Προϋπολογισμός τροχοπέδη για το κοινωνικό κράτος

Προϋπολογισμός τροχοπέδη για το κοινωνικό κράτος

Καμία πρόβλεψη για την ενίσχυση μισθωτών και συνταξιούχων αλλά επαναπροσδιορίζει τη μεσαία τάξη για να βγουν τα κουκιά

Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κυβερνητικά του στελέχη δεν φείδονταν υπερενθουσιωδών χαρακτηρισμών για την ανάπτυξη που «έρχεται» και τις «προοπτικές που ανοίγονταν» για τη χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Τελικά όμως κυριολεκτικά πριν αλέκτορα φωνήσαι τα γύρισαν!

Ενδεικτικές της στροφής και αποκαλυπτικές της προσπάθειας να κρυφτούν οι χωρίς βάση τοποθετήσεις που προηγήθηκαν ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Χρήστου Σταϊκούρα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2020.

Τώρα ήρθε η διεθνής αστάθεια

Ο κ. Σταϊκούρας λοιπόν ανακάλυψε αίφνης το… ασταθές ευρύτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η χώρα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν τονίζοντας: «Η περιοχή των Βαλκανίων παρουσιάζει εστίες αστάθειας. Η ανατολική Μεσόγειος διατρέχεται από κινδύνους που τείνουν να διαμορφώσουν μια χαοτική κατάσταση».

Επίσης πλέον ο υπουργός Οικονομικών διαπιστώνει κάτι στο οποίο ουδέποτε αναφέρονταν έως τώρα τα στελέχη της ΝΔ. Οτι «η Ευρώπη διαπνέεται από γενικευμένη αμηχανία, που επιτείνεται από τη διαχείριση του Brexit, την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, των προβλέψεων για ασθενέστερη οικονομική μεγέθυνση, την κατεύθυνση και τις σχέσεις άσκησης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής».

Μέσα σε όλα αυτά τα δυσοίωνα το μόνο… αισιόδοξο που είχε να προτείνει σε σχέση με τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ένας νέος ορισμός της μεσαίας τάξης, ώστε να μπορεί να «εξηγηθεί» γιατί άνθρωποι που αμείβονται με 260-700 ευρώ μηνιαίως δεν δικαιούνται στήριξη (ως… τυπικοί εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης!) και δεν έχει σημασία ότι η «γαλάζια» διακυβέρνηση δεν προβλέπει τίποτε το ουσιαστικό για την ανακούφισή τους.

Σύμφωνα με τον εφευρετικό κ. Σταϊκούρα λοιπόν στη μεσαία τάξη ανήκουν όσοι έχουν εισοδήματα 449 ευρώ μηνιαίως ή νοικοκυριά με δύο άτομα όταν έχουν εισόδημα 318 ευρώ το άτομο και οικογένειες με τρία άτομα όταν το οικογενειακό εισόδημα είναι 780 ευρώ!

Την ίδια ώρα το πραγματικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής καταδεικνύεται ακόμη και με την επιφανειακή ανάγνωση των αριθμών που παραθέτει το κυβερνητικό επιτελείο, όπως λ.χ. με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά με πλούτο άνω των 500.000 ευρώ.

Απάντηση Τσακαλώτου

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές προθέσεις ο τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «δεν δίνει επί της ουσίας τίποτε σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ανατρέπει την τάση ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποιεί δημιουργική λογιστική στις προβλέψεις της για να της βγουν τα νούμερα».

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «η ΝΔ φαίνεται να αναιρεί όσα έλεγε προεκλογικά για την υπερφορολόγηση», γιατί «πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν θα δει επί της ουσίας καμία βελτίωση;», ενώ χαρακτήρισε «αντιαναπτυξιακό» τον τρόπο που επιλέγει η ΝΔ να ενισχύσει τις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας πως «αντί για τη μείωση των συντελεστών θα μπορούσε να επιλέξει την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων ώστε να ενισχύσει τις επενδύσεις ή τη σημαντική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ώστε και τη μεσαία τάξη να ενισχύσει και τις επιχειρήσεις να διευκολύνει να προσελκύσουν στελέχη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter