Πρόστιμο στην Intellexa από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για μη συνεργασία κατά τη διαδικασία ελέγχου

Πρόστιμο στην Intellexa από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για μη συνεργασία κατά τη διαδικασία ελέγχου

Πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατά της εταιρείας Intellexa (η οποία εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator) για μη συνεργασία της εταιρείας κατά τη διαδικασία ελέγχου. Πρόκειται για μία άκρως σημαντική εξέλιξη, γιατί είναι η πρώτη απόφαση της ΑΠΔΠΧ για την υπόθεση των υποκλοπών. Παράλληλα, η Αρχή έδωσε εντολή να παραδοθούν σε αυτή άμεσα, συγκεκριμένα στοιχεία.

Όπως επισημαίνεται από τη σχετική ανακοίνωση, «κλιμάκιο ελέγχου της Αρχής πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο τόσο στην καταστατική έδρα της εταιρείας στο Χαλάνδρι όσο και στην εγκατάσταση της εταιρείας στο Ελληνικό. Με την απόφαση διαπιστώνεται ότι η εταιρεία καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ανταποκριθεί σε ερωτήματα της Αρχής και αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες οι οποίες βρίσκονται αδιαμφισβήτητα στην κατοχή της, συνεπώς παραβίασε την υποχρέωση του άρθρου 31 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων που επιβάλλει σε υπευθύνους και εκτελούντες την επεξεργασία να συνεργάζονται με την Αρχή».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο έλεγχος στην εταιρεία συνεχίζεται.

Η ανακοίνωση

Η Αρχή, με την υπ’ αριθ. 2/2023 απόφαση επέβαλε πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ στην εταιρεία Intellexa A.E. για μη συνεργασία της εταιρείας με την Αρχή κατά τη διαδικασία ελέγχου της.

Συγκεκριμένα, η Αρχή, ήδη από τον Ιούλιο του 2022, διερευνά περιπτώσεις εγκατάστασης λογισμικού παρακολούθησης σε τερματικές συσκευές κινητής τηλεφωνίας χρηστών (κατασκοπευτικό λογισμικό), με σκοπό την εν αγνοία τους παρακολούθηση καθώς και τη συνακόλουθη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης αυτής η Αρχή έχει εκκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2022 διοικητικό έλεγχο στην εταιρεία Intellexa Α.Ε. Κλιμάκιο ελέγχου της Αρχής πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο τόσο στην καταστατική έδρα της εταιρείας στο Χαλάνδρι όσο και στην εγκατάσταση της εταιρείας στο Ελληνικό. Με την απόφαση διαπιστώνεται ότι η εταιρεία καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ανταποκριθεί σε ερωτήματα της Αρχής και αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες οι οποίες βρίσκονται αδιαμφισβήτητα στην κατοχή της, συνεπώς παραβίασε την υποχρέωση του άρθρου 31 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων που επιβάλλει σε υπευθύνους και εκτελούντες την επεξεργασία να συνεργάζονται με την Αρχή.

Περαιτέρω, με την ίδια απόφαση, η Αρχή δίνει εντολή στην Intellexa Α.Ε. να της παραδώσει άμεσα συγκεκριμένες πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διενέργεια του ελέγχου.

Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος στην εταιρεία Intellexa Α.E. βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, η Αρχή συνεχίζει να διερευνά τις περιπτώσεις χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού κατά προσώπων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Για τον σκοπό αυτόν και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες από διάφορους φορείς εντός και εκτός Ελλάδας και Ε.Ε., ενώ συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter