Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για την «σιωπή» που έχει επιδείξει για τη σφαγή που γίνεται στη Γάζα, σήμερα το Μαξίμου προσπαθεί με επικοινωνιακούς όρους να «συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα», καθώς μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που «θυμήθηκε» το πρωί τη Γάζα, το απόγευμα επετεύχθη Κοινή Δήλωση 80 κρατών μελών του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων στις ένοπλες συγκρούσεις.
Μάλιστα, από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύουν ότι η κοινή δήλωση για τα δικαιώματα των αμάχων, έγινε μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος πριν λίγα 24ωρα είχε πει στο Associated Press ότι η Ελλάδα παίζει τον ρόλο του «έντιμου μεσολαβητή», ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «θα θέλαμε να έχουμε ενεργό εμπλοκή, αλλά για να είμαι ειλικρινής, το ζήτημα δεν είναι ποιος μεσολαβεί. Το ζήτημα είναι να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης».
Πέρα από το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης για τα δικαιώματα των αμάχων, υπάρχει και ειδική αναφορά στη Γάζα και αναφέρεται ότι «αντιμετωπίζει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση» από την έναρξη των εχθροπραξιών, μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, με τους αμάχους να υποφέρουν από πείνα και να βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με την IPC, και με εκατοντάδες εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας να έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης».
Όμως πουθενά στο κείμενο δεν αναφέρεται ότι η γενοκτονία που βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας, γίνεται από την κυβέρνηση του Μπένγιαμιν Νετανιάχου, ενώ το θύμα είναι ο παλαιστινιακός λαός, ο οποίος κινδυνεύει με αφανισμό, λόγω του λιμού και των θηριωδών. Δεν αναφέρεται καν η λέξη Ισραήλ, σαν να πεθαίνουν μόνοι τους οι άμαχοι.
Η κυβέρνηση είναι με τη λάθος πλευρά της ιστορίας, καθώς είναι τελείως απούσα, τη στιγμή που η ΕΕ επεξεργάζεται τη διαδικασία επανεξέτασης της συμφωνίας σύνδεσης που έχει υπογράψει με το Ισραήλ, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από το 2000, ενώ το Λονδίνο ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις με το Τελ Αβίβ για το ελεύθερο εμπόριο.
Σε αυτό το πλαίσιο βγήκε και η κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν υπουργοί Εξωτερικών από 24 χώρες-δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, που καταγγέλλουν τις ενέργειες του Ισραήλ για τον περιορισμό ή και το πλήρες μπλόκο στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Και σε αυτή την πρωτοβουλία η Ελλάδα δεν συμμετείχε και απλά μένει σε γενικές διατυπώσεις για «κατάπαυση του πυρός».
Διαβάστε σχετικά:
Θαύμα! Μίλησε για τη Γάζα ο Μητσοτάκης και τερμάτισε την αμετροέπεια…
Πρωτοβουλία ΚΚΕ για τη Γάζα: «Ναι» ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς σε επιστολή Κουτσούμπα για κοινή δράση