Πρωτοφανής αντίδραση Χατζηδάκη: Αμφισβήτησε και προβόκαρε τον Μοσκοβισί

Πρωτοφανής αντίδραση Χατζηδάκη: Αμφισβήτησε και προβόκαρε τον Μοσκοβισί

Πρωτοφανής και ρεβανσιστική ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ στη διαπίστωση του Πιερ Μοσκοβισί πως δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο και πως η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα. 

Ο Κωστής Χατζηδάκης αμφισβήτησε ευθέως τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον τρόπο που οι μέχρι πρότινος σοβαρές φιλελεύθερες φωνές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αλλοτριωθεί πλήρως από τις ακραίες δυνάμεις που ηγεμονεύουν στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο κ. Χατζηδάκης αναπαρήγαγε την καταστροφική ρητορική αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία μεσοπρόθεσμης ρύθμισης του χρέους, κάνοντας λόγο για νέα βύθιση της χώρας στη λιτότητα λόγω αχρείαστων μέτρων πολλών δισεκατομμυρίων. Επισήμανε πως «η συμφωνία δεν είναι καθόλου ανώδυνη» λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που συμφωνήθηκαν έως το 2060, με αντάλλαγμα το δημοσιονομικό μαξιλαράκι ασφαλείας. «Cash buffer από τη μία λεφτά, από την άλλη υποχρεώσεις και εποπτεία» διαπίστωσε και στη συνεχεία απευθύνθηκε με δηκτικό τρόπο στον κ. Μοσκοβισί. «Κύριε επίτροπε, λοιπόν, μπορούσαμε να το είχαμε βαφτίσει “Πιερ”, “Ευκλείδη” ή Κωστή”. Οι έλληνες πολίτες, όμως, ξέρουν πως πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο» ειρωνεύτηκε, με τους βουλευτές της ΝΔ να τον καταχειροκροτούν.

Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, ότι ζήτησε από τον Πιερ Μοσκοβισί να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα αν θα περικοπούν οι συντάξεις προκειμένου να διαμορφώσει η ΝΔ το προεκλογικό της πρόγραμμα! Αναφερόμενος σε δημοσίευμα της «Αυγής», υποστήριξε πως υπάρχει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους εταίρους την ακύρωση του μέτρου για περικοπές σε συντάξεις από 1/1/2019. «Εμείς το πρόγραμμα μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες» είπε, συμπληρώνοντας πως είναι μεν καλοδεχούμενη η ακύρωση του μέτρου, αλλά αν αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί τότε και η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να το γνωρίζει προκειμένου να διαμορφώσει το πρόγραμμά της. «Καθαροί όροι για όλα τα πολιτικά κόμματα» υπογράμμισε, ζητώντας επί της ουσίας ίση πολιτική μεταχείριση από τον κ. Μοσκοβισί τον οποίο ταυτοχρόνως προβόκαρε.

«Λυπάμαι που χάλασα την ευτυχία σας» είπε σε αντίστοιχο ύφος και έκλεισε την ομιλία του αμφισβητώντας και πάλι τον κ. Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα να ξαναγίνει πραγματικά και όχι στα λόγια μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Μοσκοβισί: «Επιστρέφετε στην ανάπτυξη»

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δεν πτοήθηκε από την επίθεση του κ. Χατζηδάκη και επανέλαβε τα θερμά λόγια για τα επιτεύγματα της χώρας στο πεδίο της οικονομίας. Ειδικότερα, με θετικό τρόπο αποτίμησε τη συμφωνία του Eurogroup, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη και πως ανοίγει μία καινούρια σελίδα για τη χώρα.

Επιπλέον, επαναδιατύπωσε την άποψή του για το ότι δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, εξηγώντας πως οι εταίροι δεν ζητούν νέες μεταρρυθμίσεις, ούτε η τρόικα θα επισκέπτεται την Ελλάδα. «Δεν θα αλλάξουν μπλε κουστούμι και θα βάλουν λευκό» είπε χαρακτηριστικά για τα μέλη της τρόικα που δεν θα ασχολούνται πλέον με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Ενισχυμένη εποπτεία δεν σημαίνει ότι θα ερχόμαστε με το ίδιο πνεύμα και την ίδια νοοτροπία» ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας ότι δεν θα υπάρχει λιτότητα στο διηνεκές.

Ως προς τη ψηφισμένη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019, ο Πιερ Μοσκοβισί ήταν πολύ προσεκτικός, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για την ακύρωση του μέτρου. «Pacta sunt servanda» είπε αρχικά που σημαίνει οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ωστόσο χαρακτήρισε πολύπλοκη την φράση και διασαφήνισε ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας θα συνδιαμορφώνεται από κοινού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter