Πρόσω ολοταχώς για κάλπες

Πρόσω ολοταχώς για κάλπες

Σε προεκλογική οδό η αξιωματική αντιπολίτευση και με το μέτρο της επιστολικής ψήφου στις νομαρχιακές επιτροπές

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές για τα συντονιστικά όργανα στις 69 νομαρχιακές σε όλη τη χώρα και στις κλαδικές που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με στελέχη του τα οποία τρέχουν την όλη διαδικασία, μέσα στον Ιανουάριο θα διεξαχθούν εκλογές σε περίπου δέκα εξ αυτών, ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να εκλεγούν τα συντονιστικά σε όλες τις οργανώσεις.

Με την ποσόστωση της συμμετοχής σε αυτά νέων (προερχομένων από τη διεύρυνση) στελεχών στο 25% και με δεδομένο ότι υπάρχουν μικρές νομαρχιακές 120 ατόμων (π.χ. Λευκάδα) αλλά και μεγάλες νομαρχιακές άνω των 2.000 ατόμων, τα ζητήματα που θέτει η πανδημία για τις ψηφοφορίες επιχειρούνται να λυθούν με τρεις τρόπους:

Πρώτον, με φυσική παρουσία. Οπου διεξαχθεί θα γίνει με αλφαβητική σειρά. Για παράδειγμα θα προσέρχονται πρώτοι εκείνοι που το επίθετό τους ξεκινά από συγκεκριμένα γράμματα της αλφαβήτας και ούτω καθεξής προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Δεύτερον, όπου δεν είναι εφικτή η φυσική παρουσία, η εφορευτική επιτροπή θα μεταβαίνει στην οικία του μέλους προκειμένου αυτό να ψηφίζει.

Και τρίτον και τελευταίο, με επιστολική ψήφο. Μόνο που η αποστολή δεν θα γίνει μέσω των ΕΛΤΑ, αλλά το μέλος που θα επιλέξει τη μέθοδο αυτή θα κλείσει την ψήφο του σε έναν φάκελο, θα τον σφραγίσει, θα τον τοποθετήσει σε έναν ακόμη φάκελο και θα φροντίσει ο φάκελος να φτάσει στην εφορευτική επιτροπή. Η ηλεκτρονική ψήφος δεν κατέστη δυνατόν να εφαρμοστεί και λόγω των υποδομών που θα χρειάζονταν για να διασφαλιστεί πλήρως κάτι τέτοιο και λόγω των σοβαρών ενστάσεων που έθετε η πλευρά των 53, νυν Ομπρέλα.

Τι λένε τα στελέχη του κόμματος

Ηδη ο κομματικός μηχανισμός και τα ρεύματα ιδεών εντός του λειτουργούν σε φουλ ρυθμούς. Την Κυριακή το απόγευμα, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας, θα συνεδριάσουν πανελλαδικά τόσο τα μέλη της Κίνησης Μελών όσο και εκείνα της ΡΕΝΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κίνηση Μελών δεν θα καταθέσει δική της πλατφόρμα επειδή καλύπτεται από τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος, όπως για παράδειγμα το πρόσφατο Κείμενο Συμπερασμάτων του Πολιτικού Συμβουλίου.

Τα μέλη της κίνησης τοποθετούνται, σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες κινήσεις και ανακατατάξεις, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραβίασης του καταστατικού ενώ το ζήτημα του πολιτικού τάιμινγκ που έγιναν οι κινήσεις αυτές είναι άλλης τάξεως ζήτημα για το οποίο εγείρουν τις διαφωνίες τους. «Το ζήτημα» λένε «είναι η ώσμωση παλαιών και νέων και όχι η οριοθέτηση μεταξύ τους». Και γι’ αυτό επισημαίνουν με νόημα στο Documento ότι κανένα από τα κορυφαία στελέχη που ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια δεν μετέχει ούτε στη ΡΕΝΕ ούτε στην Ομπρέλα και αυτό λέει πολλά, σηγια την προσπάθεια ανοίγματος του κόμματος στην κοινωνία και σε «όσους μας στήριξαν στις τελευταίες εκλογές».

Από την πλευρά του, στέλεχος της ΡΕΝΕ σημειώνει στο Documento ότι «οι τάσεις κοιτάνε πίσω και μέσα ενώ τα ρεύματα ιδεών κοιτάνε μπροστά και έξω». Ο στόχος τους, σημειώνει, είναι να αποφευχθούν συγκρουσιακές λογικές εντός του κόμματος και κυρίως εντός όσων μέχρι πρότινος λειτουργούσαν υπό τη σκέπη της Κίνησης Μελών παρά τη δημιουργία της ΡΕΝΕ. Γι’ αυτό τονίζουν ότι στις εκλογές για τα συντονιστικά των νομαρχιακών δεν θα εμπλακούν και δεν θα επιδιώξουν την εκλογή μελών της κίνησης ούτε σε εκείνους που ελέγχονται από την πλειοψηφία που είναι το 80% ούτε σε εκείνες που ελέγχονται από τους 53, πλέον Ομπρέλα.

Το προεδρικό στίγμα

Δίνοντας πάντως ένα στίγμα των προθέσεών του έναντι της κυβέρνησης αλλά και στέλνοντας μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή στη συζήτηση για την πανδημία είπε ότι «η χώρα ζει κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας».

Και με παρούσα αυτή την εκ των πραγμάτων βασική συνθήκη ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η εποχή μας δεν σηκώνει τέτοια. Και είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής ή και οικονομικής. Οσο με αφορά πιστεύω βαθιά ότι η ειλικρίνεια και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Θα πρέπει όμως να διδαχτούμε από το χτες και το σήμερα, γιατί το αύριο προβλέπεται δύσκολο. Και η κοινωνία, η χώρα, πρέπει να σταθούν όρθιες».

Δίνοντας και το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ για τους επόμενους μήνες και όσο διαρκεί η πανδημία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε αν θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές εάν εγκαίρως είχαν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, αν είχαν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τους χώρους δουλειάς όπου συνωστίζονται μεγάλοι αριθμοί εργαζομένων, για τις δομές που φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους, συχνά ευάλωτους και ευπαθείς, αν είχε δημιουργηθεί η απαραίτητη για τη λήψη κάθε δύσκολου μέτρου εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αν η κυβέρνηση δεν διακατεχόταν από το σύνδρομο του παντογνώστη, αν δεν συμπεριφερόταν δημόσια και προκλητικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ασυγχώρητη αμέλεια, αν δεν εξαπέλυε αστυνομικούς διωγμούς εναντίον πολιτών και νέων αντί να ενισχύσει την ενότητα της κοινωνίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter