Πρόταση δυσπιστίας γιατί «δεν πάει άλλο»

Πρόταση δυσπιστίας γιατί «δεν πάει άλλο»

Ανατρέποντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η «Ελπίδα», ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας την Πέμπτη «για να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά». Ακολούθησε η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει πως ήταν μια «αναμενόμενη κίνηση» από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως σχολιάζουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί, κάποιες φορές η εξόφθαλμη απόπειρα αντιστροφής της πολιτικής πραγματικότητας αποτελεί έμμεση παραδοχή όσων αρνείσαι ότι έχεις υποστεί. Εν προκειμένω, αξία δεν έχει μόνο ο κυβερνητικός αιφνιδιασμός. Η αντίδραση των φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση Μέσων αντανακλά βαθύτερες διεργασίες. Πρωτοσέλιδα με ακραία πλαισίωση, λόγου χάρη «Τελευταία ζαριά» ή «Σε πανικό ο Τσίπρας», καταδεικνύουν πως κάποιοι πόνταραν πολλά στην αναβληθείσα συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον τα κυριακάτικα συστημικά φύλλα θα αρκεστούν στο αφήγημα περί πόλωσης και δήθεν δημοσκοπικής πίεσης του Αλ. Τσίπρα, ασχέτως αν πρόκειται για την ενεργοποίηση ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πολιτικός χρόνος κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας μόνο νεκρός δεν ήταν. Πέραν της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης μπροστά σε χιόνια, καταιγίδες και πυρκαγιές, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν η τραγική τροπή της πανδημίας, η πολυεπίπεδη ακρίβεια, αλλά και ζητήματα διαφάνειας και δημοκρατίας, όπως η κυβερνητική συνάρθρωση με τον Μένιο Φουρθιώτη και οι διώξεις δημοσιογράφων αντίστοιχα. Την Παρασκευή δε ο ΣΥΡΙΖΑ «σήκωσε» το θέμα των αμφισβητούμενων δημοσκοπήσεων που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha από την εταιρεία Abacus, καταθέτοντας αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και καταγγελία στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων. Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα βασικά αντικείμενα διερεύνησης της εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα ήταν οι ύποπτες μετρήσεις της Opinion Poll και το μπαράζ απευθείας αναθέσεων εποπτευόμενου φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Reposition Strategy. Και οι δύο εταιρείες ανήκουν στον όμιλο Διαμαντή.

Δεν αναμένονται εκπλήξεις, αλλά…

Το Documento επικοινώνησε με κοινοβουλευτικά στελέχη της συμπολίτευσης, τα οποία δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν αναμένονται εκπλήξεις κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο επέκριναν από κοινού τις δηλώσεις ετοιμότητας μπροστά στην επικείμενη επέλαση της «Ελπίδας», οι οποίες οδήγησαν τον πρωθυπουργό σε ακόμη μία συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό. Μόνο το γεγονός ότι ο Αρης Πορτοσάλτε έφτασε στο σημείο να διαπιστώσει τον κίνδυνο παραλληλισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάρκο Σεφερλή σε περίπτωση που διαπιστωθεί νέο διαχειριστικό φιάσκο στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου θα αρκούσε για την περιγραφή των κλυδωνισμών στη «γαλάζια πολυκατοικία». Ομως η προσωπική επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό περιπλέκει τα πράγματα.

Το χαστούκι και οι πεταλούδες του Αμαζονίου

«Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας θα ήταν άριστος ομιλητής σε μια ημερίδα για τις πεταλούδες του Αμαζονίου» συμπέρανε δηκτικά βουλευτής της ΝΔ, εκφράζοντας αμφιβολίες τόσο για τις διαχειριστικές δυνατότητες του πρώην επιτρόπου σε μια χώρα που δεν γνωρίζει όσο και για την ικανότητά του να οργανώσει ένα υπουργείο από το μηδέν. Αλλος βουλευτής της πλειοψηφίας, επισημαίνοντας το πρόσφατο ξέσπασμα του Νικήτα Κακλαμάνη, εξήγησε ότι η επαναλαμβανόμενη δυσπραγία της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού κατά την εκδήλωση φυσικών φαινομένων έχει καταχωρηθεί στη «συναισθηματική μνήμη» των συναδέλφων του. «Ξεχνάς πολλά προβλήματα, αλλά όχι το χαστούκι που τρως» είπε χαρακτηριστικά.

«Αλλο τα χαρακτηριστικά κι άλλο ο χαρακτήρας»

Από εκεί και πέρα, οι βουλευτές της συμπολίτευσης κρίνουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει συσπειρωτικά και θα βοηθήσει στην ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, χωρίς όμως να μπορούν να δώσουν σαφείς απαντήσεις στο πώς θα απαντηθούν ζητήματα όπως οι 100 θάνατοι που καταγράφονται καθημερινά ή η κατακόρυφη αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου ή στο λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς. Παράλληλα, το απότομο «φρένο» στην επίθεση φιλίας προς το ΚΙΝΑΛ ερμηνεύεται από βουλευτές αλλά και υψηλά ιστάμενα κοινοβουλευτικά στελέχη της πλειοψηφίας ως αποτέλεσμα της απώλειας ψήφων.
Διόλου τυχαίο ότι σημαίνον στέλεχος της ΝΔ υπογράμμισε τη διαφορά ανάμεσα «στα χαρακτηριστικά και στον χαρακτήρα του Νίκου Ανδρουλάκη». Ειδικότερα, θεωρεί ότι η ηλικία και το έλλειμμα πολιτικής φθοράς είναι χαρακτηριστικά που ενισχύουν τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, όμως ο χαρακτήρας του θα αποτελέσει τροχοπέδη με την πάροδο του χρόνου.

Η… παντρειά Μητσοτάκη – Στυλιανίδη

Στον αντίποδα, υψηλά ιστάμενα κοινοβουλευτικά και μη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν στο Documento ότι η πρόταση δυσπιστίας δίνει έκφραση στη λαϊκή αγανάκτηση έναντι της κυβέρνησης. «Αν όχι τώρα, πότε;» διερωτήθηκε βουλευτής πρώτης γραμμής για τον χρονισμό κατάθεσης της πρότασης, ενώ στέλεχος κοντά στον πρόεδρο του κόμματος υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προστατέψει τον Χρ. Στυλιανίδη, θέτοντας ένα εύστοχο ερώτημα με όρους χρονικού ορίζοντα: «Αραγε έχουν καταλάβει οι βουλευτές της ΝΔ ότι ο Στυλιανίδης θα είναι υπουργός το καλοκαίρι;».

«Οι εσωκομματικές εκλογές ήταν προγραμματισμένες!»

Οσον αφορά το ΚΙΝΑΛ, η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι «δημιουργείται αντιπολιτευτικό μέτωπο», όπως ανέφερε βουλευτής του κόμματος. Στην ερώτηση πώς απαντά η Χαριλάου Τρικούπη στην κριτική περί αντίφασης ανάμεσα στην καταψήφιση της κυβέρνησης και την απροθυμία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, η απάντηση αφορούσε τους περιορισμούς που θέτει η πανδημία, ενώ για τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών εν μέσω πανδημικής κρίσης ο βουλευτής απάντησε: «Ηταν προγραμματισμένες!». Αξίζει να προστεθεί ότι ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 εξίσου θα υπερψηφίσουν την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter