Πρωτοφανής δίωξη εκπαιδευτικού από την ΕΛΜΕ Ημαθίας και ύποπτη ΕΔΕ με άρωμα ΔΑΚΕ

Πρωτοφανής δίωξη εκπαιδευτικού από την ΕΛΜΕ Ημαθίας και ύποπτη ΕΔΕ με άρωμα ΔΑΚΕ

Μια υπόθεση που τον ερχόμενο Μάιο κλείνει 2 χρόνια είναι αυτή του ελεγχόμενου εκπαιδευτικού Βασίλη Μορέλλα από την ΕΛΜΕ Ημαθίας. Το θέμα ανέδειξε ο εκπαιδευτικός ιστότοπος alfavita. O εκπαιδευτικός σύρεται σε ΕΔΕ για την… συμπεριφορά του σε μαζικότατη Γενική Συνέλευση (150 ατόμων) της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης τον Μάη του 2022, επειδή υπεράσπισε την Συνέλευση από την ωμή βία στελεχών της ΔΑΚΕ που προσπάθησαν να τη διαλύσουν, κατορθώνοντας να στείλουν μέλος του ΔΣ στο νοσοκομείο λιπόθυμη!

Δύο χρόνια μετά ακόμα να στοιχειοθετηθεί κάποια παράνομη συμπεριφορά εναντίον του εκπαιδευτικού, ο οποίος μάλιστα είχε προβεί σε μήνυση κατά στελεχών της ΔΑΚΕ, προσκομίζοντας ιατροδικαστική έκθεση και φωτογραφίες από τους μώλωπες που του είχαν καταφέρει. Καταγγελίες και ιδιαίτερα σοβαρές είναι αυτές που αφορούν τη διευθύντρια που διενεργεί την ΕΔΕ στην Ημαθία.

Οι κατηγορίες εναντίον του Βασίλη Μορέλλα για «εξύβριση» αποδεικνύονται προσχηματικές και η διευθύντρια, καταγγέλλεται τώρα ότι προσπαθεί να… υπερβεί την εντολή της και τις κατηγορίες για τις οποίες παραγγέλθηκε η ΕΔΕ.

Δημιουργεί δικές της κατηγορίες «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς», σε άσχετα μέρη και έτη σε σχέση με την ΓΣ του Μαΐου 2022, αλλά και στοχοποιεί την συνδικαλιστική δράση του εκπαιδευτικού. Οι μάρτυρες που καταθέτουν στην ΕΔΕ «καθοδηγούνται» με αόριστες, άσχετες και προκλητικές ερωτήσεις για τον εκπαιδευτικό, όπως

 • «Μαζεύει υπογραφές για την απεργία-αποχή;»
 • «Προσπαθεί να επηρεάσει τους συναδέλφους για την εξ’αποστάσεως εκπαίδευση;»
 • «Δημιουργεί εντάσεις για την αξιολόγηση;»
 • «Πώς φέρεται στο σχολείο του;»
 • «Θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητος ο θεσμός του μέντορα;»
 • «Υπενθυμίζει τον χρόνο αποχώρησης στη συνεδρίαση, ασκώντας ψυχολογική βία στην διευθύντρια;»
 • «Κάθισε ανάμεσα σε μέλη άλλης παράταξης στην ΓΣ;»

Οι υποτιθέμενες στημένες απαντήσεις που καταγράφονται εναντίον του Βασίλη Μορέλλα είναι οι παρακάτω:

 • «μάζεψε υπογραφές κατά της αξιολόγησης»
 • «έθεσε ερωτήματα κατά της κυβέρνησης»
 • «θύμισε ότι η συνεδρίαση για την αυτοαξιολόγηση ήταν εκπρόθεσμη κι έτσι με πίεσε ψυχολογικά»
 • «είναι συνεπής στα καθήκοντά του, κάνει το μάθημα με ζήλο, αλλά μένει εντός των νόμων και δεν κάνει τίποτα για το οποίο δεν είναι υποχρεωμένος»…

Όλα τα παραπάνω καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Ημαθίας σε ανακοίνωσή της και καλούσε ε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας χθες Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 14:30.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ημαθίας:

«Αντισυνδικαλιστικό πογκρόμ στην Εκπαίδευση; Δεν θα περάσει!

Σε απροσμέτρητα… βάθη το θράσος ΥΠΑΙΘ και παρατρεχάμενών του!

Ελέγχουν εκπαιδευτικό για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά», επειδή καλούσε σε απεργία και έθετε… αντικυβερνητικά ερωτήματα!

Νέο ρεκόρ μισαλλοδοξίας, πολιτικής σκοπιμότητας και αντιδημοκρατικού-αντισυνδικαλιστικού οίστρου σημειώθηκε στην διενεργούμενη ΕΔΕ με ελεγχόμενο τον συνάδελφο Βασίλη Μορέλλα (ΕΛΜΕ Ημαθίας). Θυμίζουμε ότι ο συνάδελφος σύρεται σε ΕΔΕ για την… συμπεριφορά του σε μαζικότατη Γενική Συνέλευση (150 ατόμων) της Ε’ ΕΛΜΕ Θες/νικης τον Μάη του 2022, επειδή υπεράσπισε την Συνέλευση από την ωμή βία στελεχών της ΔΑΚΕ που προσπάθησαν να τη διαλύσουν, κατορθώνοντας να στείλουν μέλος του ΔΣ στο νοσοκομείο λιπόθυμη!

Όμως, από ό,τι φαίνεται, η ΕΔΕ «δυσκολεύεται» να στοιχειοθετήσει παράνομη συμπεριφορά του συναδέλφου Μορέλλα (που, σημειωτέον, έκανε εξαρχής μήνυση κατά στελεχών της ΔΑΚΕ, προσκομίζοντας ιατροδικαστική έκθεση και φωτογραφίες από τους μώλωπες που του είχαν καταφέρει!). Επειδή λοιπόν οι κατηγορίες εναντίον του για «εξύβριση» αποδεικνύονται προσχηματικές, η διενεργούσα την ΕΔΕ δ/ντρια στην Ημαθία, καταγγέλλεται τώρα ότι προσπαθεί να… υπερβεί την εντολή της και τις κατηγορίες για τις οποίες παραγγέλθηκε η ΕΔΕ, αυτοσχεδιάζοντας δικές της κατηγορίες «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς», σε άσχετα, με την ΓΣ του Μαΐου 2022, μέρη και έτη, αλλά και στοχοποιώντας την συνδικαλιστική δράση του συναδέλφου!

Οι μάρτυρες «καθοδηγούνται» με αόριστες, άσχετες και προκλητικές ερωτήσεις για τον συνάδελφο, όπως

 • «Μαζεύει υπογραφές για την απεργία-αποχή;»
 • «Προσπαθεί να επηρεάσει τους συναδέλφους για την εξ’αποστάσεως εκπαίδευση;»
 • «Δημιουργεί εντάσεις για την αξιολόγηση;»
 • «Πώς φέρεται στο σχολείο του;»
 • «Θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητος ο θεσμός του μέντορα;»
 • «Υπενθυμίζει τον χρόνο αποχώρησης στη συνεδρίαση, ασκώντας ψυχολογική βία στην διευθύντρια;»
 • «Κάθισε ανάμεσα σε μέλη άλλης παράταξης στην ΓΣ;»

Και καταγράφονται, υποτίθεται εναντίον του, στημένες απαντήσεις, όπως:

 • «μάζεψε υπογραφές κατά της αξιολόγησης»
 • «έθεσε ερωτήματα κατά της κυβέρνησης»
 • «θύμισε ότι η συνεδρίαση για την αυτοαξιολόγηση ήταν εκπρόθεσμη κι έτσι με πίεσε ψυχολογικά»
 • «είναι συνεπής στα καθήκοντά του, κάνει το μάθημα με ζήλο, αλλά μένει εντός των νόμων και δεν κάνει τίποτα για το οποίο δεν είναι υποχρεωμένος»…

Αυτό το πνεύμα, μεταξύ θρασύτατου παραλογισμού, ιεράς εξέτασης και κατάρτισης πιστοποιητικού φιλοκυβερνητικών φρονημάτων, δεν κρατά ούτε τα προσχήματα της νομιμότητας, εγκαλώντας αγωνιστές συνδικαλιστές μέχρι και για την … τήρηση των νόμων που τυχαίνει να κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα!

Σε αυτό το πνεύμα, η διενεργούσα την ΕΔΕ έχει καλέσει να καταθέσει, σαν μάρτυρας «κατηγορίας», την προσωπική του… πινελιά, άτομο παντελώς άσχετο με την υπόθεση της Γενικής Συνέλευσης!

Επισημαίνουμε ότι ο συνάδελφος, μέσω και του δικηγόρου που έχει διορίσει η ΕΛΜΕ Ημαθίας, έχει υπογραμμίσει γραπτώς και προφορικώς ότι τέτοια συμπεριφορά συνιστά συστηματική παράβαση καθήκοντος, παραβιάζει τα όρια μέχρι και της κακοστημένης αυτής ΕΔΕ και αποδεικνύει ακόμη καθαρότερα την πραγματική στόχευση της ΕΔΕ: την φίμωση συγκεκριμένης πολιτικής τοποθέτησης, την πρακτική ακύρωση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Όπως το δικαίωμα στην έκφραση γνώμης στους Συλλόγους, το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και το δικαίωμα να συμμετέχουμε στις ΓΣ (καθήμενοι όπου θέλουμε!) και να τις προστατεύουμε από παράνομη βία!

Υπενθυμίζουμε ότι ο αντισυνδικαλιστικός χαρακτήρας της ΕΔΕ είχε καταγγελθεί από την πρώτη στιγμή που αυτή έγινε γνωστή, τον Δεκέμβρη ’23. Από τότε μέχρι σήμερα, πάνω από 45 εκπαιδευτικά σωματεία έχουν ήδη καυτηριάσει αφενός το ότι αφορά γεγονότα σε συνδικαλιστική διαδικασία (Συνέλευση), στην οποία απαγορεύεται να εμπλέκεται η πλευρά της διοίκησης. Αφετέρου, ότι βρίσκονται στο στόχαστρο με πειθαρχικές διαδικασίες (ΕΔΕ) συνάδελφοι όπως ο Β. Μορέλλας και οι Χ. Ζαγανίδης, Σ. Φραντζέσκου, Σ. Στεφανίδου (πρόεδρος, αντιπρόεδρος και ταμίας ΔΣ Ε’ ΕΛΜΕ), ακριβώς επειδή υπερασπίστηκαν μια Γενική Συνέλευση από ομάδα 10-15 στελεχών της ΔΑΚΕ που προσπάθησαν να τη διαλύσουν με ωμή βία, προκειμένου να μην διαγραφτεί από την Συνέλευση τοπικό στέλεχος της ΔΑΚΕ για διάφορα παραπτώματα (πλαστογραφία κ.α.)!

Οι εξελίξεις αυτές απογειώνουν την μεροληψία και την παρανομία της διοίκησης, επιδεικνύοντας σε κοινή θέα ότι η ΕΔΕ στρέφεται εναντίον στοιχειωδών δικαιωμάτων και κατακτήσεων του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος!

Οι υπάλληλοι των κυβερνητικών δολοπλοκιών μάλλον εμπνέονται από περασμένες δεκαετίες και… αιώνες. Επιδιώκουν να θεωρείται «αδίκημα» η υποστήριξη της απεργίας-αποχής που έχει πλήξει καίρια τα αντιεκπαιδευτικά κυβερνητικά σχέδια. «Αδίκημα» η προάσπιση της νομιμότητας απέναντι σε αυθαιρεσίες σχολικών διευθυντών. «Αδίκημα» η υπεράσπιση συναδέλφων που απειλούνται και χτυπιούνται από στελέχη της κυβερνητικής παράταξης στις ΓΣ.

Αν νομίζουν ότι θα φοβηθούμε, να αλλάξουν πλευρό!

Μας εξοργίζουν και μας πείθουν να κλιμακώσουμε τις καταγγελίες και τους αγώνες εναντίον τους.

Διευθυντές σχολείων, επιθεωρητές, διευθυντές εκπαίδευσης και υπουργοί θα καταγγέλλονται και θα καλούνται να λογοδοτήσουν για κάθε παρανομία και κατάχρηση εξουσίας από τα σωματεία μας και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, την συντριπτική πλειονότητα ανεξαρτήτως ιδεολογιών.

Απαιτούμε:

 • Ο συνάδελφος Μορέλλας να απαλλαγεί άμεσα από το ανυπόστατο, φαιδρό, παράνομο και επικίνδυνο για το πολίτευμα κατηγορητήριο.
 • Να σταματήσουν όλες οι πειθαρχικές διαδικασίες κατά της συνδικαλιστικής δράσης, αυτής της Ε’ ΕΛΜΕ περιλαμβανομένης.
 • Οι ΔΙΔΕ να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις  διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος.
 • Ζητάμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ πάρει θέση».

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στην Κεφαλονιά: Σταύρωσε και κρέμασε αλεπού σε δέντρο – Εικόνα σοκ

Ζωγράφου: Έστειλαν τα ΜΑΤ στην Πρυτανεία του ΕΜΠ (Photos)

Κυψέλη: Είχε αφήσει γράμμα πριν εξαφανιστεί η Σταυρούλα – Τι αποκαλύπτει η συγκάτοικός της (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter