Προϋπολογισμός εξαπάτησης

Προϋπολογισμός εξαπάτησης

«Θαυμάσαμε» μέσα στην εβδομάδα την πλήρη επιβεβαίωση του χαρακτηρισμού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως ψεύτη μέσω της επιστημονικής μελέτης του Σωτήρη Τσιόδρα για τις ΜΕΘ. Ομως δεν σταματούν την κίβδηλη διακυβέρνηση. Δεν ορρωδούν προ ουδενός. Χτες το βράδυ στη Βουλή κυρώθηκε ο προϋπολογισμός. Αλλωστε πρόκειται για την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, που παραδοσιακά υπέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση. Το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέθεσε έναν κίβδηλο και ήδη ξεπερασμένο προϋπολογισμό για το 2022 αποτελεί μικρή λεπτομέρεια!

Παλιά, πριν από την έλευση των μνημονίων, ίσχυε ότι «ο προϋπολογισμός ψηφίζεται για να αναθεωρηθεί τους επόμενους μήνες». Ηταν η εποχή της ψεύτικης, με δανεικά, ευδαιμονίας την οποία είχαν προσφέρει στην κοινωνία το κραταιό τότε ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που εναλλάσσονταν στη διακυβέρνηση της χώρας. Πλέον με τον Κυρ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό η παλιά ρήση επανέρχεται και καθιστά ασφυκτική την κατάσταση για την πραγματική οικονομία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αυτής της χώρας. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο προϋπολογισμός για το 2022 είναι σαθρός και ήδη χρήζει αναθεώρησης. Μπορούμε αυτό να το δούμε σε πολλά σημεία του. Θα σταθούμε σε ένα από αυτά: την ακρίβεια.

Επιμονή στο ψέμα

Στο κείμενο που ψηφίστηκε γίνεται η παραδοχή ότι για φέτος ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 0,5% και στο 1% για το 2022! Το ότι η ακρίβεια καλπάζει είναι δεδομένο και το αισθάνονται στην τσέπη τους οι πολίτες. Ομως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να ψεύδεται. Ας μην αναλύσουμε το βραχυπρόθεσμο μέλλον και την κυβερνητική εκτίμηση για πληθωρισμό 1% στο τέλος του 2022. Ας μείνουμε στο 2021.

Ο προϋπολογισμός κατατέθηκε προς ψήφιση στο κοινοβούλιο στις 19 Νοεμβρίου 2021. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάκτες του γνώριζαν πόσο κινήθηκε ο πληθωρισμός και τον Νοέμβριο. Στις 10 Δεκεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ μας πληροφόρησε ότι ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο ήταν στο 4,8%. Ομως καταγραφόταν και κάτι άλλο: «Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 – Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2019 – Νοεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 0,6%». Αν αφαιρέσεις τον Δεκέμβριο του 2020 που ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός (-2,3%) και προσθέσεις τον Δεκέμβριο του 2021 που ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 5%, εύλογα προκύπτει ότι ο πληθωρισμός το 2021 θα κινηθεί κοντά στη ζώνη του 1%.

«Ναι, αλλά αυτή η απόκλιση δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να αλλάξει η οικονομική πολιτική» θα κάνει προσπάθεια να υπερασπιστεί το ψευδές ένας οποιοσδήποτε νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος. «Ναι, αλλά όλα αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην οικονομία» θα αναφέρει οποιοσδήποτε έχει γνώση οικονομικών.

Για να μη μακρηγορούμε, ας δούμε τις κυρίαρχες συνέπειες:

– Το ράλι ακριβείας ειδικά στην ενέργεια θα φέρει ανάγκη επιπλέον στήριξης των νοικοκυριών, κάτι που δεν έχει αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό.

– Θα αυξηθούν, λόγω του υψηλού πληθωρισμού (αλλά και των ψεύτικων παραδοχών του πληθωρισμού), περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού από την αγορά ομολόγων.

Η αποδοτική «λύση»

Ομως η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ότι έχει βρει τη λύση. Ψεύτικη μεν αλλά σίγουρα αποδοτική ως περιτύλιγμα… «Shrinkflation» ή ελληνιστί «Συρρίκνωση πληθωρισμού». Πώς θα συμβεί το μαγικό; Πολύ απλά, από τις αρχές του έτους δεν θα αυξηθεί κατά πολύ η τιμή των προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ. Θα μειωθεί ωστόσο η ποσότητα του περιεχομένου στη συσκευασία. Μικρότερη ποσότητα, μικρότερο κόστος, ίδια ή λίγο πιο τσιμπημένη τιμή.

Η κυβέρνηση θα κάνει τα στραβά μάτια στην εξαπάτηση των καταναλωτών, η βιομηχανία θα κερδίζει και εμείς απλώς θα πληροφορούμαστε από τα «πετσωμένα» ΜΜΕ για το πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη νίκησε (μετά την πανδημία) και την ακρίβεια.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter