«Πρωτοβουλία Μητσοτάκη» για τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου ευαγγελίζεται η κυβέρνηση

«Πρωτοβουλία Μητσοτάκη» για τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου ευαγγελίζεται η κυβέρνηση

Στο χαμήλωμα του πήχη των προσδοκιών των πολιτών για την αντιμετώπιση του ράλι των τιμών ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών επιδόθηκε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προαναγγέλλοντας «μεγάλες δυσκολίες», και επιχειρώντας να στρέψει το ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάνοντας λόγο για «πρωτοβουλία Μητσοτάκη», για την οποία ωστόσο υπήρξε εντυπωσιακά φειδωλός.

Μπορεί σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση να συνεχίζει να αποφεύγει να τοποθετηθεί επίσημα και να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την επιπλέον στήριξη των πολιτών που έχει εδώ και εβδομάδες προαναγγείλει, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει αναλάβει πρωτοβουλία» για τη δυνατότητα παρέμβασης από την Ευρώπη για τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, αφού έκανε επανειλημμένως αναφορές κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών σε «πρωτοβουλία του πρωθυπουργού» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν κλήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να δηλώσει πως «είναι μια πρωτοβουλία που αφορά την παρέμβαση, την δυνατότητα παρέμβασης από την Ευρώπη στον τρόπο με τον οποίον διαμορφώνονται οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου σε κάθε επίπεδο», προσθέτοντας πως «περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες θα δοθούν το επόμενο διάστημα, όταν θα δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού».

Σύμφωνα με τον Γ. Οικονόμου, το κείμενο της «πρωτοβουλίας Μητσοτάκη» έχει σταλεί στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ωστόσο η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Άνευ σχολιασμού ήταν και η αναφορά του σε πληροφορίες για σχέδιο έκδοσης κοινού ομολόγου για την ενέργεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον Γ. Οικονόμου να απαντά πως «η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί σε αυτές τις συζητήσεις, με διάφορους τρόπους», και αρκούμενος να σημειώσει πως «κάθε πρωτοβουλία της Ευρώπης σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που μοιραία προκύπτει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προφανώς και είναι καλοδεχούμενη».

Φειδωλός ήταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και για το «επίδομα Πάσχα» που έχουν προαναγγείλει υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς σημείωσε πως «το μέγεθος, το εύρος και η περίμετρος των οποίων εξετάζονται αυτό το διάστημα και σύντομα θα έχουμε και πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις», παρότι πρόκειται για μία συζήτηση που κρατάει εδώ και εβδομάδες.

Κατά την σημερινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος παρέθεσε για μία ακόμα φορά το «πλέγμα» μέτρων που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά του να ρίξει τον πήχη των προσδοκιών για τις επικείμενες αποφάσεις. Ανέφερε πως η στήριξη καταναλωτών και  επιχειρήσεων όπου έχουν διατεθεί πάνω από 2 δισ. ευρώ θα συνεχιστεί, πως έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη «γενναία» αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο, για την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, για την προστασία της πρώτης κατοικίας κάποιων χιλιάδων πιο ευάλωτων πολιτών για διάστημα 15 μηνών. Ακόμα, αναφέρθηκε στο «πλαφόν» στο κέδρος, και όχι στις τιμές των προϊόντων, καθώς ακόμα άφησε να εννοηθεί πως ετοιμάζεται σχέδιο για «συνολικά φθηνότερη στέγη, κυρίως για τους νέους μας».

«Αναμφίβολα, η ρωσική εισβολή προκαλεί σοβαρές αναταράξεις για όλα τα κράτη, όλους τους λαούς της Ευρώπης. Το διεθνές περιβάλλον άλλαξε βίαια. Μας περιμένουν μεγάλες δυσκολίες, οι οποίες προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Κυβέρνηση αναπτύσσει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει, αφού είναι αδύνατο -όπως και για όλες τις χώρες- να εξουδετερώσει πλήρως τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις πρωτόγνωρες ενεργειακές ανατιμήσεις και τις συνέπειες που αυτές θα έχουν σε όλη την αγορά. Εργαζόμαστε -και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε- προωθώντας μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι καιροί για υψηλή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη» έκλεισε την τοποθέτησή του, επικαλούμενος και πάλι το διεθνές περιβάλλον για τα προβλήματα της κυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter