Πρόταση μομφής κατά της Μέι: Σηκώνει το γάντι η Βρετανίδα πρωθυπουργός – Την στηρίζουν 158 βουλευτές (Video)

Πρόταση μομφής κατά της Μέι: Σηκώνει το γάντι η Βρετανίδα πρωθυπουργός – Την στηρίζουν 158 βουλευτές (Video)

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, αφού η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βρίσκεται μπροστά σε μία πρόταση μομφής. 

Οι 48 επιστολές που ήταν απαραίτητες συγκεντρώθηκαν και η πρόταση κατατέθηκε.

Η ψηφοφορία θα γίνει απόψε μεταξύ 18:00 και 20:00, τοπική ώρα και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αμέσως μόλις γίνουν γνωστά.

Η Μέι δήλωσε ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας η διεξαγωγή εκλογών, όταν ρωτήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης αν θα προκηρύξει εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

«Νομίζω πως οι εκλογές αυτή την ώρα δεν θα ήταν προς το εθνικό συμφέρον, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο των διαπραγματεύσεών μας», είπε η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Συγκεντρώνει τους 158 η Μέι

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, 158 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην πρωθυπουργό πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα.

Η Μέι θα πρέπει να εξασφαλίσει απλή πλειοψηφία -158 σε σύνολο 315 βουλευτών- προκειμένου να παραμείνει ηγέτης των Συντηρητικών και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τους έχει.

Στοιχήματα 

Στο μεταξύ, τα γραφεία στοιχημάτων προβλέπουν ότι η πρωθυπουργός θα κερδίσει την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την οποία προκάλεσαν βουλευτές του κόμματός της.

Τα γραφεία στοιχημάτων William Hil, Paddy Power και Ladbrokes δίνουν 86% πιθανότητες να κερδίσει η Μέι την ψηφοφορία για την ηγεσία της.

Ωστόσο τα γραφεία στοιχημάτων έχουν αστοχήσει στο παρελθόν. Πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, προέβλεπαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα οι ψηφοφόροι να υποστηρίξουν την παραμονή της χώρας στην Ένωση.

Μετά και την καταμέτρηση του BBC που δείχνει ότι η Μέι θα κερδίσει την ψηφοφορία, η λίρα σημειώνει άνοδο.

Οι μνηστήρες 

Σε περίπτωση που η ψηφοφορία είναι σε βάρος της, μία διαδικασία αναμέτρησης για τον επόμενο ηγέτη θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και έξι εβδομάδες, και το πιο πιθανό θα είναι να χρειαστεί παράταση του ‘Αρθρου 50, εάν δεν υπάρξουν άλλα γεγονότα.

Στον βρετανικό Tύπο σήμερα κυκλοφορούν οι πιο πιθανοί διεκδικητές για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, συμπεριλαμβανομένων του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, του υπουργού Εσωτερικών Σατζίντ Ζαβίντ, του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και της υφυπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Πένυ Μορντόντ.

Ο νέος πρωθυπουργός θα χρειαστεί τη διεξαγωγή εκλογών, εάν δεν καταφέρει να βρει συμμαχία στο σημερινό κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, σε ό,τι αφορά το Brexit, οι επιλογές είναι η τροποποίηση της συμφωνίας της Τ.Μέι, μία συμφωνία, εκκίνηση από την αρχή (που θα απαιτήσει την παράταση του ‘Αρθρου 50), παραμονή στην ΕΕ (με δεύτερο δημοψήφισμα ή ευρεία πλειοψηφία με εκλογές), και μη συμφωνία.

Δήλωση Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας σε μία σύντομη δήλωσή της από την Ντάουνινγκ Στριτ , έκανε γνωστό πως δεν θα μεταβεί στο Δουβλίνο, όπου και ήταν να πάει, αλλά θα μείνει στο Λονδίνο για να παλέψει, ενώ παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να γίνει πράξη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τόνισε πως μία αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος αυτή τη στιγμή μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και να ρισκάρει το Brexit.

Την ίδια ώρα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε αφοσιωμένη και έτοιμη να τελειώσει τη δουλειά.

Ολόκληρη η δήλωση της Μέι

«Θα πολεμήσω με όσες δυνάμεις έχω. Είμαι μέλος του Συντηρητικού Κόμματος 40 χρόνια. Πιστεύω στο όραμα του κόμματος για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη κοινωνία.

Μέσα από καλές και κακές στιγμές τα τελευταία δυο χρόνια, δεν έχασα την ελπίδα ότι καλύτερες μέρες έρχονται μετά το Brexit. Επρόκειτο να πάω στο Δουβλίνο αλλά θα μείνω στο Λονδίνο για να παλέψω. Μια αλλαγή στην ηγεσία των Τόρις θα πήγαινε πίσω το Brexit. Ο νέος ηγέτης δεν θα είχε χρόνο να επαναδιαπραγματευτεί, να περάσει τους νόμους έως τις 21 Ιανουαρίου και θα γίνει το Brexit στις 29 Μαρτίου. Δεν θα ήταν προς το εθνικό συμφέρον. Θα ήταν προς το συμφέρον των αντιπάλων μας, όχι των πολιτών που θέλουν έξοδο από την Ε.Ε.

Πρέπει και θα το κάνουμε, να γίνει πράξη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Το συντηρητικό κόμμα είναι κόμμα όλων των Βρετανών. Είμαι αφοσιωμένη και είμαι έτοιμη να τελειώσω τη δουλειά!»

Σε περίπτωση που η Τερέζα Μέι χάσει την ψηφοφορία (δηλαδή να συγκεντρώσει 158 ψήφους σε βάρος της, από τους 315 βουλευτές της) το Συντηρητικό κόμμα θα πρέπει να εκλέξει νέο αρχηγό μέσα στις επόμενες 10 μέρες. Αν όμως η Μέι καταφέρει να επιβιώσει, τότε δεν θα μπορούν να της κάνουν πρόταση μομφής για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Η Βρετανία θα πρέπει να καθυστερήσει την έξοδό της από την ΕΕ αν η Μέι χάσει την ψηφοφορίαδήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέβιντ Γκακ.

“Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις οποιασδήποτε μορφής συμφωνίας με την ΕΕ θεωρώ ότι είναι αναπόφευκτο πως αν χάσει την ψηφοφορία απόψε το βράδυ θα χρειαστεί να καθυστερήσει η ενεργοποίηση του Άρθρου 50”, δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC. “Δεν θεωρώ ότι θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter