«Πρωσικό μπλε»: Ο Γκούντερ αναθεωρούσε υπέροχα

«Πρωσικό μπλε»: Ο Γκούντερ αναθεωρούσε υπέροχα

Ήρθε στην Ελλάδα το αμετάφραστο έως σήμερα βιβλίο «Πρωσικό μπλε» του Φίλιπ Κερ (Εκδόσεις Κέδρος)

Το «Πρωσικό μπλε» έρχεται στην Ελλάδα. Στις 28 Σεπτεμβρίου βγήκε  στα βιβλιοπωλεία σε ελληνική μετάφραση το βιβλίο του Φίλιπ Κερ (1956-2018) που κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017. Ήρωάς του ο Μπέρνι Γκούντερ, ο αστυνομικός επιθεωρητής που ασφυκτιά σε κάθε κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Στο «Πρωσικό μπλε» ο Γκούντερ έχει να φέρει σε πέρας δύο αποστολές σε διαφορετικά χρονικά σημεία: το 1939 καλείται να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός μηχανικού στην εξοχική κατοικία του Χίτλερ στο Ομπερσάλτσμπεργκ μία εβδομάδα πριν από τα γενέθλια του φίρερ, ενώ το 1956 διατάζεται από τον Έριχ Μίλκε, υποδιευθυντή της Στάζι, να ταξιδέψει στο Λονδίνο για να δηλητηριάσει την πράκτορα Αν Φρεντς.

Ποια είναι τα στοιχεία που ήδη γνωρίζουμε από το έργο του Κερ; Αναμφίβολα τον Μπέρνι Γκούντερ, έναν τύπο που αντλεί στοιχεία από τον Φίλιπ Μάρλοου του Ρέιμοντ Τσάντλερ για να ανασάνει με το οξυγόνο του κυνισμού και του σκεπτικισμού. Ο Γκούντερ δυσφορεί με την πραγματικότητα γύρω του και την απομυθοποιεί. Σταθερός σοσιαλδημοκράτης –ή τουλάχιστον αυτό που νομίζει ο Κερ ότι θα μπορούσε να είναι ένας σοσιαλδημοκράτης του μεσοπολέμου– και παθιασμένος αντιφασίστας, ο Γερμανός επιθεωρητής επιβιώνει –πάνω απ’ όλα άλλωστε είναι γνήσιος survivor– χάρη στην ευφυΐα του την οποία εκμεταλλεύονται οι ναζί.

Ιδού λοιπόν ο καμβάς του νεοαναθεωρητισμού που απλώνεται στην (αδιάκριτη) ευχέρεια του Φίλιπ Κερ, ο οποίος πάνω του βυθίζει βαθιές πινελιές πνεύματος ίσων αποστάσεων: ούτε ναζισμός ούτε κομμουνισμός. Ολοκληρωτισμοί και οι δύο που εχθρεύονται το ευρωπαϊκό πολιτιστικό εποικοδόμημα. Ακόμη κι αν τα βιβλία του Φίλιπ Κερ με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ είναι διαποτισμένα με σοσιαλδημοκρατική ελαφρότητα διαβάζονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς ο Σκωτσέζος συγγραφέας αναπλάθει με πειστικότητα την εποχή αλλά και γνωρίζει να κλιμακώνει το μυστήριο προτού το οδηγήσει στη λύση. Φυσικά αναμένουμε και την έκδοση της «Metropolis», του τελευταίου βιβλίου του Κερ με ήρωα τον Γκούντερ.

Για εγκυκλοπαιδική μόρφωση: το πρωσικό μπλε ή κυανούν του Βερολίνου συντέθηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο το 1704. Πρόκειται για μια από τις πρώτες συνθετικές βαφές και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους ζωγράφους, ενώ αποτελεί ισχυρό αντίδοτο στη δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα.

 INF0

Το «Πρωσικό μπλε» του Φίλιπ Κερ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter