Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Κατατέθηκε στη Βουλή

Προϋπολογισμός 2018: Ανάπτυξη 2,5% - Πρωτογενές 3,8%

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ο τελευταίος μνημονιακός Προϋπολογισμός του Κράτους για το έτος 2018, όπως άλλωστε επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Για το έτος 2018 προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ. 

Ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση από τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ  Γιώργο Χουλιαράκη σε «στικάκι».

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας. Όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-21, στα έτη που ακολουθούν, έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και να υλοποιηθούν οι σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Για το έτος 2017 εκτιμάται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 1,6% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 2,44% του ΑΕΠ, έχοντας ήδη ενσωματώσει δαπάνη 1,4 δις ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των ΥΚΩ στη ΔΕΗ. Σημαντικός παράγοντας της υπέρβασης του 2017 ήταν το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, καθώς και η χρηστή διαχείριση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.

Για το έτος 2018 προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ. Αν και οριακά υψηλότερο από το αντίστοιχο εκτιμώμενο αποτέλεσμα του 2017, η δημοσιονομική προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί, καθώς και η άρση της οικονομικής αβεβαιότητας και η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, είναι επαρκείς παράγοντες για την ασφαλή επίτευξή του.

Μπορεί η 3η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς να μην οδήγησε σε νέα μέτρα για το 2018, αλλά στο Μεσοπρόθεσμο του προηγούμενου Μαΐου θεσπίστηκαν παρεμβάσεις 500 εκατ ευρώ. Αυξάνονται συνολικά στα 1,86 δις ευρώ περίπου μαζί με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την αρχική συμφωνία του 2015, αλλά και την πρώτη αξιολόγηση του 2016. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων αυξήσεις στις εισφορές των επαγγελματιών, παρεμβάσεις στα επιδόματα, στην υγεία και στις συντάξεις, την φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb, την κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, την κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στην φορολογία εισοδήματος, την κατάργηση της έκπτωσης από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης, αλλά και της θέσπισης ανώτατου ορίου δαπάνης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Τίποτε όμως, από αυτά δεν αποτελεί έκπληξη, αφού έχουν ψηφιστεί εγκαίρως, σημειώνουν πηγές στο ΥΠΟΙΚ.

Ανάπτυξη

Ο στόχος ανάπτυξης για το 2017 μειώθηκε στο 1,6% από 1,8% που προέβλεπε το προσχέδιο. Πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη ώστε να εναρμονισθεί με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. Για το 2018 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% (έναντι 2,4% στο Προσχέδιο). Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί φέτος κατά 0,9 και το 2018 κατά 1,2 (έναντι 1,1% και 1,4% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού). Στηρίζεται σε αύξηση των επενδύσεων κατά 5,1 φέτος και κατά 11,4 το 2018 (έναντι 4,3% και 12,6% αντίστοιχα) , ενώ υπολογίζει σε μείωση της ανεργίας στο 21,7% φέτος και στο 20,2% το 2018 (έναντι 22% και 20,8% αντίστοιχα στο προσχέδιο).

Στα 483 ευρώ το μέσο ύψος του κοινωνικού μερίσματος

Στα 1.459.834 νοικοκυριά ανέρχεται ο αριθμός τους, που θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα φέτος και το μέσο ύψος του ανέρχεται σε 483 ευρώ. Αυτό αναφέρεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018, προσθέτοντας πως, το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα επιλέξιμα νοικοκυριά που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, αυτή των ευπαθών ομάδων με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ. 

Περισσότερα ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.