Πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την άρση του αδιεξόδου στη Λιβύη

Πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την άρση του αδιεξόδου στη Λιβύη

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Αμπντουλάγι Μπατίλι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσει νέα πρωτοβουλία με σκοπό τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στο 2023, με τη συγκρότηση μιας οργανωτικής επιτροπής υψηλού επιπέδου, σε μια προσπάθεια να αρθεί ένα αδιέξοδο που διαρκεί για ένα χρόνο και θέτει σε κίνδυνο την επαναφορά των ένοπλων συρράξεων.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αμπντουλάγι Μπατίλι τόνισε ότι η επιτροπή θα συγκεντρώσει εκπροσώπους πολιτικών θεσμών, πολιτικούς και φυλετικούς ηγέτες, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, αξιωματούχους ασφαλείας και άλλους.

«Η πολιτική τάξη της Λιβύης διέρχεται μια μεγάλη κρίση νομιμότητας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι περισσότεροι θεσμοί έχασαν τη νομιμοποίηση τους πριν από χρόνια», είπε, αναφερόμενος στην ανάγκη για διεξαγωγή εκλογών.

Η Λιβύη βιώνει ένα μικρό χρονικό διάστημα ειρήνης μετά την εξέγερση του 2011, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ, που ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι. Η χώρα χωρίστηκε το 2014 μεταξύ αντίπαλων παρατάξεων – μια στο δυτικό και η άλλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας – με την τελευταία μεγάλη σύγκρουση να τερματίζει το 2020 με κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, η πολιτική διαδικασία για την επίλυση της σύγκρουσης έχει σταματήσει μετά την κατάρρευση των προγραμματισμένων εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021 λόγω διαφωνιών σχετικά με τους κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος συμμετοχής κύριων υποψηφίων.

Πηγή: AFP, Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter