Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων (Photos)

Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων (Photos)

Με γρήγορους ρυθμούς και θεωρητικά μέσα στο χρονοδιάγραμμα των πέντε χρόνων συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού των Παρισίων, την Notre Dame.

Μήλον της έριδος το βέλος στην κορυφή του Ναού που κατέρρευσε κατά την φωτιά και παραμένει άγνωστο αν η αποκατάσταση θα γίνει πλήρης και θα ξαναφτιαχτεί όπως ήταν τον προηγούμενο αιώνα ή θα «εκσυγχρονιστεί»

Ο γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ δήλωσε ότι οι λιωμένες σκαλωσιές στην οροφή του καθεδρικού ναού της Notre Dame θα αφαιρεθούν «τις επόμενες εβδομάδες» για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.

Οι εργασίες συνεχίζονται πάντως με γρήγορους ρυθμούς ενώ έχουν περάσει περίπου έξι μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά 

«Θα ξαναχτίσουμε την Notre Dame ακόμη πιο όμορφα και θέλω να ολοκληρωθεί μέσα σε 5 χρόνια από τώρα, μπορούμε να το καταφέρουμε», έχει δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Από την πορεία των εργασιών αποκατάστασης είναι και οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα.

Περισσότεροι από 400 πυροσβέστες χρειάστηκαν για να σβήσουν τις φλόγες που τύλιξαν τον καθεδρικό ναό στις τη Δευτέρα το βράδυ στις 15 Απριλίου 2019. Οι φλόγες κατέστρεψαν την οροφή και προκάλεσαν την κατάρρευση του βέλους του καθεδρικού ναού ηλικίας 800 ετών.

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής εργάστηκαν συνεχώς προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά περίπου 14 ώρες μετά την έναρξή της.

Η Παναγία των Παρισίων έμεινε όρθια, περνώντας μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες στην ιστορία της και η παγκόσμια έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων με στόχο την πλήρη αποκατάσταση βρήκε άμεση ανταπόκριση, αν και το πρόβλημα δεν φάνηκε πως ήταν το χρήμα αλλά οι έμπειροι και εξειδικευμένοι τεχνίτες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής αρχιτέκτονα των εργασιών Philippe Villeneuve, το χρονοδιάγραμμα των πέντε ετών για την αποκατάσταση μπορεί να τηρηθεί αν η αποκατάσταση γίνει ακριβώς όπως ήταν πριν. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε πως αν αποφασιστεί ο «εκμοντερνισμός»του βέλους θα γίνει από άλλον επικεφαλής.

Το βέλος που κατέρρευσε κατά τη φωτιά αποτελεί και το μήλον της έριδας, ευαίσθητο σημείο των συζητήσεων. Αν θα γίνει όπως ήταν κατά τη διάρκεια των αιώνων, ή εάν λάβει μια πιο μοντέρνα χροιά, όπως είχε πει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το βέλος ωστόσο που είναι και το πιο ευαίσθητο σημείο των συζητήσεων, δεν είναι κάτι απλό: 500 τόνοι ξυλείας, 250 τόνοι μολύβδου σε ύψος 93ών μέτρων από το έδαφος!

Βρίσκεται πάνω σε ένα περίπλοκο κτίσμα που στη βάση έχει τα αγάλματα των δώδεκα Αποστόλων.












Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter