Πρωτοφανές: Άφησαν να φύγει λαθρεμπορικό πλοίο από τη Ρόδο – Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης; Έξαλλη η εισαγγελέας Ρόδου

Πρωτοφανές: Άφησαν να φύγει λαθρεμπορικό πλοίο από τη Ρόδο – Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης; Έξαλλη η εισαγγελέας Ρόδου
Φωτογραφία: Marinetraffic

 Ποιοι και γιατί παράκουσαν την ξεκάθαρη εντολή της να σχηματιστεί δικογραφία και να γίνουν αυτόφωρες συλλήψεις για το πλοίο που εντοπίστηκε στη Ρόδο με τόνους λαθραίων καυσίμων διερευνά η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου, Μαρία Παπαγιαννίδου. Η εισαγγελική λειτουργός που έμεινε άφωνη από την εξέλιξη του ασύλληπτου περιστατικού που εκτυλίχθηκε στη Ρόδο με λαθρεμπορικό πλοίο το οποίο είχε δεσμευτεί από τις αρχές για μεταφορά λαθραίων καυσίμων, αλλά «φυγαδεύτηκε» για την Τουρκία τα ξημερώματα της Τετάρτης, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα προς πάσα κατεύθυνση. Ποιοι παράκουσαν τις εντολές της; Υπήρξαν μήπως άνωθεν εντολές;  Τι κρύβεται πίσω από αυτή την πρωτοφανή υπόθεση; Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του λαθρεμπορικού πλοίου; Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του documentonews.gr ακόμη και σήμερα που η υπόθεση βγαίνει στη δημοσιότητα στα χέρια της Εισαγγελίας δεν έχει αποσταλεί από τους υπευθύνους κανένα έγγραφο σχετικά με τα ευρήματα πάνω στο λαθρεμπορικό.

Το χρονικό του λαθρεμπορικού στη Ρόδου

Το πλοίο με την ονομασία «Eirini 1» είχε φτάσει στο λιμάνι της Ρόδου στις 30 Νοεμβρίου όπως προκύπτει από το www.marinetraffic.com. Η προσέγγιση φέρεται να έγινε για επανατροφοδοσία σε βασικά είδη ανάγκης. Ωστόσο, από την Κεντρική Υπηρεσία της ΑΑΔΕ και την ειδική υπηρεσία που παρακολουθεί τη διέλευση τέτοιων πλοίων δόθηκε εντολή να ξεκινήσει συντονισμένος έλεγχος. Πράγματι το κλιμάκιο που μετέβη στη Ρόδο διενήργησε αυτοψία. Το πλοίο δεσμεύτηκε από τις αρμόδιες αρχές για μεταφορά λαθραίων καυσίμων και υπήρξε και η σχετική «πράξη καταγραφής των ευρημάτων».

Έφυγε με σβηστά φώτα, ρίχτηκαν προειδοποιητικές βολές

Ωστόσο αν και παρέμενε δεσμευμένο, τα ξημερώματα της Τετάρτης το πλοίο έφυγε από τη Ρόδο με κατεύθυνση προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Κατά τη φυγή του εντοπίστηκε από παρατηρητήριο του Πολεμικού Ναυτικού και ενημερώθηκε το Λιμενικό. Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση το πλοίο κινούνταν «με απενεργοποιημένο το σύστημα αναγνώρισης και είχε τα φώτα ναυσιπλοΐας σβηστά». Από την πλευρά του Λιμενικού ρίχτηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr και «προειδοποιητικές βολές». Το «Eirini 1» ωστόσο κατάφερε να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το www.marinetraffic.com, η τελευταία γνωστή του θέση ήταν στις 7 Δεκεμβρίου 2021 στις 13:03 UTC, όπως προκύπτει και από το σχετικό χάρτη.

Γιατί ο ΙΜΟ το χαρακτήριζε ως «ύποπτο»

Το συγκεκριμένο πλοίο δεν ήταν άγνωστο στις διεθνείς αρχές ναυσιπλοΐας. Από τα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (IMO) προκύπτει ότι το πλοίο αυτό είχε ναυπηγηθεί το 1991 και ήταν τύπου «Tanker».

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr το «Eirini 1» είχε χαρακτηριστεί από το IMI ως «ύποπτο» (suspect).

Συγκεκριμένα πρόκειται για 30 χρονών πλοίο το οποίο έχει αλλάξει οκτώ φορές σημαίες διαφόρων χωρών. Όπως για παράδειγμα του Τόγκο, του Καμερούν, Τανζανία, Ζανζιβάρη, Καμερούν, οκτώ μήνες σημαία του Παναμά και τελευταία με σημαία της Γουιάνα.

Εκτός όμως από τις συχνές αλλαγές σημαίας, το πλοίο είχε αλλάξει έξι φορές και την ονομασία του. Για παράδειγμα το Μάρτιο του 2020 ονομαζόταν «ΤAZIRI» και από το Μάρτιο του 2021 ονομάστηκε «Eirini 1». Το γεγονός αυτό, δηλαδή οι συχνές αλλαγές στην ονομασία του πλοίου αλλά και των σημαιών χωρών ήταν ένα από τους λόγους που ο IMO το χαρακτήρισε ως «ύποπτο» (suspect).

Ένας ακόμη λόγος για τους οποίους το πλοίο είχε χαρακτηριστεί ως «ύποπτο» είναι και το γεγονός ότι σε άλλη χώρα «καταστατική έδρα» και αλλού την επιχειρησιακή. Το συγκεκριμένο πλοίο διαθέτει «registration» στα νησιά Μάρσαλ και «καταστατική έδρα» στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου.

Άγνωστος ιδιοκτήτης και καταγγελίες για παρόμοια πλοία

Το «Eirini 1» φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να κινείτο μεταξύ Αιγύπτου, Λιβύης και Τουρκίας. Μία περιοχή όπου ανθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Πλοία σαν και αυτό εμφανίζουν δεξαμενές λυμάτων ή πόσιμου ύδατος αλλά στην πραγματικότητα διαθέτουν δεξαμενές πετρελαίου για να πραγματοποιούν λαθρεμπόριο.

Ως ιδιοκτήτης του πλοίου εμφανίζεται η fund με την επωνυμία Care of Pegasus Ventures SA με έδρα το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου. Είναι άγνωστο προς το παρών σε ποιον ανήκει η συγκεκριμένη εταιρεία.

Φωτογραφίες: Marinetraffic

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter