Πρόταση Πούτιν για ανεφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του TurkStream

Πρόταση Πούτιν για ανεφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του TurkStream

Τη διοχέτευση του φυσικού αερίου που εξάγεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από άθικτο τμήμα του αγωγού Nord Stream 2 πρότεινε την Τετάρτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενόψει του ζοφερού ενεργειακά χειμώνα, εν μέσω όξυνσης του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

«Ο χαμένος όγκος από τους αγωγούς Nord Stream, κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, θα μπορούσε να μετακινηθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, και έτσι να κάνουμε τις βασικές διαδρομές για την προμήθεια των καυσίμων μας, του φυσικού μας αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας στην Τουρκία τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Εάν, φυσικά, οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για αυτό», είπε συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνέχεια και στις συνέπειες που προκαλούν οι δυτικές κυρώσεις, προειδοποιώντας για το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Εάν θέλεις να προκαλέσεις έλλειψη στις ντομάτες, για παράδειγμα, δεν έχεις παρά να περάσεις έναν νόμο που να λέει ότι οι πωλητές λιανικής δεν μπορούν να τις πουλήσουν πάνω από δύο λεπτά το κιλό. Αμέσως θα έχεις μία έλλειψη ντομάτας. Το ίδιο γίνεται με το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο» είπε ο Πούτιν και επικαλούμενος στη συνέχεια τον Νομπελίστα Μίλτον Φρίντμαν, τόνισε:

«Παρακαλώ σημειώστε πως ο Μίλτον Φρίντμαν πέθανε το 2006. Δεν είχε καμία σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση και σίγουρα δεν ήταν Ρώσος πράκτορας. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό αλλά τέτοιες επισημάνσεις χρειάζονται όταν έχει κανείς να κάνει με τους ηγέτες ορισμένων χωρών και την ελίτ της γραφειοκρατίας. Υπακούοντας στις εντολές κάποιου άλλου, εσκεμμένα αρχίζουν να αποβιομηχανοποιούν τις χώρες τους και να υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους…»

Ο ρώσος πρόεδρος εν παρέλειψε βεβαίως να αναφερθεί στο πρόσφατο σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream λέγοντας: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας, με στόχο να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια μιας ολόκληρης Ηπείρου. Ο υπολογισμός πίσω από αυτό ήταν αρκετά κυνικός, για να μπλοκάρει και να καταστρέψει τις φθηνές πηγές ενέργειας και να στερήσει από εκατομμύρια ανθρώπους και βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικό αέριο, θερμότητα, ενέργεια και άλλους πόρους.»

«Σταθερότητα και η ισορροπία των αγορών ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί με συνδυασμένες προσπάθειες και το είδος του διαλόγου που καθιερώθηκε εντός του OPEC+» κατέληξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή: France24, BBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter