Πρωτοβουλία ώρα Μηδέν: Κορυφώνεται ένα κλίμα δημοκρατικής εκτροπής

Πρωτοβουλία ώρα Μηδέν: Κορυφώνεται ένα κλίμα δημοκρατικής εκτροπής

Μαζική ήταν η προσέλευση στη συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας Ωρα Μηδέν για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ. Η πρωτοβουλία ζητάει την άμεση διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών και επισημαίνει τους μεγαλους κινδύνους που εγκυμονούν για τη λειτουργία της δημοκρατίας και είναι ανεξάρτητη από κομματικούς ή άλλους φορείς. Σε αυτή συμμετέχουν προσωπικότητες από τους χώρους του πανεπιστημίου, των επιστημών και των γραμμάτων.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ, μίλησαν, ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, ο Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Ξενοφών Κοντιάδης, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης, η ψυχολόγος Orlando LGBT+, Έλενα – Όλγα Χρηστίδη, ενώ παρενέβη και η δημοσιογραφος του Inside Story, Ελίζα Τριανταφύλλου.

Την συζήτηση συντόνιζε η επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, Αθηνά Σκουλαρίκη, η οποία κάνοντας την εισαγωγή στο θέμα, τόνισε πως: «Το ζήτημα των θεσμικών εγγυήσεων είναι στο επίκεντρο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ένα πολίτευμα στο οποίο παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι δεν είναι Δημοκρατία. Διολισθαίνουμε σε πολιτικές αυταρχικής διακυβέρνησης». Στην αίθουσα του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ παρεβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και Γιάννης Ραγκούσης, η πρώην βουλευτής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος, ο καθηγητής του Παντείου Δημήτρης Χριστόπουλος, ο εκπαιδευτικός και διευθυντής του Σημείου για τη μελέτη και αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς Κωστής Παπαϊωάννου, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Eteron Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο επικεφαλής της Συνηγορίας Solidarity Now Λευτέρης Παπαγιαννάκης, η επικεφαλής των Εκδόσεων Ποταμός Αναστασία Λαμπρία.

Στο επίκεντρο των ομιλιών βρέθηκε η ευθύνη του πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτακη. «Η πολιτική ευθύνη είναι και αντικειμενική και μη μεταβιβάσιμη σε μετακλητά στελέχη», σημείωσε κατά την ομιλία του ο καθηγητής του Παντείου Ξενοφών Κοντιάδης και χαρακτήρισε «ανώριμο συνταγματικό πολιτισμό» την επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη του σκανδάλου. Ο ίδιος έκανε λόγο για «ελλειμματική δημοκρατία» και χαρακτήρισε την αφύπνιση των πολιτών «καταλύτη» των εξελίξεων. «Τι απομένει όταν οι θεσμοί υπολειτουργούν; Οι ίδιοι οι πολίτες παίρνουν θέση και προσπαθούν να αποτρέψουν αυτό που αποκαλούμε “συνταγματικό μιθριδατισμό”, δηλαδή την προσπάθεια να εξοικειωθεί και να αδιαφορήσει η κοινωνία μπροστά σε σοβαρές παραβιάσεις του δημοκρατικού κράτους δικαίου», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Ελενα–Ολγα Χρηστίδη, ψυχολόγος Orlando LGBT+, σημείωσε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, έγινε διοικητικός εκτός από πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας, διόρισε συγκεκριμένα πρόσωπα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ίδρυσε με αδιαφανείς διαδικασίες το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας» και έκανε λόγο για ανησυχία σχετικά με το πως η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το ζήτημα λέγοντας πως«κορυφώνεται ένα κλίμα δημοκρατικής εκτροπής, το οποίο δεν μπορεί να περάσει έτσι». Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης, κατά την τοποθέτηση του ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αρχικά ο καθηγητής τόνισε ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο υπονομεύει τη συμφωνία του 1974, η οποία λέει ότι ο πολιτικός αντίπαλος δεν είναι εσωτερικός εχθρός. «Η φιλελεύθερη δημοκρατία προϋποθέτει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι σε κράτος δικαίου και δεν νοείται ότι κάποιος πολιτικός ηγέτης αντιμετωπίζεται ως εσωτερική απειλή», είπε και αναφέρθηκε στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή παραθέτοντας τα λόγια του: «παραβιάζεται η πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα και αυτό είναι κάτι που οι πολίτες το αντιλαμβάνονται»

Στη συνέχεια ο Ν. Μαραντζιδης, ανέφερε ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται οτι «η υπόθεση των υποκλοπών ανοίγει κλεισμένα τραύματα που συνδέονται με ένα θεσμικό πλαίσιο που λειτούργησε ως απαρτχάιντ», και έκανε αναφορά στη γνωστή ταινία «Η ζωή των άλλων» για να περιγράψει ότι «αυτή η ιστορία εμπεριέχει μια κουλτούρα ολοκληρωτισμού και θίγει μια συλλογική αξιοπρέπεια». Για «μια οριακή στιγμή κατά την οποία χρειάζεται να ακουστεί το “ώς εδώ” των δημοκρατικών πολιτών», έκανε λόγο από πλευράς του ο δικηγόρος Θανασης Καμπαγιαννης. «Το κύκλωμα στοχοποίησε έναν πολιτικό αρχηγό της αντιπολίτευσης» είπε και συμπλήρωσε οτι το modus operandi που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο συνδυασμός νόμιμης επισύνδεσης και παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων. «Με τον τρόπο αυτό και στο πλαίσιο μαφιόζικων πρακτικών συλλέγονται πληροφορίες από την ιδιωτική ζωή που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς λόγους», σημείωσε.

Τέλος, τον λόγο πήρε η δημοσιογράφος του Inside Story, Ελίζα Τριανταφύλλου: «Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία. Το τελευταίο διάστημα έχουν εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο της κυβέρνησης οι λέξεις Κουκάκης και Predator. Υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να ενημερωθεί για το θέμα, παρά το γεγονός ότι μόνο συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης το αναδεικνύουν, ωστόσο οι χειρισμοί της κυβέρνησης προσβάλλουν τη νοημοσύνη του κοινού που ενδιαφέρεται να μάθει». Σημειώνεται πως η Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, το επόμενο διάστημα αναμένεται να διοργανώσει μια μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα. Το Συντονιστικό της Όργανο, αποτελείται από τον Κωστή Παπαϊωάννου, τον Δημήτρη Χριστόπουλο, τον Θανάση Καμπαγιάννη, την Αθηνά Σκουλαρίκη, την Έλενα Όλγα Χρηστίδη και τον Νίκο Μαραντζίδη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter