Προϋπολογισμός μαμούθ 2,2 εκατ. ευρώ του θινκ τανκ «Integrity Initiative» για παρέμβαση σε όλη την Ευρώπη

Προϋπολογισμός μαμούθ 2,2 εκατ. ευρώ του θινκ τανκ «Integrity Initiative» για παρέμβαση σε όλη την Ευρώπη

Τις δράσεις και το κόστος της δήθεν ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης Integrity International (II) για το τρέχον 12μηνο 1η Απριλίου 2018 – 31 Μαρτίου 2019 αποκάλυψαν οι ακτιβιστές του διαδικτύου Anonymous.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο εσωτερικής αλληλογραφίας (392195593-Integrity-2018-Activity-Budget-v3) το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο η ΙΙ κατονόμασε ως χρηματοδότη της τα τελευταία δύο χρόνια, έχει εγκρίνει προϋπολογισμό ύψους 1.961.000 λιρών (2,2 εκατ. ευρώ) για την αντιρωσική προπαγάνδα στην οποία επιδίδεται το βρετανικό θινκ τανκ.

Από αυτό το ποσό οι 195.500 λίρες είναι οι αμοιβές τεσσάρων στελεχών στην έδρα του II στο Λoνδίνο (ένας διευθυντής, ένας διευθυντής προγράμματος δύο μέλη γραμματειακής υποστήριξης) ενώ οι 1.764.500 λίρες καλύπτουν κόστος εκδηλώσεων, ταξιδιών, εκδόσεων, συναντήσεων, σεμιναρίων και αμοιβές συνεργατών.

Δεν αναφέρονται συγκεκριμένα πρόσωπα, ούτε αποκαλύπτονται συγκεκριμένες ατομικές αμοιβές. Ωστόσο διαγράφεται ένας μηχανισμός (αντι)προπαγάνδας απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν, μηχανισμός που χρησιμοποιεί δημοσιογράφους, μέσα ενημέρωσης, πανεπιστημιακούς, μπλόγκερ, στρατιωτικούς και ιδιώτες αναλυτές, όλους πρόθυμους να συμπαραταχθούν με το Foreign Office στον πόλεμο για την πληροφόρηση με το Κρεμλίνο.

133.330 λίρες, το μεγαλύτερο ποσό του προϋπολογισμού, διατίθεται για το γύρισμα πέντε «εκπαιδευτικών ταινιών που δείχνουν τη ρωσική παραπληροφόρηση και περιγράφουν τις απειλές». Οι ταινίες αυτές «θα προβληθούν σε σχολεία και πανεπιστήμια».

Το αμέσως επόμενο κονδύλι, ύψους 124.796 λιρών, χρηματοδοτεί τη συγκρότηση βάσης δεδομένων με στόχο «την λεπτομερή χαρτογράφηση του ρωσικού δικτύου επιρροής».

Άλλες 119.997 λίρες υπολογίζονται για εκπαιδευτικά προγράμματα σε διάφορες χώρες με στόχο να πληροφορηθεί ευρύ κοινό, ακόμη και σε σχολεία, για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η ρωσική προπαγάνδα. Ως παράδειγμα προτείνεται η δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ ο οποίος είχε καταφύγει στη Βρετανία. Ο Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι τον Μάρτιο σε ένα παγκάκι στο Σάσλμπερι της Αγγλίας και όπως προέκυψε είχαν δηλητηριαστεί με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ.

Ποσό 106.664 λιρών υπολογίζεται ότι θα κοστίσει η ίδρυση νέων Ομάδων συνεργατών της Integrity Initiative σε κράτη όπου δεν έχει ακόμη δραστηριοποιηθεί αυτό το μακρύ χέρι της βρετανικής κυβέρνησης.

Για την σύνταξη, εκτύπωση και διανομή (έντυπη και ψηφιακή) εκθέσεων σχετικών με τη δράση της ΙΙ ανά χώρα, ο προϋπολογισμός καταγράφει κονδύλι 71.998 λιρών. Οσο για τα ταξίδια στο Λονδίνο, αυτά υπολογίζονται σε 30 το χρόνο για όλο το δίκτυο του βρετανικού θινκ τανκ και κοστίζουν 59.998 λίρες. «Ειδικοί ομιλητές διαπραγματεύονται θέματα-κλειδιά» προκειμένου να εκπαιδεύσουν κάποια επιλεγμένα μέλη των Ομάδων ανά χώρα.

Η αγγλική γλώσσα είναι διεθνής, αλλά η αντιρωσική προπαγάνδα χρειάζεται μεταφράσεις για να περάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό στις διάφορες χώρες όπου δρα η ΙΙ. Για τις μεταφραστικές υπηρεσίες προβλέπονται αμοιβές ύψους 79.998 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο έγγραφο, λεπτομέρειες για το είδος του προς μετάφραση υλικού, ονόματα μεταφραστών ή προθεσμίες παράδοσης κειμένων.

Το θινκ τανκ ίδρυσε Ομάδες Κράτους σε εννέα χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Σερβία, Λιθουανία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία) και ετοιμάζεται να ιδρύσει Ομάδες Κράτους σε άλλες 16 (ανάμεσά τους η Μολδαβία, η Γεωργία, η Εσθονία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ελβετία).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μηδενικό κόστος έχει ο τομέας «Συνεντεύξεις σε ΜΜΕ». Προφανώς το Foreign Office δεν επιθυμεί να πληρώσει για τη δημοσίευση συνεντεύξεων στελεχών ή συνεργατών της Integrity Initiative. Ωστόσο επιθυμεί να δώσει «γραμμή». Αυτό φαίνεται από την περιγραφή που συνοδεύει τον τομέα «Συνεντεύξεις σε ΜΜΕ». Επιδιώκονται «επιτυχημένες συνεντεύξεις και άρθρα σχετικά με υψηλού ενδιαφέροντος γεγονότα όπως για παράδειγμα η επέτειος της δολοφονίας του τσάρου και η σφαγή του Κατίν».

Με άλλα λόγια, ο παραδοσιακός αντισοβιετισμός του Ηνωμένου Βασιλείου «αγρυπνεί» και σήμερα στις επάλξεις του αντιμπολσεβικισμού (η εκτέλεση των Ρομανώφ στο Αικατερίνενμπουργκ στις 17 Ιουλίου 1918) και της προβολής των εγκλημάτων του Ιωσήφ Στάλιν, όπως η σφαγή χιλιάδων Πολωνών αιχμαλώτων στο δάσος του Κατίν την Ανοιξη του 1940 από τους σοβιετικούς, έγκλημα το οποίο η προπαγάνδα του Κρεμλίνου επί μισόν αιώνα απέδιδε στους ναζιστές.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/12/03/5c055b4bcd3a18126d712ac2.pdf

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter