Πρόταση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Η διοίκηση της ΕΡΤ να διορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Πρόταση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Η διοίκηση της ΕΡΤ να διορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Την πρόταση να διορίζονται οι διοικήσεις της ΕΡΤ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να σπάσουν οι κομματικοί δεσμοί που μετατρέπουν τη Δημόσια Τηλεόραση σε φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης κατέθεσε στην Ολομέλεια ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παραδέχτηκε τη λανθασμένη διαχείριση του εν λόγω ζητήματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν βρήκε μία απολογητική φράση να πει για την ντιρεκτίβα της συγκάλυψης και επανέλαβε την τοποθέτηση του πρώην επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε πως «όλες οι κυβερνήσεις δεν έχουν φερθεί σωστά» στη Δημόσια Τηλεόραση. Τούτων δοθέντων, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να συμφωνήσει στην πρόταση να διοικείται η Δημόσια Τηλεόραση από «ανθρώπους που θα ορίζονται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας» προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες συνθήκες αντικειμενικής ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Ο Όργουελ θα ζήλευε τον τρόπο που διαχειρίζεστε την κοινή γνώμη»

«Το δέχεστε;» ρώτησε τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε αμέσως μετά πως ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτει την πρότασή του γιατί δεν θέλει να υπάρχει ούτε μια χαραμάδα. «Θέλετε να τα ελέγχετε όλα» έκρινε, τονίζοντας παράλληλα πως στην εποχή των social media ούτε η ανεμελιά της Πάρνηθας ούτε το «Ικαριώτικο γλέντι» μπορούν να αποσιωπηθούν.

«Όλη η φασαρία για το 2 με 3%»

Περνώντας στα του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αντέκρουσε τη μόνιμη επωδό του πρωθυπουργού σε σχέση με τους εισακτέους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με χαμηλές επιδόσεις. Ειδικότερα, ανέφερε ότι κάθε χρόνο περίπου 100.000 παιδιά δίνουν τη μάχη των πανελληνίων και σύμφωνα με τα στοιχεία 75.000 με 80.000 εισάγονται σε ΑΕΙ. «Απ΄ αυτούς, όσοι έχουν βαθμό μέχρι 5 είναι περίπου 2.000» σημείωσε και έκανε λόγο για ποσοστό 2 με 3% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων. «Όσο είναι σήμερα το ποσοστό του εμβολιασμού» σχολίασε δηκτικά, συμπληρώνοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να κάνει τόση φασαρία για ένα τόσο μικρό ποσοστό.

Υπογράμμισε ακόμα πως ενώ η κυβέρνηση εισάγει ελάχιστη βάση εισαγωγής στη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν προβλέπεται κανένα κριτήριο εισαγωγής στα κολλέγια. Επ΄ αυτού, διατύπωσε την άποψη πως το μόνο κριτήριο εισαγωγής θα είναι το πορτοφόλι των γονιών.

«Έχετε ταξικό στόχο»

Απαντώντας στον πρωθυπουργό για το πώς προκύπτει η εκτίμησή του για μείωση εισακτέων κατά περίπου 24.000, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τις μελέτες ΟΛΜΕ και ακαδημαϊκών. Τόνισε πως αυτή η εκτίμηση είναι το ευνοϊκό σενάριο, καλώντας την υπουργό Παιδείας να καταθέσει τη δική της εκτίμηση για όσους δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, έκρινε πως πρόκειται για ταξικό στόχο της κυβέρνησης, θέλοντας να αποκλείσει από την Ανώτατη Εκπαίδευση τους μαθητές των εσπερινών λυκείων και των ΕΠΑΛ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter