Πρόωρο φινάλε για Περέιρα;

Πρόωρο φινάλε για Περέιρα;

Από την περσινή σεζόν είχε τεθεί θέμα απομάκρυνσης του προέδρου της ΚΕΔ.

Ολυμπιακός και ΑΕΚ επιχειρούν με πρέσινγκ διαρκείας προς τους ξένους αξιωματούχους της FIFA να τους πείσουν πως ο Βίτορ Μάνουελ Μέλο Περέιρα είναι ακατάλληλος για την προεδρία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ). Την περσινή σεζόν δεν τα κατάφεραν και το συμβόλαιο του Πορτογάλου αρχιδιαιτητή με την ΕΠΟ ανανεώθηκε –με εντολή από το στρατηγείο της Ζυρίχης– μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Οι δύο ΠΑΕ όμως επανήλθαν στο καυτό θέμα και επιμένουν στην απομάκρυνση Περέιρα, παρά τη στήριξη που του παρέχουν οι χαρτογιακάδες της FIFA. Ολα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοιχτά, ακόμη κι αυτό της πρόωρης αποχώρησης του Περέιρα, ο οποίος ίσως να μη νιώθει άνετα στο αρρωστημένο περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, o επικεφαλής της ΚΕΔ βρέθηκε προ ημερών στα κεντρικά γραφεία της FIFA και συνομίλησε με τους προϊσταμένους του. Στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε μέχρι και η αποδοχή της πρότασης που του έγινε να μιλήσει σε εκπομπή του Open TV, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.

Καρφωτή από Αθήνα

Είναι προφανές ότι είχε πέσει καρφωτή από την Αθήνα. Προκλήθηκε και ντόρος στον μικρόκοσμο της Σούπερ Λίγκας επειδή ο αρχιδιαιτητής θα μιλούσε στο κανάλι του Σαββίδη και τελικά η συνέντευξη δεν δόθηκε.

Ο Πορτογάλος ενημερώθηκε από αξιωματούχο της FIFA πως δεν θα μιλήσει στο κανάλι του μεγαλοπαράγοντα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν άρεσε στον Περέιρα, ενδεχομένως να τον ξενέρωσε κιόλας, γιατί είχε υποσχεθεί στον δημοσιογράφο Κυριάκο Θωμαΐδη,

Δεν αποκλείεται ο επικεφαλής της ΚΕΔ να αποχωρήσει μόνος του με ψηλά το κεφάλι πριν τσαλακωθεί κι αυτός απ’ όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Σούπερ Λίγκας. Στη FIFA και την UEFA εκτιμούν πως ο Μέλο Περέιρα έχει να επιδείξει έργο στην ελληνική διαιτησία, όμως δεν αρκεί αυτό για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη θητεία του στην ΚΕΔ. Στην περίπτωση που διακοπεί πρόωρα η συνεργασία τους, είναι βέβαιο πως στον 62άχρονο διαιτητοπαράγοντα θα προταθεί άλλο πόστο από τη FIFA.

Κουβέντα για το VAR

Στο πρόσφατο ταξίδι του Μ. Περέιρα στο στρατηγείο της παγκόσμιας ομοσπονδίας συζητήθηκε και το θέμα της λειτουργίας του video assistant referee στη Σούπερ Λίγκα. Η ΚΕΔ θεωρεί ότι η χρήση του VAR γίνεται αρκετά καλά, αλλά η πλειονότητα των ΠΑΕ βρίσκεται στα… κάγκελα. Στα ματς της 6ης αγωνιστικής έγινε μεγάλη συζήτηση για τις διαιτητικές αποφάσεις στο παιχνίδι Παναθηναϊκός – Ξάνθη (0-1) και σε τηλεοπτικά πάνελ σημειώθηκε από ειδικούς πως οι «πράσινοι» αδικήθηκαν. Στην Επιτροπή Διαιτησίας έχουν διαφορετική άποψη κι αυτό που υποστηρίζουν τα μέλη της είναι πως όλες οι διαιτητικές αποφάσεις στον αγώνα της Ριζούπολης ήταν σύμφωνες με το πρωτόκολλο χρήσης του VAR.

Σε πολλές περιπτώσεις τα παράπονα για τους διαιτητές γίνονται προκειμένου να καλύπτονται οι αδυναμίες που έχει στο ρόστερ της η ομάδα του προέδρου ή του εκπροσώπου που είναι πυρ και μανία με τον εκλεκτό του Περέιρα. Η λειτουργία του βίντεο θα δώσει λύσεις και θα ανατρέψει διαιτητικές αποφάσεις που ήταν λανθασμένες. Και όσο συνεχίζεται η εξάσκηση των Ελλήνων διαιτητών τόσο θα περιορίζεται η παρουσία ξένων συναδέλφων τους στα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Ήδη ο Περέιρα, παρά τις αντιδράσεις του Αρη, δεν όρισε ξένο ρέφερι στο ντέρμπι του με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Και ο επόμενος στόχος του προέδρου της ΚΕΔ, όπως αποκάλυψε το Documento, είναι να σφυρίζουν Έλληνες διαιτητές τα ντέρμπι ενώ ξένοι θα βρίσκονται στο VAR.

Διαχρονικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο όλα τα στραβά και ανάποδα ξεκινούν και τελειώνουν στους βαρόνους της μπάλας. Οι πιέσεις που ασκούν προς πάσα κατεύθυνση είναι αφόρητες και γι’ αυτό η FIFA σε συνεργασία με την UEFA, δηλαδή με τον γενικό γραμματέα της Θόδωρο Θεοδωρίδη, αποφάσισαν να οριστεί ξένος επικεφαλής στην ΚΕΔ. Το πείραμα με τον Χιου Ντάλας απέτυχε παταγωδώς (υποτίθεται ότι έβλεπε τα ματς της Σούπερ Λίγκας από το σπίτι του στη Σκωτία), αλλά τουλάχιστον με την τοποθέτηση του Μ. Περέιρα βελτιώθηκαν κάποια πράγματα στην ελληνική διαιτησία. Παρ’ όλα αυτά, όλα δείχνουν πως ούτε αυτός θα μπορέσει να ολοκληρώσει το πλάνο του. Στην περίπτωση που φύγει, μπορεί να τον αντικαταστήσει ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, ο Ισπανός Χουάν Φερνάντεθ Μαρίν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter