Πρόστιμο σε τέσσερις ολλανδικές εταιρείες για την κατασκευή της γέφυρας στην Κριμαία το 2014

Πρόστιμο σε τέσσερις ολλανδικές εταιρείες για την κατασκευή της γέφυρας στην Κριμαία το 2014

Η ολλανδική εισαγγελία επέβαλε πρόστιμο σε τέσσερις ολλανδικές εταιρείες και οκτώ άτομα για παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας μεταξύ 2014 και 2017 επειδή βοήθησαν τη Μόσχα να κατασκευάσει μια γέφυρα προς την Κριμαία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.

Με ολλανδική τεχνογνωσία

Η έρευνα ξεκίνησε το 2017, αφού η ολλανδική εφημερίδα De Gelderlander αποκάλυψε τη συμμετοχή των εταιρειών στην κατασκευή της γέφυρας.

«Οι ενέργειες των εταιρειών υπονόμευσαν τον σκοπό και την αποτελεσματικότητα των διεθνών κυρώσεων. Η γέφυρα της Κριμαίας κατασκευάστηκε εν μέρει με ολλανδική γνώση και εμπειρογνωμοσύνη», έγραψε η εισαγγελία σε δελτίο Τύπου.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ολλανδικές εταιρείες και άτομα ανέπτυξαν και προμήθευσαν υλικά, όπως πασσαλοφόρους, υδραυλικά σφυριά και άλλα εργαλεία για την κατασκευή της γέφυρας της Κριμαία. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτών των προμηθειών παρασχέθηκε και τεχνική βοήθεια, τόσο από την Ολλανδία όσο και επί τόπου. Οι εν λόγω εταιρείες ωστόσο δεν κατονομάστηκαν.

Η υπόθεση διευθετήθηκε εξωδικαστικά, με τις εταιρείες να λαμβάνουν πρόστιμο συνολικού ύψους 160.000 ευρώ και τα οκτώ άτομα που συμμετείχαν να καταδικάζονται σε 20 έως 60 ώρες κοινωφελούς εργασίας. Η εισαγγελία κατάσχεσε επίσης τα κέρδη μιας από τις εμπλεκόμενες εταιρείες, συνολικού ύψους 71.330 ευρώ.

Για να καταλήξει στην απόφασή της, η εισαγγελία έλαβε υπόψη της τα ανώτατα πρόστιμα για παραβάσεις των κυρώσεων εκείνη την εποχή, το εύρος των δραστηριοτήτων των εταιρειών και το γεγονός ότι είχαν περάσει αρκετά χρόνια από τις παραβάσεις. 

Σύνδεση Κριμαίας-Ρωσίας

Η Ρωσία κατασκεύασε τη γέφυρα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 για να συνδέσει τη χερσόνησο με τη ρωσική ενδοχώρα. Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η εν λόγω γέφυρα έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις, ενώ συνέβη μια μεγάλη έκρηξη τον Οκτώβριο του 2022.

Η ΕΕ εισήγαγε για πρώτη φορά κυρώσεις κατά της Ρωσίας το 2014, μετά την κατάληψη της Κριμαίας και ύστερα από την ανατροπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων Euromaidan.

Η ετυμηγορία της ολλανδικής εισαγγελίας έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψη αξιωματούχου του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας για παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προμηθεύοντας τη χώρα με ανταλλακτικά αεροπλάνων μέσω τρίτων χωρών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter