Τον προβληματισμό της για την αντιμετώπιση της ειδικότητας της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής εκφράζει η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Οικογενειακού Ιατρού (19 Μαίου).
“Η ειδικότητά μας δημιουργήθηκε για να πρωτοστατήσει στην εγκαθίδρυση ενός συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα”, ωστόσο αντί “να πρωτοστατεί εντός της ΠΦΥ, ουσιαστικά παραγκωνίζεται καθημερινά”.
Η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής αναφέρει ότι οι περιορισμοί που υφίστανται οι συγκεκριμένοι γιατροί είναι ποικίλοι και συμβαίνουν σε πολλά επίπεδα. “Ξεκινούν από περιορισμούς στη συνταγογράφηση παραπεμπτικών για φυσικοθεραπείες, επιθέματα κ.α., χωρίς καμία επιστημονική εξήγηση και συνεχίζουν με απουσία εκπροσώπησης της ειδικότητάς μας στις επιτροπές διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.
Ενώ ένας γενικός οικογενειακός ιατρός θεωρείται ικανός να αντιμετωπίσει καταστάσεις υψίστης επικινδυνότητας στα ΤΕΠ, θεωρείται μη ικανός να παρακολουθήσει το ίδιο νόσημα στο τακτικό του ιατρείο εφόσον δεν του επιτρέπεται να χορηγεί την χρόνια αγωγή που χρειάζεται ο ασθενής του”.
Προσθέτουν ότι “τα κριτήρια αποκλεισμού δεν είναι επιστημονικά αλλά αποσκοπούν στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης”, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με αυτή τη λογική, “πρωτίστως διότι η χορήγηση της ενδεδειγμένης φαρμακευτικής αγωγής είναι δικαίωμα όλων των πολιτών που την έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως οικονομικού κόστους και δευτερευόντως διότι ο τρόπος περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης παγκοσμίως δεν γίνεται με τον περιορισμό και τον αποκλεισμό αλλά με την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”.
Οι γενικοί οικογενειακοί γιατροί κάνουν λόγο για έλλειψη σεβασμού στο επιστημονικό και κοινωνικό τους έργο “μέσω των υποχρεωτικών μετακινήσεών τους από το χώρο της ΠΦΥ σε άλλη υγειονομική βαθμίδα προκειμένου να καλύψουν πρόσκαιρες ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.
Προσθέτουν, επίσης, ότι η απουσία ακαδημαϊκής έδρας της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και ο αποκλεισμός τους από εξειδικεύσεις και μετεκπαιδεύσεις σε συνήθη χρόνια νοσήματα “φανερώνουν μια παράλογη υποβάθμιση του επιστημονικού τους υπόβαθρου”.
Καταλήγουν ότι “εάν η πολιτεία πράγματι ενδιαφέρεται να αυξήσει τον αριθμό τους για τη στελέχωση της ΠΦΥ, τότε ας φροντίσει για την επιστημονική και κοινωνική καταξίωσή τους και όχι για την υποβάθμισή τους σε γραμματείς με ιατρικές γνώσεις”.
Διαβάστε επίσης:
Νίκος Γαλανός: Την Τετάρτη η κηδεία του ηθοποιού – Η επιθυμία της οικογένειας