Πρώτη μέρα στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Πρώτη μέρα στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων
Στη Φορτέτζα των Χανίων ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει ποιήματά του

Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων σήκωσε αυλαία και το Ενετικό λιμάνι πλημμύρισε με λέξεις και ιστορίες. Ο Σταύρος Καρτσωνάκης μίλησε για όσα τον γοήτευσαν στον Νίκο Γκάτσο ώστε να ξεκινήσει τη μελέτη του που ήδη μετρά δύο δεκαετίες και από την οποία προέκυψε το βιβλίο του «Νίκος Γκάτσος. Δώστε μου μια ταυτότητα να θυμηθώ ποιος είμαι. Ποίηση και στιχουργική 1931-1991» (εκδόσεις Μετρονόμος). Η συγγραφέας Αγαθή Δημητρούκα και η καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο Μαρία Καρακάουζι μίλησαν για την ανάγκη που καλύπτει μια μελέτη για τον Γκάτσο, καθώς και τη σημασία της αξιοποίησης και της κριτικής ματιάς ενός τόσο μεγάλου σε όγκο υλικού για τον ποιητή ο οποίος εξακολουθεί να μας συγκινεί βαθιά μέσα από τις μελοποιήσεις των στίχων του. 

Στο Μεγάλο Αρσενάλι ο συγγραφέας, πρόεδρος των Ελλήνων συγγραφέων, Ιωσήφ Βεντούρας συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη σχετικά με την εβραϊκή κοινότητα των Χανίων και το πώς η εβραϊκή ταυτότητά του επηρεάζει το έργο του. 

Ο Σταύρος Καρτσωνάκης ανάμεσα στη Μαρία Καρακάουζι και την Αγαθή Δημητρούκα

 

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου των Χανίων στις εννέα εκδηλώσεις της πρώτης μέρας, μεταξύ των οποίων και τα επίσημα εγκαίνια. Αρκετοί ήταν οι επισκέπτες που παραβρέθηκαν στη συνομιλία του βραβευμένου με Γκονκούρ 2017 Γάλλου συγγραφέα Ερίκ Βιγιάρ με τον πρόεδρο του φεστιβάλ Μανώλη Πιμπλή για τα τέσσερα βιβλία του που κυκλοφορούν στα ελληνικά («Ημερήσια διάταξη», «14η Ιουλίου», «Κονγκό», «Ο πόλεμος των φτωχών» – όλα από εκδόσεις Πόλις). 

Ο Γάλλος συγγραφέας μίλησε για όσα τον ενέπνευσαν να γράψει τα βιβλία του – στην περίπτωση του «Κονγκό» ήταν μια φωτογραφία με τα κομμένα χέρια δύο παιδιών στο Κονγκό την περίοδο της αποικιοκρατίας. Στα μάτια παιδιών αυτών βλέπει μια θλίψη που όπως είπε ποτέ δεν θα μπορέσει να νιώσει ο ίδιος, όπως κανένας άλλος άνθρωπος που ζει σε έναν κόσμο ευλογημένο, παρά τα όποια καθημερινά προβλήματα. Μίλησε επίσης για τον τρόπο που το Συνέδριο του Βερολίνου επέτρεψε στον βασιλιά του Βελγίου Λεοπόλδο Β΄ να κηρύξει μια ολόκληρη περιοχή της Αφρικής προσωπική του περιουσία, και πώς έκανε ένα κράτος να λειτουργεί σαν εταιρία υπέρ των προσωπικών του συμφερόντων. 

Με αφορμή την «Ημερήσια διάταξη» ο Ερίκ Βιγιάρ εξήγησε πώς ακόμη μέχρι σήμερα οι μελέτες για τη ναζιστική Γερμανία επηρεάζονται από το υλικό της προπαγάνδας του Γκέμπελς (τα βίντεο του ναζιστικού στρατού που έχουν φτάσει σε εμάς ήταν γυρισμένα για να προβάλλουν μια ισχύ που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε), ενώ σημαντικά ήταν όσα είπε για τη «14 Ιουλίου» σχετικά με τον τρόπο που τα μικρά γεγονότα εμπλέκονται στην ιστορία, αλλάζοντας κάποιες φορές τη ροή της. 

Από τις πιο όμορφες στιγμές της πρώτης μέρας του φεστιβάλ ήταν η εκδήλωση με τον Δημήτρη Καταλειφό να συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπεϊόγλου και να διαβάζει ποιήματά του από τις συλλογές «Συμπληγάδες γενεθλίων» και «Πίσω από θολά τζάμια» (και οι δύο από εκδόσεις Πατάκη). Δεκάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών πέρασαν στη Φορτέτζα με φουσκωτές βάρκες για να τον ακούσουν. Θα γυρίζει για καιρό στο μυαλό μου η προσωπική κουβέντα που είχαμε στο τέλος της εκδήλωσης περπατώντας προς την άλλη πλευρά του λιμανιού, με θέμα τον χρόνο και την παρηγοριά που βρίσκουμε σε όσα μας κάνουν να ξεχνάμε έστω για λίγο το πέρασμά του. 

Ο Ερίκ Βιγιάρ συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή

 

Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων ολοκληρώνεται στις 3 Ιουλίου. Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα στη σελίδα του στο Facebook Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων – Chania Book Festival

*Οι φωτογραφίες είναι από το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων & Στρατηγικής Επικοινωνίας – Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter