Πρωτοβουλία για Μουσείο Αντιφασιστικού Αγώνα με την ονομασία «Μανώλης Γλέζος Λάκης Σάντας» στην Αθήνα

Πρωτοβουλία για Μουσείο Αντιφασιστικού Αγώνα με την ονομασία «Μανώλης Γλέζος Λάκης Σάντας» στην Αθήνα

Πρωτοβουλία με στόχο να αποκτήσει η ελληνική πρωτεύουσα Μουσείο Εθνικής Αντίστασης αναλαμβάνει, με αφορμή τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου, αγωνιστή της Αριστεράς και σύμβολου του αγώνα κατά του ναζισμού, η Ανοιχτή Πόλη.

Η παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Αθηναίων πρότεινε, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (2.4.2020), να ιδρυθεί στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Δήμου και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, Μουσείο Αντιφασιστικού Αγώνα με την ονομασία «Μανώλης Γλέζος Λάκης Σάντας».

Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Ανοιχτής Πόλης «προφανώς δεν υπάρχει κάτι που να είναι αρκετό προκειμένου να αποδώσουμε την τιμή που αξίζει στον Μανώλη Γλέζο και τους αγώνες του για ελευθερία και δημοκρατία. Είναι εξίσου απαράδεκτη η έλλειψη από την πόλη μας ενός μουσείου που να αναφέρεται στον αντιφασιστικό αγώνα (…)».

Ηδη εδώ και χρόνια, από ιστορικούς αλλά και πολιτικούς έχει τεθεί το ζήτημα ότι η ελληνική πρωτεύουσα δεν έχει ένα κεντρικό Μουσείο για την Εθνική Αντίσταση, που να συγκεντρώνει υλικό και να αναδεικνύει τον αντιφασιστικό αγώνα του ελληνικού λαού. Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Νάσος Ηλιόπουλος, με παρέμβασή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, θύμισε αντίστοιχη πρόταση την οποία είχε επεξεργαστεί ομάδα εργασίας υπό την ευθύνη του πρώην προέδρου της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνεργασία με τον Νίκο Μπελαβίλα, την «Ανάπλαση ΑΕ» και την «Η Αθήνα Ελεύθερη». Αυτή η πρόταση , όπως σημειώνει, αποτελεί μια σημαντική βοήθεια σε αυτή την κατεύθυνση. Και προσθέτει: «Το ξήλωμα της Ναζιστικής σημαίας από τους Μανώλη Γλέζο και Λάκη Σάντα θα θυμίζει για πάντα ότι οι τύραννοι δεν είναι ανίκητοι. Το να δώσουμε το όνομα τους στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Αντιφασιστικού Αγώνα είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη τους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter