συνήθειά του να κερδίζει, ωστόσο ήδη οι διεθνείς οργανώσεις Τύπου και δημοσιογράφοι ξένων ΜΜΕ έχουν ενημερωθεί αναλυτικά και αντιδράσει έντονα για το νέο χτύπημα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ελευθεροτυπία.

 

Η μεθόδευση και το σχέδιο

Πρόκειται για ξεκάθαρη, συνειδητή επιχείρηση με πολύ συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο: την εξόντωση του ενοχλητικού Documento και τον παραδειγματισμό άλλων ΜΜΕ που θα θελήσουν να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στη μονοκρατορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ας δούμε όμως πώς μεθοδεύτηκε και εφαρμόστηκε το σχέδιο:

Το 2021 μια ανώνυμη επιστολή προς την ΑΑΔΕ, ύστερα από πιέσεις, οδηγεί στην έναρξη ελέγχου των οικονομικών του Documento αλλά και του Κώστα Βαξεβάνη. Είχε προηγηθεί άλλη αντίστοιχη αβάσιμη επιστολή το 2019, η οποία ελλείψει στοιχείων δεν οδήγησε σε έρευνα. Σε ελάχιστους μήνες η έρευνα για τον Κ. Βαξεβάνη ολοκληρώνεται χωρίς να διαπιστωθεί οτιδήποτε μεμπτό. Ωστόσο ο φάκελος για το Documento καθυστερεί στην Α΄ ΔΟΥ Αθηνών. Η έρευνα συνεχίζεται για χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αλλά και χωρίς να ολοκληρώνεται.

Στις 7 Ιουλίου 2022 ο Κ. Βαξεβάνης με τον δικηγόρο του Γιάννη Μαντζουράνη επισκέφτηκαν την Α΄ ΔΟΥ και ζήτησε να ενημερωθεί για τον έλεγχο, να επισπευσθεί με όποιο αποτέλεσμα, ώστε να μη βρίσκονται η εφημερίδα και οι εργαζόμενοί της σε ομηρία. Ο ελεγκτής που ερευνούσε την υπόθεση, Βασίλης Τόζιος, τον διαβεβαίωσε ότι ο έλεγχος έχει τελειώσει χωρίς να υπάρχει κανένα εύρημα και μέχρι τις 27 Ιουλίου 2022 το πόρισμα θα έχει παραδοθεί.

Η ημερομηνία παρήλθε και το πόρισμα δεν παραδόθηκε. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 ο Κ. Βαξεβάνης με επιστολή του στην Α΄ ΔΟΥ ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν του επιδόθηκε το πόρισμα. Η εφορία απάντησε εγγράφως ότι μετά τη θεσμοθέτηση των Ελεγκτικών Κέντρων (ΕΛΚΕ) η υπόθεση πέρασε στο 1ο ΕΛΚΕ. Ο έλεγχος θα γινόταν από τον… ίδιο ελεγκτή Βασ. Τόζιο, ο οποίος είχε μετατεθεί εκεί.

Στις 26 Ιανουαρίου 2023 ο λογιστής της εταιρείας κλήθηκε από τον προϊστάμενο του 1ου ΕΛΚΕ Ηλία Επίσκοπο να παραλάβει το πόρισμα. Ωστόσο όταν πήγε εκεί του είπαν ότι δεν μπορούν να το παραδώσουν επειδή η έρευνα δεν ήταν προτεραιοποιημένη!

Σε επίσκεψή του στο 1ο ΕΛΚΕ για να ζητήσει εξηγήσεις του απάντησαν ότι ο Β. Τόζιος, που διενεργούσε την έρευνα στη ΔΟΥ και στη συνέχεια στο ΕΛΚΕ, ήταν… αναρμόδιος και γι’ αυτό ορίστηκαν νέοι ελεγκτές. Την ίδια περίοδο τόσο το ΣΔΟΕ όσο και η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος απαντούν στον… αναρμόδιο ελεγκτή Βασ. Τόζιο ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος του Documento.

Μάλιστα, έγγραφο που έχει δημοσιεύσει το Documento δείχνει ότι την 1.11.2023 ο προϊστάμενος του 1ου ΕΛΚΕ Ηλ. Επίσκοπος είχε κοινοποιήσει έγγραφο που απέστειλε σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σχετικά με τον έλεγχο του Documento, ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αποδεικνύοντας τους πραγματικούς ενδιαφερόμενους πίσω από τη δίωξη της εφημερίδας.

Στις 9.11.2023 μια νέα ανώνυμη επιστολή φτάνει στην ΑΑΔΕ για να δικαιολογήσει εκ νέου τον έλεγχο και να αποτρέψει την παραγραφή του που έληγε τον Δεκέμβριο του 2023. Ετσι ξεκίνησε έλεγχος από νέο συνεργείο, στο οποίο εστάλησαν εκ νέου χιλιάδες σελίδες στοιχείων.

Ως εκ θαύματος, η ελέγκτρια Αικατερίνη Λυμπεροπούλου μέσα σε λίγες ώρες ερεύνησε και καταλόγισε στο Documento 435.000 ευρώ.

Το Documento καταθέτει άμεσα ένσταση, αποδεικνύοντας με στοιχεία ότι το δήθεν εύρημα είναι μια πάγια εμπορική τακτική όλων των έντυπων ΜΜΕ. Αλλωστε ανακοίνωση της Ενωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων Αθηνών ξεκαθαρίζει ότι η μέθοδος αυτή είναι η πάγια που εφαρμόζεται από όλους.

Το μεγαλύτερο μέρος της ένστασης, παρά τα λεπτομερή στοιχεία που συμπεριλάμβανε, πέφτει στο κενό. Η τελική απόφαση για πρόστιμο που φτάνει τις 250.000 ευρώ ήταν ειλημμένη.

Το πόρισμα υπογράφουν οι Ηλ. Επίσκοπος, Κων/νος Φακλής, Αικ. Λυμπεροπούλου και Ευαγγελία Παπαστεργίου. Το Documento, που θα κινηθεί δικαστικά για να προσβάλει το πρόστιμο, που αφορά μόνο την οικονομική χρήση του 2017, είναι υποχρεωμένο να πληρώσει άμεσα μεγάλο μέρος του. Ο σχεδιασμός είναι να επιβληθούν αντίστοιχα πρόστιμα για κάθε χρονιά που ακολούθησε, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να φτάσει ίσως και τα 2 εκατ. ευρώ.

Η δικαστική δικαίωση του Documento θεωρείται δεδομένη. Μέχρι όμως να τελεσιδικήσει η υπόθεση η εφημερίδα θα έχει οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία.

 

Το δήθεν εύρημα

Τα έσοδα του Documento προέρχονται από διαφήμιση μεγάλων ομίλων και πωλήσεις της εφημερίδας. Τα δε έξοδα αφορούν μισθοδοσία και εκτυπώσεις στον Ομιλο Καθημερινή. Το καρτέλ όμως έκανε το πρωτοφανές. Γνωμάτευσε ότι επειδή το Documento δίνει διαφήμιση με μεγάλες εκπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι οι διαφημιζόμενοι φαίνεται να πληρώνουν ένα μικρό ποσό και τα άλλα τα δίνουν, όπως υπονοούν, μαύρα!

Ποια όμως είναι τα τιμολόγια διαφημίσεων που δόθηκαν με μεγάλες εκπτώσεις; Πρόκειται για διαφημίσεις οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών όπως η Τράπεζα Πειραιώς, ο ΟΠΑΠ, διάφορα υπουργεία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Coca-Cola, η Unilever, η Cosmote.

 

Τα πήρατε μεν, αλλά…

Το πόρισμα ουσιαστικά κατηγορεί το Documento ότι έλαβε μαύρο χρήμα από τις εταιρείες στις οποίες έκανε εκπτώσεις, όμως οι εταιρείες δεν ελέγχονται για διακίνηση μαύρου χρήματος επειδή… δεν το έδωσαν.

Πρόκειται για παραλογισμό, όμως τα «πιστόλια» της ΑΑΔΕ δεν πτοήθηκαν μπροστά στις εξόφθλαμες ποινικές ευθύνες τους. Μιλούν ξεκάθαρα για μαύρα χρήματα από πελάτες που δεν τα έδωσαν. Προκαλούν μάλιστα την εφημερίδα εάν γνωρίζει ότι οι πελάτες διακίνησαν μαύρο χρήμα να προχωρήσει σε καταγγελία!

 

Αντιδράσεις

H νέα αναβαθμισμένη επίθεση του Μαξίμου και των εντολοδόχων του στην ΑΑΔΕ έχει ήδη ενεργοποιήσει διεθνή ΜΜΕ. Ο μεγάλος ερευνητικός δημοσιογραφικός οργανισμός OCCRP σε εκτενές άρθρο του τονίζει: «Αυτό το τεράστιο πρόστιμο θεωρείται μέρος μιας πολυετούς κυβερνητικής εκστρατείας για την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα».

Το άρθρο αναδημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter/X ο ιδρυτής του OCCRP Ντρου Σάλιβαν σημειώνοντας: «Πότε θα σταματήσει αυτό επιτέλους; Το γραφείο του πρωθυπουργού στην Ελλάδα φαίνεται να παρενοχλεί το Documento εκδικούμενο τις αποκαλύψεις του για υποθέσεις διαφθοράς. Ενορχήστρωσαν έναν έλεγχο του Μέσου».

Αμεση ήταν και η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF), που σε ανάρτησή του εκφράζει την καταδίκη του. Μάλιστα ο συντονιστής του ECPMF Γκουρκάν Οτζτουράν εξέφρασε τη στήριξή του με τη φράση «δεν είστε μόνοι, αδέλφια μου» και επανέφερε παλαιότερο σχόλιό του ότι Ελλάδα και Τουρκία διαγωνίζονται για τον πάτο της ελευθερίας του Τύπου.

Διεθνής αναφορά έγινε και με εκτενές άρθρο της δημοσιογράφου Ελένης Σταματούκου στο Balkan Insight (BIRN), όπου σε δηλώσεις του ο Κ. Βαξεβάνης τονίζει: «Για πολλοστή φορά υπάρχει μια προσπάθεια να καταστραφεί το Documento χρησιμοποιώντας παράνομα μέσα για να χτυπηθούν η εφημερίδα και η δημοσιογραφία που εκπροσωπεί. Είναι η χειρότερη προσπάθεια λογοκρισίας που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα».

 

Εκδικούνται το… μαρτυριάρικο Documento

 

Η επιλογή των εντολοδόχων μόνο τυχαία δεν ήταν. Πολλά από τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στον έλεγχο και στην επιβολή του προστίμου είχαν… δυσαρεστηθεί όταν σε ανύποπτο χρόνο το Documento είχε κάνει αποκαλύψεις για πράξεις τους που θα έπρεπε να ελεγχθούν ποινικά. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

 

Νίκος Μπατσίλας  επικεφαλής Δ/σης Ελέγχων

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2021 ο Ν. Μπατσίλας δίνει εντολή να ξεκινήσει έλεγχος στο Documento και στον Κ. Βαξεβάνη. Ο Ν. Μπατσίλας αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας από το περιοδικό HOT DOC (Φεβρουάριος 2015), που αποκάλυψε ότι στο εσωτερικό του ΣΔΟΕ μια παραομάδα εξαφανίζει και καταστρέφει στοιχεία για μεγάλες υποθέσεις.

Ο Μπατσίλας φωτογραφίζεται  ως ο ελεγκτής ο οποίος απαίτησε από συνάδελφό του (Παναγιώτης Ντούνιας) να υπογράψει την αρχειοθέτηση της έρευνας για τον Σταύρο Παπασταύρου, σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που αφορούσε τη λίστα Λαγκάρντ. Ο δεύτερος αρνήθηκε να συναινέσει στην αρχειοθέτηση.

Στις 9 Οκτωβρίου 2022 ο Μπατσίλας γίνεται αντικείμενο ρεπορτάζ στη στήλη «Μπάμπουσκα» του Documento. Ο λόγος είναι ότι εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύματος γνωστού επιχειρηματία τον οποίο απαλλάσσει με πόρισμά του σε βάρος του δημοσίου.

Στις 6 Νοεμβρίου 2022 το Documento καταγράφει την υπόθεση του Ιωάννη Βαρδινογιάννη του Σήφη. Ο φορολογικός έλεγχος στον επιχειρηματία έγινε έπειτα από καταγγελίες πρώην συνεταίρου του. Οι δύο ελεγκτές (ένας από αυτούς ο Μπατσίλας) βγάζουν λάδι τον Βαρδινογιάννη. Γίνεται μήνυση εναντίον τους, η εισαγγελία αποδέχεται την παράνομη δράση τους υπέρ του ελεγχόμενου, αλλά λόγω εσφαλμένου χαρακτηρισμού του αδικήματος αυτό έχει παραγραφεί.

Στις 10 Νοεμβρίου 2022 το Documento καλύπτει τη δίκη του επιχειρηματία Ι. Βαρδινογιάννη και κάνει αναφορές στον ρόλο Μπατσίλα.

 

Ηλίας Επίσκοπος  διευθυντής 1ου ΕΛΚΕ

Ο Ηλ. Επίσκοπος είναι ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία αναφέρουν καταγγελίες που φτάνουν στην ΑΑΔΕ για παράνομη δράση στελεχών της.

Στις 23 Ιουλίου 2023 το Documento έχει ως πρωτοσέλιδο θέμα του «Μαφία εφοριακών εκβιάζει επιχειρηματίες». Στο ρεπορτάζ καταγράφονται όλα τα στοιχεία για κύκλωμα εφοριακών που σε συνεργασία με λογιστικά γραφεία εκκινεί φορολογικούς ελέγχους και εκβιάζει επιχειρηματίες. Αναφέρεται ο Η.Ε., ο οποίος σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στην ΑΑΔΕ χρηματίζεται μέσω «υπηρεσιών» που παρέχει το λογιστικό γραφείο του γιου του στο Γαλάτσι. Οταν το Documento απευθύνεται επισήμως στον Ηλ. Επίσκοπο πριν από τη δημοσίευση για να σχολιάσει όσα αναφέρουν οι καταγγελίες, αυτός απαντά ότι είναι φίλος του Βαξεβάνη και θα αφήσει τον έλεγχο του Documento να παραγραφεί. Γεγονός που αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κύκλωμα (κάνει χάρες ή εκβιάζει κατά περίπτωση).

 

Γιώργος Πιτσιλής  διοικητής ΑΑΔΕ

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ έχει δεχτεί σκληρή κριτική από το Documento. Πρόσφατα η εφημερίδα τού έχει αποδώσει ευθύνες, γιατί ενώ έχει στη διάθεσή του μεγάλο αριθμό καταγγελιών, οι οποίες περιγράφουν το κύκλωμα που λειτουργεί στην ΑΑΔΕ με στημένους εκβιαστικούς ελέγχους, αντί να τις στείλει στον εισαγγελέα για έρευνα με τη βοήθεια των σύγχρονων ανακριτικών μεθόδων (συνακροάσεις, έρευνες σε σπίτια και ηλεκτρονικά μέσα), τις υποβαθμίζει σε μεμονωμένες πειθαρχικές έρευνες που καταλήγουν σε αθωώσεις ή μικρές πειθαρχικές ποινές.

Την 1η Νοεμβρίου 2020 το Documento απέδωσε ευθύνες στον Γ. Πιτσιλή γιατί με τις μεθοδεύσεις του οδήγησε στο σταμάτημα της φορολογικής έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς.

Το πρόστιμο κατά του Documento εκδόθηκε τη στιγμή που ο κ. Πιτσιλής έμαθε ότι η εφημερίδα διεξήγαγε έρευνα για σκάνδαλο φωτογραφικών διαγωνισμών για κτίρια στα οποία στεγάζονται σημαντικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter