Πρωθυπουργός φραγκοφονιάς, ζήτησε ενίσχυση ως αγρότης

Πρωθυπουργός φραγκοφονιάς, ζήτησε ενίσχυση ως αγρότης

Νόμιμη μεν, ηθικά απαράδεκτη δε η αίτηση για επιδότηση

«Ο σκοπός πλέον δεν είναι απλά πόσα λεφτά θα βγάλω, είναι πολύ σημαντικό αυτό, αλλά δεν είναι το μοναδικό κίνητρο, το να βγάζει κανείς ολοένα περισσότερα λεφτά, αλλά να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά». Αυτά δήλωσε προ ολίγων εβδομάδων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια από τις συνήθεις προκλητικές δηλώσεις του. Ηταν η πολλοστή φορά που ο πρωθυπουργός έδειξε πόσο αποκομμένος είναι από την κοινωνία, η οποία αδυνατεί να αντεπεξέλθει οικονομικά εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων και της πολυεπίπεδης ακρίβειας. Δυστυχώς όμως, η αμετροέπεια στις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη είναι το μικρότερο πρόβλημα.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, ο πρωθυπουργός έχει λάβει για το 2020 και το 2021 σχεδόν 9.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Δηλαδή ο Κυρ. Μητσοτάκης, εν ενεργεία πρωθυπουργός και μέλος μιας από τις πλέον εύπορες οικογένειες στην Ελλάδα, έκανε αίτηση και έλαβε χρήματα όπως ένας οποιοσδήποτε κατ’ επάγγελμα αγρότης. Προφανώς είναι νόμιμο αυτό που έπραξε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Το θέμα είναι πόσο ηθικό είναι εκ μέρους του να λαμβάνει επιδοτήσεις όπως όλοι οι υπόλοιποι αγρότες της Ελλάδας, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δυσθεώρητες οικονομικές απαιτήσεις.

Το ζήτημα του Κυρ. Μητσοτάκη λοιπόν –και– στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι οικονομικής φύσης. Το ζήτημα είναι ότι πρόκειται για έναν πρωθυπουργό που επί των ημερών του η πλειονότητα της κοινωνίας βιώνει ένα πρωτοφανές οικονομικό τέλμα και ο ίδιος όχι μόνο προκαλεί με τις δηλώσεις του περί «εξαιρετικής ποιότητας ζωής» στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα φέρεται να αδιαφορεί παντελώς για την εικόνα του προκειμένου να λάβει μερικές χιλιάδες ευρώ. Ακόμη χειρότερα, να μην αισθάνεται καμία ανάγκη να λογοδοτήσει, σε μια από τις πολλές φορές που έχει προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυρ. Μητσοτάκης προκαλεί και παρά την κοινωνική κατακραυγή δεν αισθάνεται την οποιαδήποτε υποχρέωση να δώσει κάποια απάντηση. Ηταν το Documento αυτό που είχε αποκαλύψει τον Σεπτέμβριο του 2019 ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης την ίδια χρονιά είχε κάνει αίτηση στον οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) να του δοθεί αποζημίωση επειδή 50 ελαιόδεντρα –από τα χιλιάδες που έχει– είχαν υποστεί ζημιές από πλημμύρες που είχαν πλήξει εκείνη την περίοδο την Κρήτη. Και η αποζημίωση τελικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, του δόθηκε.

Οταν έγινε γνωστό ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει μια πενιχρή –για τα δεδομένα του– αποζημίωση σηκώθηκε ένα έντονο κύμα αντίδρασης εναντίον του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για τον Κυρ. Μητσοτάκη όμως αυτή η κοινωνική αντίδραση ήταν σαν να μην υπήρξε ποτέ, αφού δεν έδωσε κάποια σχετική απάντηση. Εστω για να πει ότι ήταν νόμιμη η αίτηση που είχε καταθέσει. Εστω για να ενημερώσει ότι στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με γεωργικές δραστηριότητες…

Οπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του οργανισμού ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρωθυπουργός της χώρας ως γνήσιος αγρότης έχει πάρει επιδοτήσεις από τον ΕΓΤΕ και τον ΕΓΤΑΑ 4.301,22 ευρώ το 2020 για εκτάσεις που κατέχει στον Πλατανιά Χανίων

Σωρεία προκλήσεων

Η αμετροέπεια του Κυρ. Μητσοτάκη δεν τελειώνει εκεί. Ο πρωθυπουργός έχει προκαλέσει δύο φορές. Η πιο πρόσφατη απόδραση του Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έγινε λίγες μόλις ημέρες αφότου είχε πραγματοποιήσει ομιλία στο Κογκρέσο. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στην Ελλάδα και ξαναπήγε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στις ΗΠΑ προκειμένου να μιλήσει στην τελετή αποφοίτησης του Boston College όπου φοίτησε ο γιος του. Λίγες ώρες μετά παρευρέθηκε και στον αγώνα NBA μεταξύ των Μπόστον Σέλτικς και των Μαϊάμι Χιτ, καθήμενος μάλιστα σε μια θέση που μετά βεβαιότητας κόστιζε μερικές χιλιάδες ευρώ. Περίπου όσο οι γεωργικές επιδοτήσεις που λαμβάνει. Φαντάζει επομένως δύσκολο να πλήρωσε ο ίδιος το εισιτήριο.

Δεν ήταν όμως αυτή η μοναδική φορά που ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αξιοποιήσει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για προσωπικές του ανάγκες. Τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε επισκεφθεί πάλι στη Βοστόνη τον γιο του, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Το εξοργιστικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος ταξίδεψε στη Βοστόνη από τη Νέα Υόρκη με πτήση της γραμμής, γεγονός μάλιστα που κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως, όπως αποκάλυψε το Documento, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τούς ακολουθούσε προκειμένου να επιστρέψουν με αυτό στην Ελλάδα. Οπως κι έγινε. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις ο πρωθυπουργός δεν δήλωσε οτιδήποτε για το γεγονός ότι χρησιμοποίησε για ίδιον όφελος το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Δανεικά και μοτοκρός

Φαίνεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ιδιαίτερη αγάπη για τα εναέρια μέσα. Ακόμη χειρότερα, δεν κρύβεται η καθεστωτική του αντίληψη για το πώς δύναται να αξιοποιεί δημόσια ευεργετήματα χωρίς να λογοδοτεί. Στα τέλη του Ιουλίου 2020 ο πρωθυπουργός μετέβη με στρατιωτικό ελικόπτερο από την Αντίπαρο στην Επίδαυρο προκειμένου να παρακολουθήσει παράσταση του –νυν κατηγορούμενου για βιασμό κατά συρροή ανηλίκων και νεαρών αντρών– Δημήτρη Λιγνάδη. Ούτε σε αυτή την περίπτωση ο Κυρ. Μητσοτάκης έκρινε ότι έκανε κάτι το μεμπτό. Ούτε όταν διέρρευσε βίντεο την περίοδο της σκληρής καραντίνας, ενόσω οι πολίτες δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους, όπου αυτός μαζί με τη Μ. Γκραμπόφσκι έκαναν ποδήλατο –η σύζυγός του και μοτοκρός– στην Πάρνηθα.

Βάσει ακόμη μίας αποκάλυψης του Documento είχε προκύψει ότι τον Αύγουστο του 2018 το ελικόπτερο του ισχυρού άνδρα του Ant1 Θοδωρή Κυριακού παρέλαβε από τα Χανιά τη Μ. Γκραμπόφσκι και τη μετέφερε στη βίλα του επιχειρηματία στο Πόρτο Χέλι. Το ελικόπτερο επέστρεψε την ίδια μέρα στα Χανιά προκειμένου να παραλάβει τον Κυρ. Μητσοτάκη μαζί με ακόμη έναν επιβάτη και να τους μεταφέρει στο Πόρτο Χέλι. Την επόμενη ημέρα το ελικόπτερο του Θοδ. Κυριακού επέστρεψε το πρωθυπουργικό ζεύγος στα Χανιά. Ούτε λόγος και σε αυτή την περίπτωση να δοθεί κάποια εξήγηση από τον πρωθυπουργό για το ότι χρησιμοποίησε σαν αεροταξί το ελικόπτερο καναλάρχη.

Αλλωστε ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει δώσει ποτέ κάποια εξήγηση, πόσο μάλλον να ζητήσει συγγνώμη, για τα χρέη της ΝΔ, που πλέον ανέρχονται σε περίπου 390 εκατ. ευρώ, ούτε φυσικά για το ότι δεν αποπλήρωνε τις –προκλητικές– δανειοδοτήσεις της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων», συμφερόντων του, η οποία τελικά έκλεισε. Εξήγηση δεν έχει δοθεί ούτε για το ότι φαντάζει σίγουρο πως μεσολάβησε προκειμένου ο γιος του να προσληφθεί ως διαπιστευμένος κοινοβουλευτικός βοηθός του Ισπανού ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς. Την ανάγκη να δώσει οποιαδήποτε απάντηση δεν αισθάνθηκε ούτε για την πρόσληψη της κόρης του στο fund CVC Capital Partners, το οποίο έχει αγοράσει μεταξύ άλλων το 10% της ΔΕΗ αλλά και την Εθνική Ασφαλιστική. Είναι άλλωστε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Δεν λογοδοτεί πουθενά.

Επιδοτήσεις 8.500 ευρώ

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σήμερα το Documento, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έχει λάβει μια σειρά επιδοτήσεων από τον ΕΓΤΕ και τον ΕΓΤΑΑ. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση ποσών επιδότησης στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ο πρωθυπουργός έλαβε συνολικά 4.301,22 ευρώ το 2020 για εκτάσεις που κατέχει στον Πλατανιά Χανίων. Οι 2.260,26 ευρώ εξ αυτών δόθηκαν στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης, ακόμη 1.216,27 ευρώ δόθηκαν στο πλαίσιο ενίσχυσης «για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον». Δεν ήταν η μοναδική αποζημίωση που έλαβε το 2020 ο πρωθυπουργός, αφού του καταβλήθηκαν επιπλέον 803,52 ευρώ ενισχύσεων «σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα», ενώ ακόμη 21,17 ευρώ που έλαβε αφορούσαν πιστώσεις που μεταφέρθηκαν από το οικονομικό έτος 2014.

Οι επιδοτήσεις συνεχίστηκαν και το 2021. Πάλι από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται ότι o Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε συνολικά 4.263,31 ευρώ για το έτος αυτό 03 Η σημερινή αποκάλυψη προστίθεται σε αυτήν που έκανε το Documento το 2019. Τότε, μετά την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου που έπληξε την Κρήτη, ο νυν πρωθυπουργός, όπως χιλιάδες Κρητικοί, έκανε αίτηση προκειμένου να λάβει αποζημίωση για τις ζημιές που προκάλεσε η πλημμύρα σε 50 ελιές του, από τις συνολικά 2.052 που κατέχει σε 157 στρέμματα στον Δήμο Πλατανιά

Οι επιδοτήσεις συνεχίστηκαν και την επόμενη χρονιά. Οπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης έλαβε συνολικά 4.263,31 ευρώ για το 2021. Συγκεκριμένα, οι 2.218,75 εξ αυτών δόθηκαν στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης, ενώ ακόμη 1.186,2 ευρώ εξ αυτών ο πρωθυπουργός τα έλαβε ως ενίσχυση «για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον». Στην αποζημίωση που έλαβε συμπεριλαμβάνονταν 837,54 ευρώ ως «ενισχύσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα», ενώ τα υπόλοιπα 20,82 ευρώ που του δόθηκαν ήταν «επιστροφή των πιστώσεων που μεταφέρθηκαν από το οικονομικό έτος 2014». Συνολικά λοιπόν ο Κυρ. Μητσοτάκης για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 έλαβε 8.564,53 ευρώ.

Φαντάζει απολύτως δεδομένο ότι oύτε μετά τη σημερινή αποκάλυψη του Documento ο πρωθυπουργός θα νιώσει την ανάγκη να δώσει κάποια απάντηση γιατί αιτήθηκε τα χρήματα αυτά. Ακόμη και αν φαντάζει πολύ δύσκολο για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να δεχτεί ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έλαβε αποζημίωση για γεωργικές δραστηριότητες. Ισως βέβαια το πρόβλημα όσων δεν μπορούν να δεχτούν αυτήν τη συμπεριφορά να είναι απλώς ότι δεν μπορούν να δουν τη ζωή τους «λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά». Ο πρωθυπουργός πάντως σίγουρα μπορεί.

Αποζημίωση και για πλημμύρες

Η σημερινή αποκάλυψη γίνεται ακόμη πιο εξοργιστική αν ληφθεί υπόψη η προηγούμενη αποκάλυψη του Documento. Αυτή δηλαδή βάσει της οποίας προέκυψε ότι μετά την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου του 2019 που έπληξε την Κρήτη ο νυν πρωθυπουργός έκανε αίτηση στον ΕΛΓΑ προκειμένου να λάβει αποζημίωση. Οπως έπραξαν χιλιάδες Κρητικοί που επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή.

Η αίτηση του Κυρ. Μητσοτάκη κατατέθηκε στα Χανιά και διαβιβάστηκε στο Ηράκλειο. Από το έγγραφο που αποκάλυψε τότε το Documento προέκυψε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον ΕΛΓΑ να εκτιμήσει τη φθορά στο κτήμα του στον Δήμο Πλατανιά, στην περιοχή Φουρνές, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, έπειτα από κατολισθήσεις στα διαζώματα προκλήθηκε ζημιά σε 50 ελιές από τις χιλιάδες που κατέχει στην επίμαχη έκταση. Εκανε αίτηση δηλαδή όπως χιλιάδες Κρητικοί που έχασαν τη μοναδική τους περιουσία. Κι ενώ αυτός, μεταξύ της τεράστιας περιουσίας που διαθέτει, εμφανίζεται να έχει ελαιοκτήματα 157 στρεμμάτων με συνολικά 2.052 ελιές. Μοιάζει αμελητέο, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι στην επίμαχη αίτηση που φέρει την υπογραφή του εν ενεργεία «άριστου» πρωθυπουργού η λέξη πλημμύρα έχει γραφτεί ως «πλυμήρα».

Εκτός από την ανορθογραφία του πρωθυπουργού, είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η επίμαχη αίτηση για αποζημίωση που υπέβαλε τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν για μια… χούφτα ευρώ. Κι αυτό γιατί ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει κάθε ελαιόδεντρο με 65 ευρώ σε περίπτωση ολικής καταστροφής. Ετσι, ακόμη κι αν ικανοποιήθηκε πλήρως το αίτημα του Κυρ. Μητσοτάκη και τα 50 επίμαχα δέντρα είχαν υποστεί ολική καταστροφή, ο πρωθυπουργός θα λάμβανε 3.250 ευρώ.
Στις 25 Φεβρουαρίου 2019 ο Κυρ. Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter είχε δηλώσει αναφορικά με τις καταστροφές που έπληξαν την Κρήτη εξαιτίας των πλημμυρών ότι «θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αντιμετωπιστούν το συντομότερο». Προφανώς, αυτό που εννοούσε ήταν ότι θα κάνει αίτηση στον ΕΛΓΑ. Είναι άλλωστε… αγρότης!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter