Προσχεδιασμένη επίθεση με υποστήριξη της Τουρκίας

Προσχεδιασμένη επίθεση με υποστήριξη της Τουρκίας

Ο πρέσβης της Αρμενίας στην Αθήνα Φαντέι Τσαρτσογκλιάν καταθέτει την άποψή του για τη σύγκρουση και τον τουρκικό δάχτυλο

Καθώς ολόκληρος ο κόσμος ένωνε δυνάμεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας το Αζερμπαϊτζάν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να δώσει λύση στα πολιτικά του ζητήματα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο: είναι συνεχιζόμενη, σκόπιμη πρακτική του Αζερμπαϊτζάν να αναζητά στρατιωτική λύση για τη διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ χρησιμοποιώντας τη βία. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες οι Αζέροι συστηματικά απειλούσαν με χρήση βίας.

Στις 27 Σεπτεμβρίου νωρίς το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με συμμετοχή αερομεταφερόμενων, πυραυλικών και χερσαίων δυνάμεων κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ). Αζερικός στρατός χρησιμοποιεί άρματα, ελικόπτερα, βαρύ πυροβολικό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων όπως Grad και Smerch. Επιπλέον, κοντά στη γραμμή επαφής παρατηρήθηκαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16. Η αρμενική πόλη Βαρντενίς που βρίσκεται στα ανατολικά της Δημοκρατίας της Αρμενίας επίσης έχει υποστεί επιθέσεις από μη επανδρωμένα σκάφη τουρκικής κατασκευής.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης το Αζερμπαϊτζάν στοχεύει εναντίον οικισμών αμάχων, υποδομών και σχολείων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ. Τούτη την ώρα υπάρχουν απώλειες ανάμεσα σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων μιας γυναίκας και ενός παιδιού.

Μεγάλης κλίμακας επίθεση του Αζερμπαϊτζάν που ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου είναι σε εξέλιξη. Νωρίς το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξανάρχισαν τις μεγάλης κλίμακας αεροπορικές, πυραυλικές και χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής μεταξύ του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) και του Αζερμπαϊτζάν. Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί θωρακισμένα οχήματα μάχης, σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων Smerch και βαρύ φλογοβόλο TOS. Πολλοί οικισμοί, υποδομές και σχολεία στην πόλη Μαρτακέρτ δέχονται πυρά. Οι άνθρωποι κρύβονται σε καταφύγια.

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν 59 στρατιώτες του αμυντικού στρατού του Αρτσάχ σκοτώθηκαν και περίπου 200 τραυματίστηκαν. Αυτή η επίθεση είναι προμελετημένη και προσχεδιασμένη έχοντας και τη συνολική υποστήριξη της Τουρκίας. Οι πρόσφατες δηλώσεις των ανώτατων ηγεσιών της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν αποδεικνύουν το παραπάνω.

Ηταν πράγματι σχεδιασμένη εκ των προτέρων και κάθε αναφορά από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν για «αντεπίθεση» είναι εντελώς ψευδής. Η δήλωση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου ήταν το «διπλωματικό πράσινο φως» για την πραγμάτωση αυτής της απερίσκεπτης επίθεσης. Η ομιλία του ήταν γεμάτη από ρητορική μίσους και αποτέλεσε εκδήλωση σαφούς πρόθεσης γενοκτονίας του αρμενικού λαού.

Στις 27 Σεπτεμβρίου κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν ο πρόεδρός του τόνισε ότι «πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με τρόπο που να ικανοποιεί τον λαό του Αζερμπαϊτζάν» και «δεν χρειαζόμαστε ελλιπή λύση σε αυτό το ζήτημα». Ως εκ τούτου, το Αζερμπαϊτζάν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Αρμενίας να βρεθεί μια λύση στη διένεξη που θα είναι αποδεκτή για τους λαούς της Αρμενίας, του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν εξαπολύοντας μεγάλης κλίμακας πόλεμο.

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δήλωση στην οποία εξέφρασε μονομερή υποστήριξη στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ, με την έννοια «ένα έθνος», «δύο κράτη».

Ως εκ τούτου, η συνεχής αναφορά του Αζερμπαϊτζάν σε «αντεπίθεση» είναι απλώς παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

Η Τουρκία μάχεται δίπλα δίπλα με το Αζερμπαϊτζάν και στρατολογεί ξένους τρομοκράτες μαχητές από εκείνα τα μέρη της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τουρκικών στρατευμάτων. Η συμμαχία Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν στην παρούσα σύγκρουση είναι οφθαλμοφανέστατη.

Στις 27 Σεπτεμβρίου δύο στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν τουλάχιστον έξι πτήσεις μεταφέροντας στρατιωτικό φορτίο. Τέσσερις πτήσεις πραγματοποιήθηκαν με τουρκικό Airbus A400M-180 και δύο πτήσεις με IL-76TD του Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, το αεροσκάφος IL-76TD90VD της εταιρείας Azerbaijani Silk Way πραγματοποίησε πτήση μεταξύ της Τουρκίας, του Ισραήλ και του Αζερμπαϊτζάν.

Το Αζερμπαϊτζάν ποτέ δεν έχει κρύψει τον στρατηγικό του στόχο να επιλύσει τη διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη χρήση βίας, διατηρώντας ψηλά την ένταση κατά μήκος της γραμμής επαφής και στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν. Πολλές φορές ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν έχει δημοσίως καταγγείλει τις προσπάθειες των συμπροέδρων της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ για ειρηνική διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καταφεύγοντας ανοιχτά στον πόλεμο. Για τον σκοπό αυτό το Αζερμπαϊτζάν εμπλέκει επίσης και εξωτερικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της οποίας η αυξανόμενη παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν και ιδίως στην περιοχή του Ναχιτσεβάν βεβαιώνει το παραπάνω.

Μετά την επίθεση του Ιουλίου το Αζερμπαϊτζάν συνεχώς καταβάλλει προσπάθειες για έναρξη πολέμου.

Πρώτον, παρά την απουσία απειλής για την εναέρια κυκλοφορία των πολιτών το Αζερμπαϊτζάν για τους τελευταίους δύο μήνες έκλεισε τους εναέριους διαδρόμους διέλευσης. Στα κρατικά σύνορα της Αρμενίας καθώς και κατά μήκος της γραμμής επαφής η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν πραγματοποιήσει προκλητικές πτήσεις.

Δεύτερον, από τις 21 Σεπτεμβρίου το Αζερμπαϊτζάν άρχισε την επιστράτευση των εφέδρων και την κατάσχεση φορτηγών για τις στρατιωτικές ανάγκες.

Τρίτον, στις 25 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε το αίτημα του προσωπικού εκπροσώπου του προέδρου του ΟΑΣΕ για διοργάνωση παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος της γραμμής επαφής.

Τέταρτον, υπήρξαν αξιόπιστες πληροφορίες στρατολόγησης ξένων τρομοκρατών μαχητών από τα μέρη της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τουρκικών στρατευμάτων για να χρησιμοποιηθούν στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πέμπτον, από νωρίς το πρωί οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν μπλόκαραν τα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης. Επίσης, από την αρχή της επίθεσης οι Τούρκοι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης είναι παρόντες στη ζώνη των συγκρούσεων, κάτι που επίσης αποδεικνύει ότι γνώριζαν εκ των προτέρων για την επίθεση.

Η προετοιμασία αυτής της επίθεσης συνοδεύτηκε από στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Από τις 29 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Αζερμπαϊτζάν – Τουρκίας στο Μπακού, το Ναχιτσεβάν, το Γκαντζά, το Κουρνταμίρ και το Γεβλάχ. Στις ασκήσεις συμμετείχαν χιλιάδες στρατιωτικοί, εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα μάχης, πυροβολικό, δυνάμεις πολεμικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Είναι ανησυχητικό ότι μετά τη στρατιωτική άσκηση στρατιωτικό προσωπικό και ο εξοπλισμός των τουρκικών ΕΔ παρέμειναν στο Αζερμπαϊτζάν. Επίσης, από την επίθεση του Ιουλίου που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στα κρατικά σύνορα με την Αρμενία η Τουρκία ανοιχτά υποστηρίζει τις στρατιωτικές δραστηριότητες του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας, δικαιολογώντας τη χρήση βίας. Στις 27 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά την έναρξη της μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία για άλλη μια φορά μονομερώς και ανεπιφύλακτα υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες της προσχεδιασμένης επίθεσης και της αποσταθεροποίησης της περιφερειακής ασφάλειας.

Η Αρμενία καταδικάζει σφοδρά την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του ανθρωπιστικού δικαίου. Παραβιάζει την τριμερή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 1994 και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ για τη μη χρήση βίας.

Η Αρμενία καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει σφοδρά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και επαναλαμβάνει ότι η σύγκρουση δεν έχει στρατιωτική λύση.

Η Αρμενία, ως εγγυήτρια ασφαλείας του Αρτσάχ, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ και θα δώσει ανάλογη απάντηση στον επιτιθέμενο. Η Αρμενία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τους συμπροέδρους της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter