Πρωτοβουλία 618 προσωπικοτήτων για το προσφυγικό εν καιρώ κορονοϊού

Πρωτοβουλία 618 προσωπικοτήτων για το προσφυγικό εν καιρώ κορονοϊού

Την αντίθεσή τους στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζουν με κείμενό τους, 618 άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, του πνεύματος και του πολιτισμού, της επιστήμης της εργασίας, του αθλητισμού, της αυτοδιοίκησης.

Με την Πρωτοβουλία «Άνθρωποι Ξανά», απευθύνουν έκκληση για την τήρηση των θεμελιωδών αρχών της Δημοκρατίας και του ανθρωπισμού, και ενισχύουν τη φωνή της αλληλεγγύης προς τους κατατρεγμένους, ακόμα περισσότερο, τώρα, που η πανδημία του κορονοϊού επιτείνει την εκρηκτική κατάσταση.

Επισημαίνουν ότι η ένταση της προσφυγικής κρίσης, ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στα νησιά, τα γεγονότα στον Έβρο, η αναζωπύρωση των ρατσιστικών εκδηλώσεων και η διαχείριση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό «μας ωθούν να υψώσουμε δημόσια φωνή διαμαρτυρίας». Επιλέγουν , με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020, να κάνουν ηχηρή παρέμβαση «με μία ενυπόγραφη δια – δήλωση», καθώς για λόγους κοινωνικής ευθύνης, λόγω του κορονοϊού, δεν μπορούν να διαδηλώσουν στο δρόμο.

Οι 618 προσωπικότητες παρεμβαίνουν «αναλογιζόμενοι και αναλογιζόμενες ότι, αν ο φόβος μπροστά στην απειλή του κορονοϊού είναι υπαρκτός μια φορά για εμάς, για τους πρόσφυγες που “δίχως στέγη, δίχως γειτονιά” απειλούνται επιπρόσθετα και από τον ιό του ρατσισμού, η ανάγκη της αλληλεγγύης μας είναι πολλαπλάσια».

Παράλληλα, με δεδομένο ότι στις δύσκολες συνθήκες, προστίθεται το πρόβλημα της πανδημίας, τονίζουν: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την κοινωνία, που συνειδητοποιούμε πόσο τρωτοί είμαστε, ας δυναμώσουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας προς τις πιο ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας, τους άστεγους, πολλώ δε μάλλον τους πρόσφυγες που διαβιούν απροστάτευτοι σε άθλιες συνθήκες».

Με το κείμενό τους απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, καλώντας να προστατεύσει τους ανθρώπους που μετακινούνται και να επανασυστήσει τους μηχανισμούς μετεγκατάστασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη, με δίκαιο και ορθολογικό τρόπο, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

Επίσης, καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών στη βάση της δίκαιης και αναλογικής κατανομής των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια, να αποσύρει άμεσα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία έχει ανασταλεί η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα, να εγκαταλείψει κάθε σκέψη δημιουργίας κλειστών δομών, πολλώ δε μάλλον σε ξερονήσια.

Και καταλήγουν: «Ο λαός μας έγινε παγκόσμιο παράδειγμα αλληλεγγύης το 2015, όταν πέρασαν από τη χώρα μας ένα εκατομμύριο και πλέον πρόσφυγες. Η απώλεια των δικαιωμάτων που έχουν οι πρόσφυγες σήμερα, αύριο θα επεκταθεί σε όλους μας. Υπερασπιζόμενοι και υπερασπιζόμενες τη δημοκρατία και τις θεμελιώδες αρχές, υψώνουμε φωνή ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Γιατί τώρα πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή. Τώρα που αισθανόμαστε την ανάγκη να νιώσουμε Άνθρωποι Ξανά».

Μεταξύ των 618 προσωπικοτήτων που υπογράφουν είναι οι ηθοποιοί Αξελός Ρήγας, Κανελλοπούλου Μαρία, Καραμίχος Γεώργιος, Κεχαγιόγλου Μαρία, Λογοθέτης Αλέξανδρος, Πουλάκης Όμηρος, Ρέλλας Αντώνης (Ηθοποιός – Σκηνοθέτης, Αναπηρικό Κίνημα), Σκιαδαρέσης Γεράσιμος, Χατζησοφιά Άννα, οι μουσικοί ΥΠΟΧΘΟΝΙΟΣ Καρακώστας Αναστάσιος (Ράπερ –καλλιτέχνης), Κραουνάκης Σταμάτης (Συνθέτης), Κώστας Γρηγορέας (κιθαριστής, μουσικοπαιδαγωγός, συνθέτης), Βασίλης Κορακάκης (μουσικός-τραγουδοποιός), οι σκηνοθέτες Αγγελίδη Αντουανέτα, Αγγελάκος Κυριάκος, Κουρτάκης Δημήτρης, Σκλάβος Δημήτρης, Τσίχλη Ελεάνα, Τσινικόρης Πρόδρομος, οι συγγραφείς Γαλανάκη Ρέα, Γιαννακάκη Ελένη, Γρηγοριάδης Θεόδωρος, Διβάνη Λένα, Δούκα Μάρω.

Επίσης, έχουν υπογράψει μεταξύ άλλων οι δημοσιογράφοι Γεωργούλας Μπάμπης, Γιάμαλη Αναστασία, Δάρρας Γιάννης, Ζέρβα Εφη (Αρχισυντάκτρια ΕΡΤ), Ζέρβας Χρήστος, Ζουμή Αλέκα, Καββαδία Ανέττα, Ψαρρά Άντα, Ψαρράς Δημήτρης, Μπαλάσκας Στρατής, Νικολάρα Μάχη, Χατζηαντωνίου Ναταλί, ο σκιτσογράφος Γιάννης Δερμεντζόγλου.

Το κείμενο επίσης υπογράφουν πανεπιστημιακοί, όπως Αβδελά Εφη (Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Κρήτης), Ανθοπούλου Θεοδοσία (καθηγήτρια –Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γεωργάτος Σπύρος (Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Γκασούκα Μαρία (Ομότιμη καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Γράβαρης Διονύσης (Αν.καθηγητής -Πάντειο Πανεπιστήμιο) Ζωγράφου Τατιάνα (Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών, Birkbeck College, Λονδίνο), Καλαντίδης Άρης (Πανεπιστημιακός, Manchester Metropolitan University) , Καραμανωλάκης Βαγγέλης (μέλος ΔΕΠ, ΕΚΠΑ) , Κατζουράκης Άρης (Πρόεδρος Σωματείου Καθηγητών πανεπιστημίου Οξφόρδης), Μυλόπουλος Γιάννης (Πανεπιστημιακός, πρ. Πρύτανης ΑΠΘ) , Τζανακόπουλος Αντώνης (Πανεπιστημιακός, Νομική Σχολή, University of Oxford).

Παράλληλα, έχουν υπογράψει αθλητές, όπως οι Γιαννόπουλος Χάρης (Διεθνής Καλαθοσφαιριστής) , Ιατρίδου Ραμπέα (Πρόεδρος Συλλόγου Ειδικά Διακριθέντων Αθλητών), Μπαντής Γεώργιος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών), Μπίκοφ Μάνια (Αθλήτρια τριάθλου) , Νικολαΐδης Αλέξανδρος (Ολυμπιονίκης TAE KBON ΝTO), Ποτουρίδης Ελπιδοφόρος (Παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας πίστας). Επίσης, έχουν υπογράψει άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, όπως Βρεττάκος Χρήστος (Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας), Καλογιάννης Απόστολος (Δήμαρχος Λαρισαίων), Κομηνέας Νίκος (Δήμαρχος Αστυπάλαιας), Ρούσσος Σίμος (Δήμαρχος Χαλανδρίου), Φιλίππου Πέτρος (Δήμαρχος Σαρωνικού). Συμμετέχουν με την υπογραφή τους και συνδικαλιστές, όπως οι Αμπλάς Θεμιστοκλής (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας), Κατεμής Κώστας (Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κορίνθου), Κεχαγιόγλου Κώστας (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος), Κούνεβα Κωνσταντίνα (Συνδικαλίστρια, Ευρωβουλεύτρια 2014-2019), Σπανός Κωνσταντίνος (Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αχαΐας), Φωτόπουλος Νίκος (Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΣΕΕ). Μεταξύ άλλων έχουν υπογράει προσωπικότητες με δράση γύρω από τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως οι Μοχαμαντί Γιονούς (Διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων), Παπαγιαννάκης Λευτέρης (Νομικός), Παπαϊωάννου Κωστής (πρ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), Χριστόπουλος Δημήτρης (πρ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου).

Ολόκληρο το κείμενο ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ “ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΞΑΝΑ” είναι το εξής:

Το Σάββατο 21 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, θα μας ένωνε αγωνιστικά και στους δρόμους, όπως έχουμε μάθει να διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας σ’ αυτόν και την αλληλεγγύη μας στα θύματά του. Όμως, η ανάγκη και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης όλων μας για την αντιμετώπιση της απειλής του κορονοϊού δεν μας το επιτρέπει. Μπορούμε, ωστόσο, να υψώσουμε τις φωνές μας με μία ενυπόγραφη δια – δήλωση. Και να το κάνουμε αναλογιζόμενοι και αναλογιζόμενες ότι, αν ο φόβος μπροστά στην απειλή του κορονοϊού είναι υπαρκτός μια φορά για εμάς, για τους πρόσφυγες που «δίχως στέγη, δίχως γειτονιά» απειλούνται επιπρόσθετα και από τον ιό του ρατσισμού, η ανάγκη της αλληλεγγύης μας είναι πολλαπλάσια:

Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, του πνεύματος και του πολιτισμού, της επιστήμης και της εργασίας, του αθλητισμού, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και αυτοδιοικητικοί υπογράφουμε αυτό το κείμενο για να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό δράμα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική Κυβέρνηση. Απευθύνουμε αγωνιώδη έκκληση για την παραβίαση θεμελιωδών αρχών της Δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Πόσο μάλλον τώρα που η πανδημία του κορονοϊού επιτείνει την εκρηκτική κατάσταση.

Βιώνουμε πια τις συνέπειες της απαράδεκτης στάσης των ισχυρών του κόσμου απέναντι στο εξελισσόμενο, με δική τους ευθύνη, προσφυγικό δράμα. Την ίδια ώρα που προσφυγικές ροές ωθούνται στα σύνορα της Ελλάδας από την πλευρά της Τουρκίας, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση, την πλειονότητα των ΜΜΕ αλλά και από μερίδα πολιτών σαν εισβολείς.

Απέναντί μας όμως δεν έχουμε εισβολείς. Έχουμε θύματα των διεθνών γεωπολιτικών παιχνιδιών, της ωμής εκμετάλλευσης του προσφυγικού από την κυβέρνηση Ερντογάν, της άρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και της πολιτικής εγκλωβισμού και αποτροπής που ακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση.

Θύματα της ίδιας κατάστασης είναι οι κάτοικοι των νησιών και του Έβρου που τα προηγούμενα χρόνια σήκωσαν στις πλάτες τους με αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη το βάρος της προσφυγικής κρίσης και βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τις πιο αδιέξοδες πολιτικές επιλογές.

Αποτελεί για εμάς ουσιαστική πράξη αλληλεγγύης η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Πράξη αλληλεγγύης απέναντι στους νησιώτες και στους πρόσφυγες.

Αντιθέτως, με την ανοχή, αν όχι την παρότρυνση της Πολιτείας, ένα συνονθύλευμα ρατσιστικών και φασιστικών στοιχείων σπεύδει στις ευαίσθητες περιοχές για να δράσει σαν αυτόκλητος υπερασπιστής των συνόρων. Μαζί με υπόδικους της Χρυσής Αυγής και νεοναζί που καταφθάνουν από ευρωπαϊκές χώρες απειλούν και επιτίθενται βίαια σε πρόσφυγες, σε μέλη διεθνών οργανισμών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, σε όσους και όσες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες. Στα νησιά δομές αλληλεγγύης πυρπολούνται και χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας καταστρέφονται.

Είναι για εμάς αυτονόητη η αντιμετώπιση των προσφύγων, όχι σαν εισβολέων που δήθεν επιδιώκουν να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας, αλλά ως θυμάτων της πλήρους αποτυχίας των κυρίαρχων πολιτικών επιλογών διεθνώς.

Εμείς που υπογράφουμε:

· Καλούμε την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση να αναλάβει τις ευθύνες της στη διαχείριση ενός κατεξοχήν ευρωπαϊκού ζητήματος με γνώμονα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη διεθνή νομιμότητα. Να προστατεύσει τους ανθρώπους που μετακινούνται και να επανασυστήσει τους μηχανισμούς μετεγκατάστασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη, με δίκαιο και ορθολογικό τρόπο, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

· Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση:

o Να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών στη βάση της δίκαιης και αναλογικής κατανομής των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια και να πιέσει για τη δίκαιη και αναλογική κατανομή τους και στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

o Να αποσύρει άμεσα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία έχει ανασταλεί η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα και η οποία προβλέπει την επιστροφή τους, χωρίς καταγραφή, στη χώρα καταγωγής ή διέλευσης. Η ρύθμιση αυτή επισύρει τη διεθνή καταδίκη της χώρας μας, θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και παραβιάζει τo θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στο άσυλο όπως αυτό προβλέπεται από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

o Να εγκαταλείψει κάθε σκέψη δημιουργίας κλειστών δομών, πολλώ δε μάλλον σε ξερονήσια. Ο εφιάλτης του Ellis Island και της Γυάρου δεν μπορεί να επαναληφθεί στην Ελλάδα του 2020.

o Να μην στερήσει τα ήδη ελάχιστα δικαιώματα και πόρους που έστω και με δυσκολία επιτρέπουν στους πρόσφυγες να επιβιώνουν.

o Να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των προσφύγων και των τοπικών πληθυσμών από την εξάπλωση του κορονοϊού.

o Να σταματήσει να ενθαρρύνει και να βάλει φρένο επιτέλους στην επικίνδυνη δράση των παρακρατικών και θερμοκέφαλων που απειλούν ανθρώπινες ζωές και την ειρήνη.

Ο λαός μας έγινε παγκόσμιο παράδειγμα αλληλεγγύης το 2015, όταν πέρασαν από τη χώρα μας ένα εκατομμύριο και πλέον πρόσφυγες. Η απώλεια των δικαιωμάτων που έχουν οι πρόσφυγες σήμερα, αύριο θα επεκταθεί σε όλους μας. Υπερασπιζόμενοι και υπερασπιζόμενες τη δημοκρατία και τις θεμελιώδες αρχές, υψώνουμε φωνή ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Γιατί τώρα πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή. Τώρα που αισθανόμαστε την ανάγκη να νιώσουμε Άνθρωποι Ξανά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter