Πρώτο κουδούνι στα σχολεία με... μάσκες, παγούρια πολυμελή τμήματα και αγωνία για τον κορονοϊό

Η φετινή σχολική χρονιά σίγουρα δε μοιάζει με τις άλλες. Σήμερα τα παιδιά πήραν τις σχολικές τους τσάντες, τις μάσκες τους και πέρασαν την πόρτα του σχολείου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ενώ τα κρούσματα κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται. 

Η πανδημία έφερε νέα δεδομένα και έτσι, το παζλ της λειτουργίας των σχολείων φέτος συνθέτουν κομμάτια από μία μακρά λίστα μέτρων πρόληψης, βασικότερα εκ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο σχολαστικός καθαρισμός χεριών, αντισηπτικά, αλλά και η απόρριψη κάποιων άλλων μέτρων, ιδιαίτερα σημαντικών, όπως είναι ο μικρός αριθμός μαθητών ανά σχολική τάξη.

Αν και αρχικά το πρώτο κουδούνι είχε προγραμματιστεί να χτυπήσει 7 Σεπτεμβρίου, τελικά η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, αποφάσισε το άνοιγμά τους στις 14 Σεπτεμβρίου. Και ενώ όλοι θα περίμεναν πως θα ήταν όλα οργανωμένα μιας και υπήρχε επαρκές χρονικό διάστημα, επέλεξε να μην προσλάβει επιπλέον εκπαιδευτικούς, να μην δρομολογήσει ολιγομελή τμήματα μαθητών όπως ζητούν αρκετοί γονείς, ενώ το ζήτημα με τις καθαρίστριες παραμένει μετέωρο, αφού σε άλλα σχολεία εμφανίστηκα και σε άλλα όχι.  Αντίθετα, επέβαλλε μεταξύ άλλων τη χρήση μάσκας ακόμα και στα μικρά παιδιά χωρίς να είναι βέβαιο αν και αυτές θα είναι επαρκείς για όλα τα σχολεία. 

Γενικότερα, από τους ειδικούς έχει τονιστεί ότι κανένα μέτρο από μόνο του δεν αρκεί και πρέπει να υπάρχουν πολλά μέτρα σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να πετύχει ο σκοπός του περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

Σύψας: Η χρήση της μάσκας στα σχολεία σίγουρα θα πάει για όλο το σχολικό έτος

Ο Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιου Αθηνών, και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό με αφορμή το σημερινό άνοιγμα των σχολειών ανέφερε πως η μάσκα είναι απολύτως ασφαλή και τόνισε πως η χρήση της στα σχολεία σίγουρα θα πάει για όλο το σχολικό έτος. 

«Η μάσκα είναι απόλυτα ασφαλής για παιδιά άνω των δύο ετών. Στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό η μάσκα θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δεν θα πιεστούν πολύ τα παιδιά. Θα την βγάζουν τα παιδιά στο διάλειμμα για να μην κουράζονται, ενώ το διάλειμμα γίνεται σε ανοιχτό χώρο, και η τάξη δεν θα αλληλεπιδρά με τις άλλες, θα είναι ένα κλειστό σύστημα», ανέφερε ο κ. Σύψας, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι μαθητές να φοράνε τη μάσκα στα σχολεία καθ' όλη τη σχολική χρονιά.

«Η χρήση της μάσκας στα σχολεία σίγουρα θα πάει για όλο το σχολικό έτος, και για του χρόνου θα δούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός (όπως π.χ. κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο ή στα κυλικεία), στα μέσα μεταφοράς μαθητών, καθώς επίσης κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και θα λαμβάνει απουσία.

Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Όσον αφορά στις μικρές ηλικίες, μέχρι 10 ετών, αναμένεται να υπάρξει ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.

Οι αρνητές της μάσκας

Την ίδια ώρα, ορισμένοι γονείς που αρνήθηκαν να βάλλουν μάσκα στα παιδιά τους, δεν τους επετράπη η είσοδος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το thestival.gr ένας γονέας στη Θεσσαλονίκη ερωτηθείς γιατί πήρε την απόφαση αυτή ενώ πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας εν μέσω της πανδημίας του κορoνοϊού, ο πατέρας απάντησε «αν υπήρχε πανδημία θα έπρεπε να σωριαζόμασταν όλοι κάτω».

«Είμαστε η μοναδική χώρα που γίνεται αυτό, 9 χρονών παιδάκια να τα υποχρεώσουμε να φορέσουν μάσκα» συνέχισε με τα επιχειρήματά του.

«Τα παιδιά το πολύ-πολύ να μην πάνε έναν χρόνο σχολείο. Σε έναν χρόνο θα δούμε τα άλλα τα παιδάκια τι συμπτώματα θα έχουν» κατέληξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πατέρας των δύο παιδιών.

Στην Πάτρα σύμφωνα με το tempo24.gr στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζεται το 55ο Δημοτικό Σχολείο, ανήλικος μαθητής συνοδευόμενος από τον γονιό του έφτασε χωρίς μάσκα και δεν του επετράπη η είσοδος

Σε άλλο σχολείο, το 25ο Δημοτικό σχολείο Πατρών δεν επετράπη η είσοδος σε 4 μαθητές που πήγαν χωρίς μάσκα

Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται, ως είθισται, η ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς, με εξαίρεση φυσικά τα νηπιαγωγεία.

Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Οι μαθητές θα παραμείνουν στο σχολείο μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Ποια σχολεία δεν θα ανοίξουν

Ωστόσο, δεν θα ανοίξουν όλα τα σχολεία τη Δευτέρα, καθώς αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας ορισμένων δομών εκπαίδευσης, εξαιτίας της πανδημίας. Συγκεκριμένα, δεν θα χτυπήσει το κουδούνι:

σε όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου

σε όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας,

στο Δημοτικό σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου

στο Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου

στο 7ο Δημοτικό σχολειό Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.