Προβληματική η πρόταση της Κομισιόν για την αποψίλωση δασών

Προβληματική η πρόταση της Κομισιόν για την αποψίλωση δασών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια κανονιστική πρόταση την Τετάρτη για τον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών. Με αυτόν τον τρόπο, οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να προωθήσουν έναν νέο κανονισμό, ώστε τα εισαγόμενα προϊόντα να μην ενθαρρύνουν τη μαζική κοπή δέντρων. Είναι ένα σημαντικό σχέδιο που εισακούει ορισμένες ιστορικές απαιτήσεις από περιβαλλοντικές ομάδες και έρχεται λίγες μέρες μετά τη δέσμευση περισσότερων από 100 χωρών – συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ – να μειώσουν την απώλεια δασών στον κόσμο κατά 30% έως το 2030. Ωστόσο, ο παρουσιαζόμενος κανονισμός έχει ορισμένα κενά όσον αφορά την ανάγκη προστασίας των αυτόχθονων πληθυσμών και της στενής παρακολούθησης της εταιρικής ευθύνης.

Το έγγραφο αποτρέπει τη μη βιώσιμη παραγωγή ορισμένων προϊόντων που φτάνουν στην Ευρώπη και έχουν σημαντικό οικολογικό αποτύπωμα. Αναφέρεται η σόγια, το φοινικέλαιο -που υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό προϊόντων διατροφής- ο καφές και το βοδινό κρέας, των οποίων οι αλυσίδες εφοδιασμού πρέπει να είναι απαλλαγμένες από νόμιμη ή παράνομη αποψίλωση των δασών.

Το καουτσούκ, του οποίου η παγκόσμια παραγωγή έχει συσχετιστεί με την υλοτόμηση 5 εκατομμυρίων εκταρίων τροπικών δασών μεταξύ 2003 και 2017 στη Νοτιοανατολική Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική, βρίσκεται εκτός αυτού του κανονισμού. Παραμένουν επίσης εκτός προϊόντα κρέατος όπως το χοιρινό ή τα πουλερικά, καθώς και το καλαμπόκι, με σημαντικό αντίκτυπο στην απώλεια της βιοποικιλότητας στο Περού ή τη Νικαράγουα.

Ο νέος κανονισμός που προτείνει η Κομισιόν υποδεικνύει ότι η παραγωγή εισαγόμενων υλικών πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τους νόμους της χώρας προέλευσης, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά στους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών, που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για να συνεχιστούν νέοι σφετερισμοί εδαφών.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που εγείρει το κείμενο έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες θεωρούνται υπεύθυνες για την εισαγωγή προϊόντων που σχετίζονται με την κοπή δέντρων. Οργανισμοί όπως το Mighty Earth έχουν επικρίνει αυτό το εδάφιο, διαβεβαιώνοντας ότι οι μηχανισμοί επιβολής κυρώσεων είναι αδύναμοι. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα δημοσιοποιήσει ποιες εταιρείες παραβιάζουν τους νόμους, γεγονός που υπονομεύει το δικαίωμα στην ενημέρωση των ευρωπαίων καταναλωτών. Από την άλλη πλευρά, απευθύνεται άμεσα στη βούληση και στην αυτορρύθμιση των εταιρειών για να εγγυηθούν ότι τα προϊόντα τους είναι απαλλαγμένα από την αποψίλωση των δασών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter