Πρώην υπουργός κυβέρνησης Καραμανλή: Διπλωματική ήττα της Ελλάδας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής

Πρώην υπουργός κυβέρνησης Καραμανλή: Διπλωματική ήττα της Ελλάδας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής

Για «διπλωματική ήττα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής κάνει λόγο σε ανάλυσή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, ΕΚΠΑ πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Καραμανλή, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Βαληνάκης.

Πιο αναλυτικά σε strategy paper το οποίο εξέδωσε με τίτλο «Συμπεράσματα από τη Σύνοδο Κορυφής» επισημαίνει πως η «Η Ελλάδα δυστυχώς υπέστη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής μιά διπλωματική ήττα, και μάλιστα παίζοντας στο «φιλικότερο» όλων γήπεδο της ΕΕ».

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Βαληνάκης αυτό συνέβη «διότι ούτε από τις ΗΠΑ μπορεί να περιμένει ευνοϊκότερη θέση θεσμικής αλληλεγγύης στα ελληνοτουρκικά, ούτε η επιλογή της δυναμικής κλιμάκωσης απέναντι στην Άγκυρα είναι η προτιμότερη».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βαληνάκη «οι αρνητικές εξελίξεις στο εξ ορισμού φιλικότερο ευρωπαϊκό πεδίο είναι διπλά ανησυχητικές. Και οδηγούν πλέον αναπόφευκτα στην εύλογη ανησυχία για το τι θα συμβεί αν/όταν οσονούπω οδηγηθούμε στο αναμενόμενο σφυροκόπημα ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου χωρίς όρους, κανόνες και ευρωπαϊκές εγγυήσεις».

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Βαληνάκης «Αποδεικνύεται ότι ακολουθήθηκε εξαρχής λάθος στρατηγική αλλά και τακτική», και επισημαίνει ότι θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί η στρατηγική της χώρας μας.

Η ανάλυση του καθηγητή Βαληνάκη είναι ακόμη ένα ράπισμα στο Μητσοτακικό κονκλάβιο της ΝΔ που έχει εγκαθιδρυθεί από την ανάληψη της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία παρέα ατόμων με τυφλή υποταγή στο Μητσοτάκη σε συνδυασμό με άχρωμους τεχνοκράτες πορεύεται δίχως πυξίδα και στρατηγική ακόμη και στα εθνικά ζητήματα με μόνο στήριγμα τα καλοταίσμενα ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα της πρόσφατης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής δεν ήταν ικανοποιητικό για τη χώρα μας, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Διαβάστε την ανάλυση του καθηγητή Βαληνάκη:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/12/14/5fd78a17825e6340ad1b9ca5.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter