Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι – Συμφωνούν οι εργατικοί

Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι – Συμφωνούν οι εργατικοί

Την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία η Τερέζα Μέι, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου. Η ίδια κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την Ε.Ε. 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε., σημείωσε όμως ότι χρειάζεται ενότητα στο Κοινοβούλιο ενώ –όπως είπε – τώρα υπάρχει διαίρεση.

«Οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit», ανέφερε, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ.

“Αποφάσισα με δισταγμό ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές, αλλά με ισχυρή πεποίθηση δηλώνω ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει με το Brexit και πέρα από αυτό”, δήλωσε η Μέι.

Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα καταθέσει αύριο τη σχετική νομοθεσία που θα ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι επόμενες εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 2020.

Σημειώνεται πως η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο. Συντηρητικοί και Εργατικοί υπερβαίνουν ως άθροισμα βουλευτών τα αναγκαία δύο τρίτα του σώματος. 

Ο πρόεδρος του εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν με ανάρτησή του στο twitter δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση για τις πρόωρες εκλογές.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις: 

Στις τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες, το κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα προηγείται με 44%, διατηρώντας διαφορά 21 ποσοστιαίων μονάδων από το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, που έρχεται δεύτερο με 23%. Τρίτοι εμφανίζονται οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12%, ενώ τέταρτο το δεξιό, αντιευρωπαϊκό λαϊκιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) με 10%.

Η στερλίνα:

Η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, αποτυπώνοντας την ανακούφιση των επενδυτών που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προηγούμενες εικασίες για αιφνιδιαστική παραίτηση της Μέι. Μικρή άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των δεκαετών βρετανικών ομολόγων.

Οι αντιδράσεις:

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει την απόφαση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα δώσει τη στήριξη που η Μέι χρειάζεται βάσει του εκλογικού νόμου για την προκήρυξή τους.

“Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στο βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει για μια κυβέρνηση που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας”, ανέφερε ο Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εστάλη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Προκειμένου να προκηρύξει εκλογές, η Μέι χρειάζεται τη στήριξη των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου σε μια ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τιμ Φάρρον, δήλωσε: Αν θέλετε να αποφεύγετε ένα σκληρό Brexit, άμα θέλετε να μείνει η Βρετανία στην ενιαία αγορά, να παραμείνει ενωμένη, ανεκτή και ανοιχτή, τότε αυτή είναι ευκαιρία σας. Μόνο το Κόμμα μας μπορεί να νικήσει μια συντηρητική πλειοψηφία.

Ο Paul Mason έγραψε ότι είναι ευκαιρία να σταματήσουμε ένα σκληρό Brexit:

Σκωτία: Η Μέι προσπαθεί να μας εξαναγκάσει σε ένα «σκληρό Brexit»

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπαθεί να εξαναγκάσει τη Βρετανία σε ένα «σκληρό Brexit» προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον.

«(Οι Συντηρητικοί) βλέπουν μια ευκαιρία να οδηγήσουν τη Βρετανία προς τα δεξιά, να εξαναγκάσουν ένα σκληρό Brexit και να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές (στις δημόσιες δαπάνες). Ας υψώσουμε το ανάστημά μας για τη Σκοτία», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Στέρτζον, της οποίας το κόμμα επιδιώκει την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο και αντιτίθεται στο Brexit.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Δεν αλλάζει τίποτα στις διαπραγματεύσεις του Brexit

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία, τις οποίες πρότεινε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, «δεν αλλάζουν τα σχέδια» των 27 για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι βρετανικές εκλογές δεν αλλάζουν τα σχέδιά μας της ΕΕ των 27», δήλωσε ο Πρέμπεν Άαμαν, ερωτηθείς για τις επιπτώσεις αυτής της ψηφοφορίας στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μπορεί να ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου.

https://www.youtube.com/watch?v=y60wDzZt8yg

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter