Πρώην εργαζόμενοι στην «Ελευθεροτυπία» προς Γεραπετρίτη: Δώστε λύση τώρα για τις αποζημιώσεις μας

Πρώην εργαζόμενοι στην «Ελευθεροτυπία» προς Γεραπετρίτη: Δώστε λύση τώρα για τις αποζημιώσεις μας

Την υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων για λύση που θα ξεμπλοκάρει από τις τράπεζες τμήμα όσων τους οφείλονται ζητάει και πάλι δημοσιοποιώντας σχετική επιστολή που έχει στείλει από τις 20 Ιουλίου στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ο Γιώργος Καρελιάς, εκπρόσωπος των πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας στην Επιτροπή Πιστωτών.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή ήδη έχει δοθεί σχετική εντολή για λύση από τον πρωθυπουργό ενώ όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου έχουν αναγνωρίσει το δίκαιο του αιτήματος και έχουν προτρέψει την κυβέρνηση να δώσει λύση. Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριον

Γιώργο Γεραπετρίτη, υπουργό Επικρατείας

Κύριε υπουργέ

Γνωρίζω ότι, με παρότρυνση συναδέλφων μου, έχετε εμπλακεί στην υπόθεση της «Ελευθεροτυπίας». Επομένως, είμαι βέβαιος, γνωρίζετε όλες τις πτυχές του προβλήματος. Παρόλα αυτά, επιτρέψτε μου να σας παραθέσω μερικές, έχοντας την πεποίθηση ότι θα σας βοηθήσουν να δώσετε την ορθή και δίκαιη λύση.

Πρώτον, οι 850 πρώην εργαζόμενοι-συνάδελφοί μου όλων των ειδικοτήτων(δημοσιογράφοι, υπάλληλοι, τεχνικοί, εργάτες, καθαρίστριες κ.α), δεν διεκδικούμε δημόσιο χρήμα. Τα χρήματα που έχουμε συγκεντρώσει, με αποκλειστικά δικές μας ενέργειες, προήλθαν από την πώληση του κεντρικού κτιρίου της επιχείρησης. Σημειώστε ότι έχουν παρέλθει εννέα χρόνια από το κλείσιμο της εφημερίδας και έξι από την κήρυξη της πτώχευσης και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου είναι άνεργοι, πολλοί με προβλήματα υγείας (δυστυχώς, είχαμε και θανάτους) και σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Δεύτερον, ο πίνακας διανομής συντάχθηκε με πιστή τήρηση των νόμων υπό την αυστηρή επίβλεψη του αρμόδιου δικαστή. Δηλαδή, δεν πρόκειται για κάποια δική μας αυθαιρεσία.

Τρίτον, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η δική μας περίπτωση υπάγεται στον προηγούμενο πτωχευτικό νόμο (αφού η επιχείρηση πτώχευσε το 2014), με βάση τον οποίο προνόμιο έχουν οι εργαζόμενοι, το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και όχι οι Τράπεζες. Τη νομική αυτή βεβαιότητα αναγνώρισε σαφώς ο συνάδελφός σας υπουργός της Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Τέταρτον, οι τράπεζες « Alpha» και «Πειραιώς», καταφεύγοντας σε νομικούς ακροβατισμούς, έκαναν ανακοπές, για να μας εμποδίσουν να κάνουμε τη διανομή στις 17 Ιουλίου, όπως προβλεπόταν. Η στάση τους είναι απαράδεκτη, όπως είπε ο συνάδελφός σας υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης, πάλι από το βήμα της Βουλής.

Πέμπτον, όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, με ερωτήσεις και δηλώσεις των αρχηγών τους, έχουν αναγνωρίσει το δίκαιο του αιτήματός μας και έχουν προτρέψει την κυβέρνηση να δώσει λύση. Εχετε, δηλαδή, την απόλυτη συναίνεσή τους.

Έκτον, γνωρίζουμε ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του(το είπε δημοσίως από τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 ο κ. Γεωργιάδης) και έχει δώσει εντολή να δοθεί λύση.

Κύριε υπουργέ

Από όποια σκοπιά κι αν δείτε το θέμα (νομική, κοινωνική, πολιτική) πρέπει να δώσετε άμεση λύση και όχι να το αφήσετε να σέρνεται άλλα τόσα χρόνια στα δικαστήρια, με τραγικές συνέπειες για εκατοντάδες ανθρώπους.

Ασφαλώς γνωρίζετε νομικά καλύτερα από όλους μας. Επομένως, γνωρίζετε ότι, με βάση το άρθρο 77 παρ. 1 του Συντάγματος, η αυθεντική ερμηνεία των νόμων ανήκει στη νομοθετική λειτουργία. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι με μια σαφή διάταξη σε ένα επικείμενο νομοσχέδιο μπορεί να δοθεί λύση άμεση και σαφής, αφαιρώντας από τις Τράπεζες και το έσχατο νομικό επιχείρημα. Προς τούτο μπορεί να σας φανούν χρήσιμες τροπολογίες των κομμάτων(έχουν ήδη κατατεθεί τις προηγούμενες ημέρες), τη συναίνεση των οποίων ασφαλώς έχετε. Ειδικά η τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής, την οποία γνωρίζετε, μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμη.

Κύριε υπουργέ

Πιστεύουμε ότι, για να τηρηθούν οι δημόσιες δεσμεύσεις συναδέλφων σας -και οι ιδιωτικές διαβεβαιώσεις άλλων κυβερνητικών παραγόντων- αυτή είναι η νομικά ορθή και δίκαιη λύση. Οτιδήποτε άλλο, που θα παραπέμπει τα θέμα στις ελληνικές καλένδες, θα είναι βαριά ασυνέπεια. Οι εκλεγμένοι υπουργοί μιας εκλεγμένης κυβέρνησης δεν έχουν κανέναν λόγο να σύρονται πίσω από τερτίπια και εκβιαστικές τακτικές Τραπεζών, οι διοικήσεις των οποίων δεν έχουν το σθένος να αναγνωρίσουν ότι η επιχειρηματολογία τους έχει καταρρεύσει και να δώσουν λύση αποσύροντας τις ανακοπές τους.

Σας παρακαλούμε να απαιτήσετε να το κάνουν έστω τώρα. Και, μετά από όλα αυτά, αν αρνηθούν, να δώσετε εσείς την ορθή και δίκαιη λύση. Αυτό περιμένουν οι 850 πρώην εργαζόμενοι. Επιτέλους, οι Τράπεζες δεν είναι uber alles. Εμείς δεν αποδεχόμαστε ότι είναι πάνω από το Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και όλον τον πολιτικό κόσμο. Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε ότι η λύση είναι εφικτή και μπορεί να δοθεί τώρα. Οτιδήποτε άλλο, οποιαδήποτε παρελκυστική τακτική, θα είναι-εμείς, πάντως, έτσι θα την θεωρήσουμε-παντελώς απαράδεκτη. Θα είναι αθέτηση (δημοσίως) υπεσχημένων και εντέλει εξαπάτησή μας.

Είμαστε καλόπιστοι άνθρωποι και πιστεύουμε ότι όλα όσα ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες ήταν ειλικρινή. Και περιμένουμε από εσάς, με τη νομική γνώση και την ευρύτητα πνεύματος που σας διακρίνει, να δώσετε τώρα τη λύση.

Σας ευχαριστώ

Γιώργος Καρελιάς

Δημοσιογράφος

Εκπρόσωπος των πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας στην Επιτροπή Πιστωτών.

ΥΓ:Παρόμοιο ενημερωτικό κείμενο θα στείλουμε στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη άμα τη επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter