Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τροπολογία αφαίρεσης των πολιτικών δικαιωμάτων των χρυσαυγιτών – Αντιφάσεις από την κυβέρνηση

Με παρέμβαση του Γιάννη Ραγκούση στην Ολομέλεια, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αιτήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών την κατάθεση τροπολογίας για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Αντιφατική αντιμετώπιση της πρότασης από Θεοδωρικάκο – Λιβάνιο.

«Χθες γεννήθηκε μια νέα ιστορική επέτειος για τη Δημοκρατία, για τη Δικαιοσύνη, για την αντιφασιστική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Χάρις το αίμα αυτού του παιδιού, του παληκαριού από το Κερατσίνι, του Παύλου Φύσσα, ποτίστηκε για μια ακόμη φορά το αιωνόβιο δέντρο της Δημοκρατίας» είπε εισαγωγικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Και από χθες χάρις και στον αγώνα το νομικό, τον κοινωνικό, το συλλογικό, τον πολιτικό, το δημοσιογραφικό όλων των προηγούμενων ετών είναι επιτέλους καταδικασμένη η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση».

Συνέχισε λέγοντας ότι με βάση τον παλαιότερο ποινικό κώδικα η Χρυσή Αυγή και τα ηγετικά της στελέχη τα οποία επρόκειτο να καταδικαστούν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης και για τη διεύθυνση αυτής, επρόκειτο να στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα μόνο μετά από αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή μόνο μετά το τριτοβάθμιο επίπεδο δικανικής κρίσης.

«Με βάση, λοιπόν, τον παλαιό ποινικό κώδικα δε θα μπορούσε η Χρυσή Αυγή και τα στελέχη της να στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα με βάση τη χθεσινή απόφαση όπως αυτή τελικά θα εξειδικευτεί, με βάση τις ποινές που θα αποδοθούν» επισήμανε και εξήγησε ότι με το νέο ποινικό κώδικα, η Νομοπαρασκευαστική Επιστημονική Επιτροπή που το συνέταξε έχει διατυπώσει την άποψη ότι η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων άπτεται της εκλογική νομοθεσίας, δηλαδή κατεξοχήν ζήτημα αρμοδιότητας, πρωτοβουλίας του υπουργείο Εσωτερικών.

«Επειδή οι περιστάσεις είναι εξαιρετικές, σπουδαίες και σημαντικές διατυπώνω εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και όλης της ΚΟ μας προς τον Υπουργό Εσωτερικών την πρόταση μέχρι το μεσημέρι να καταθέσει τροπολογία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Και ενημερώνω και τον κύριο Υπουργό και το Σώμα και ορισμένους φίλους παλαιότερα μελών και απόψεων της Χρυσής Αυγής που φωνασκούν τώρα, ότι αν δεν το κάνει μέχρι το μεσημέρι τότε θα καταθέσουμε εμείς δική μας βουλευτική τροπολογία και θα ζητήσουμε να γίνει αποδεκτή» κατέληξε.

Αντικρουόμενες αντιδράσεις Θεοδωρικάκου – Λιβάνιου

Απαντώντας στην τοποθέτηση του Γ. Ραγκούση, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, προτίμησε να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αντί να απαντήσει ευθέως στο αίτημα. Από την άλλη, ο Θεόδωρος Λιβάνιος, υφυπουργός Εσωτερικών, έχει πιο διαλλακτική αντιμετώπιση. Συγκεκριμένα, ο Θ. Λιβάνιος παραδέχτηκε πως η αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων μπορεί να γίνει μόνο με αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία είναι όμως χρονοβόρα διαδικασία. Η αντιφατική αντιμετώπιση της κυβέρνησης δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Γ. Ραγκούση, ο οποίος υπογράμμισε την παραδοχή του υφυπουργού, περιμένοντας την ανάλογη πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.