Πρωτοφανές άδειασμα Μαξίμου σε Φλωρίδη για τις προγραμματικές δηλώσεις

Πρωτοφανές άδειασμα Μαξίμου σε Φλωρίδη για τις προγραμματικές δηλώσεις

Τα νέα ήθη και έθιμα που φέρνει η… νέα Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα κοινοβουλευτικά χρονικά επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το μεσημέρι της Δευτέρας για την εκτός γραμμής τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και τα περί άρσης της ασυλίας των τραπεζιτών, καθώς σε ερώτηση του documentonews.gr χαρακτήρισε «προσωπικές απόψεις» τις δεσμεύσεις που κατέθεσε ο υπουργός κατά την «δεσμευτική» ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Πόσοι άλλοι υπουργοί εξέφρασαν κατά τις προγραμματικές δηλώσεις «πάγιες δικές τους απόψεις»;

Δείτε επίσης: Όλο το παρασκήνιο: Η πρώτη κρίση της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την εκτός γραμμής τοποθέτηση Φλωρίδη

Το πρωτοφανές στα χρονικά του κοινοβουλευτισμού να χαρακτηρίζονται οι αναφορές υπουργού της κυβέρνησης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ως «προσωπικές απόψεις» είναι η άμυνα του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στην γκάφα ολκής που διέπραξε ο Γιώργος Φλωρίδης την Παρασκευή στη Βουλή, αποδεικνύοντας πως μόλις λίγες 24ωρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης αδυνατεί να ελέγξει τον υπουργό της.

«Η απιστία δεν γίνεται να διώκεται κατ’ έγκληση» ήταν η αποστροφή του υπουργού Δικαιοσύνης στη σφοδρή κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους πως «εσείς το κάνατε», και καταλήγοντας στη… δέσμευση πως «αυτά θα τα επαναφέρω». Παρά τον ορυμαγδό αντιδράσεων, ούτε ο υπουργός ούτε επισήμως η κυβέρνηση δεν πήρε θέση για την δήλωση Φλωρίδη, ενώ και ο Μάκης Βορίδης που μίλησε το Σάββατο πριν τον πρωθυπουργό απέφυγε να τοποθετηθεί επ’ αυτού, επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Στα ζητήματα της απάτης πρέπει να έχουμε δίωξη αυτεπάγγελτα. Αυτά θα τα επαναφέρω, μη νομίζετε. Πρέπει να αποκαθάρουμε τον Ποινικό Κώδικα από διατάξεις οι οποίες είναι περίεργες και προστατεύουν συγκεκριμένους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, δίνοντας ξεκάθαρο στίγμα του τι ακριβώς εννοεί, εκθέτοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη και παγώνοντας την αίθουσα του κοινοβουλίου.

Κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, το documentonews.gr ζήτησε από τον Παύλο Μαρινάκη να διατυπώσει τη θέση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Γ. Φλωρίδη, καθώς και εάν του ζήτησε να δώσει εξηγήσεις για τη… δέσμευση που κατέθεσε κατά τη διαδικασία ανάγνωσης προγραμματικών δηλώσεων.

«Ο κ. Φλωρίδης εξέφρασε πάγιες δικές του απόψεις οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκπλήσσοντας άπαντες στην αίθουσα συντακτών, αφού είναι γνωστό εκ του νόμου πως οι προγραμματικές δηλώσεις είναι οι μόνες που αναγιγνώσκονται από το έδρανο της Βουλής, καθότι θεωρούνται δεσμευτικές για την κυβέρνηση. Στη συνέχεια δε, προσέφυγε στη μόνιμη επωδό της Νέας Δημοκρατίας για τα θέματα Δικαιοσύνης, που μετά από την τετραετή… καραμέλα του «νόμου Παρασκευόπουλου», έχει δώσει τη θέση της στους «Ποινικούς Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ».

«Από εκεί και πέρα ως προς την αξιωματική αντιπολίτευση, νομίζω ότι όλοι θυμόμαστε, ή καλό είναι να μην ξεχάσουμε, τις απαράδεκτες -και μιλάω και ως νομικός- παρεμβάσεις που έκαναν λίγο πριν φύγουν από την εξουσία το 2019 στον Ποινικό Κώδικα, αναφέρομαι σε άλλες διατάξεις όχι σε αυτή που αναφέρετε, πάρα πολύ σοβαρές παρεμβάσεις, οι οποίες μείωσαν ποινές σε πολύ σοβαρά αδικήματα, και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις πολλές εκ των οποίων η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άλλαξε, αυστηροποιώντας το πλαίσιο των ποινών» δήλωσε ο Π. Μαρινάκης, επιλέγοντας να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα, και αναγκάζοντάς μας να τον επαναφέρουμε στο θέμα.

«Επειδή όμως μιλάμε για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών, και μιλάμε για τις προγραμματικές δηλώσεις που εκ του χαρακτήρα τους έχουν ένα δεσμευτικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Φλωρίδη; Υπάρχουν άλλοι υπουργοί που εξέφρασαν προσωπικές απόψεις κατά τις προγραμματικές» ρωτήσαμε εκ νέου, με την απάντησή του να παραμένει μονότονα στο σήμα των «προσωπικών απόψεων».

«Σας απάντησα, εξέφρασε δικές του απόψεις, προσωπικές απόψεις, οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο» επέμεινε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, χωρίς να μας αποκαλύψει: Θα συζητηθούν οι απόψεις Φλωρίδη στο επόμενο υπουργικό ή ο Κυρ. Μητσοτάκης αδυνατεί να του «τραβήξει το αυτί» ακόμα και τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής του;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter