Πρωταπριλιά: Τα «μακαρονόδεντρα» του BBC, οι «ιπτάμενοι πιγκουίνοι» και η εισβολή… τεράτων στο Σικάγο (Videos)

Πρωταπριλιά: Τα «μακαρονόδεντρα» του BBC, οι «ιπτάμενοι πιγκουίνοι» και η εισβολή… τεράτων στο Σικάγο (Videos)

Πρωταπριλιά σημαίνει… άνθρωποι να μαζεύουν μακαρόνια από τα δέντρα, πιγκουίνοι να διανύουν χιλιόμετρα στον αέρα και προϊστορικά τέρατα να κάνουν βόλτες στην πόλη του Σικάγο. Αυτές ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικότερες πρωταπριλιάτικες φάρσες στις οποίες έβαλαν το χεράκι τους τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με το BBC να κατέχει φυσικά τα πρωτεία, όσον αφορά την ευρηματικότητα των «ειδικών» ρεπορτάζ για την ιδιαίτερη ημέρα.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί το ρεπορτάζ της εκπομπής «Panorama» πριν από 67 χρόνια (1957), που παρουσίαζε ανθρώπους να μαζεύουν σπαγγέτι από τα… δέντρα. Στο ρεπορτάζ διάρκειας τριών λεπτών, το οποίο πέρασε στη σφαίρα του μύθου και χαρακτηρίστηκε ως η πιο «δυνατή» πρωταπριλιάτικη φάρσα, παρουσιάζουν τις δραστηριότητες μιας οικογένειας στην Ελβετία κατά την περίοδο… συγκομιδής μακαρονιών από τα «spaghetti tree» (μακαρονόδεντρα) της Ιταλίας.

Μάλιστα, το BBC είχε επισημάνει ότι τα εν λόγω δέντρα είχαν εισαχθεί στην Ελβετία από την Ιταλία. Το αποτέλεσμα του ρεπορτάζ ήταν να πραγματοποιηθούν δεκάδες τηλεφωνήματα πολιτών, οι οποίοι πείστηκαν για την… εγκυρότητα της φάρσας και ζητούσαν συμβουλές και τρόπους για το πως θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν και εκείνοι… μακαρόνια!

Οι Βρετανοί… ξαναχτύπησαν μερικές δεκαετίες αργότερα, όταν το 2008 το BBC πρόβαλε τρέιλερ ενός ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Τα θαύματα της εξέλιξης», το οποίο μάλιστα διαφημίστηκε ως μία… απάντηση στη δαρβινική θεωρία.

Χρησιμοποιώντας πλάνα από… αληθινούς πιγκουίνους στην Ανταρκτική και με τη βοήθεια CGI, το τρέιλερ δείχνει τα συμπαθέστατα ζώα να διανύουν μεγάλες αποστάσεις στον αέρα. Το ντοκιμαντέρ παρουσίαζε ο… Τέρι Τζόουνς, γνωστός από τη θητεία του στους «Monty Python» γεγονός που κίνησε υποψίες, ωστόσο η δημοφιλία του τρέιλερ και οι ερωτήσεις των Βρετανών για το πότε θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ, ανάγκασαν το BBC αλλά και τις εφημερίδες που το προμόταραν (ήταν δηλαδή μέρος του πρωταπριλιάτικου… κόλπου) να εξηγήσουν ότι πρόκειται περί φάρσας.

Το MSN τότε χαρακτήρισε τη φάρσα του BBC ως μία από τις 12 καλύτερες της δεκαετίας των «00’s», ενώ το BBC έχει ανεβάσει σχετικό βίντεο που αναλύεται το πώς οι τεχνικοί του… έκαναν τους πιγκουίνους να πετούν.

 

Οι πρωταπριλιάτικες αναφορές και φάρσες στα ΜΜΕ πηγαίνουν πολύ πίσω στον χρόνο. Το 1906 η εφημερίδα Tribune στο Σικάγο κυκλοφόρησε με ένα έξτρα «τρομολαγνικό» ρεπορτάζ που ανέφερε ότι στην πόλη… εισέβαλαν ορδές από προϊστορικά τέρατα και άφησαν πίσω τους… σκόνη και θρύψαλα, με την εφημερίδα να περιγράφει λεπτομερώς τις κινήσεις των τεράτων!

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Welle: Πρωταπριλιάτικα αστεία εν καιρώ Fake News

Όμηρος του alter ego του ο Μητσοτάκης

Τέμπη: Ιδού τα 20 φορτηγά χώμα από τον τόπο του εγκλήματος

Κολωνός: Αποφυλακίζεται η μητέρα της 12χρονης – Το δικαστήριο κρίνει τα ελαφρυντικά για Μίχο και τους άλλους καταδικασθέντες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter