Πρώην υποψήφια της ΔΗΜΑΡ εξηγεί γιατί το «Μ» στο ΠΓΔΜ δε σημαίνει Μακεδονία…

Πρώην υποψήφια της ΔΗΜΑΡ εξηγεί γιατί το «Μ» στο ΠΓΔΜ δε σημαίνει Μακεδονία…

Τις τελευταίες ημέρες οι Μακεδονομάχοι έχουν επιστρατεύσει ένα σωρό επιχειρήματα για να πείσουν πως δεν πρέπει να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ένα από τα πιο τρανταχτά και ουσιαστικά επιχειρήματα, μελοποιήθηκε και βρήκε τρομερά μεγάλη απήχηση καθώς σιγοψιθυρίζεται από όλους σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε κέντρο διασκέδασης, στους δρόμους και στις πλατείες. Ο λόγος για το δημοφιλές άσμα «Μην παραχαράσσετε την ιστορία».

Ωστόσο, μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε πως… άδειασε η φαρέτρα των επιχειρημάτων. Υπάρχουν και καλύτερα. Τόσο… καλά που αν υπήρχε βραβείο διακριθέντος/διακριθείσας Μακεδονομάχου τότε η Βάσω Κιντή το έχει ήδη στο τσεπάκι της.

Η Βάσω Κιντή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ, υποψήφια στο παρελθόν με τη ΔΗΜΑΡ και μετά με το Ποτάμι. Ωστόσο, με αφορμή τη συζήτηση και ψηφοφορία των Πρεσπών, ανέπτυξε τη δική της επιχειρηματολογία, ιδιαιτέρως… ενδιαφέρουσα.

Η κ. Κιντή υποστηρίζει ότι είναι βλακώδες το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα ότι η σύνθετη ονομασία ΠΓΔΜ εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία». Ναι, αναπληρώτρια καθηγήτρια φιλοσοφίας διατείνεται πως το: «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν περιέχει τον όρο Μακεδονία. 

Μη βιάζεστε. Το εξηγεί: «Η λέξη ‘πρώην’ σημαίνει στην ουσία άρνηση. Λες δηλαδή ότι δεν δέχεσαι το όνομα που είχε ως μέρος της Γιουγκοσλαβίας αυτή η οντότητα για όνομα του αυτόνομου κράτους. Με τη λέξη ‘πρώην’ λες ότι δεν θέλεις το παλαιό όνομα να χρησιμοποιείται τώρα. Άρα η λέξη ‘Μακεδονία΄’ στο ΠΓΔΜ δεν χρησιμοποιείται —απλώς αναφέρεται (use ≠ mention)».

Και αν δεν το καταλάβατε, έως τώρα, σας το κάνει ακόμα πιο «λιανά» η κ. Κιντή: «Είναι κάπως σαν να λες ότι στο ‘όχι Μαίρη’ καταφάσκεις το Μαίρη επειδή το αναφέρεις». 

Καλά ρε παιδιά, πώς δεν το σκεφτήκαμε νωρίτερα να γλιτώσουμε και τρεις μέρες συζήτηση στη Βουλή;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter