Πρωτοφανής επίδειξη δύναμης του Πεκίνου κατά του Χονγκ Κονγκ

Πρωτοφανής επίδειξη δύναμης του Πεκίνου κατά του Χονγκ Κονγκ

Επίδειξη ισχύος έκανε νωρίς σήμερα το πρωί, τοπική ώρα, η Κίνα απέναντι στο Χονγκ Κονγκ, μετατρέποντας μία τυπική διαδικασία, την αλλαγή στρατιωτικής φρουράς, σε μίνι άτυπη εισβολή.

Κάθε χρόνο, από το 1997 και μετά που το Χονγκ Κονγκ πέρασε από τη Βρετανία στην κυριαρχία της Κίνας, η ετήσια αλλαγή φρουράς, γίνεται σε πανηγυρικό χαρακτήρα. Φέτος έγινε σχεδόν στα κρυφά, και σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητών που μέσω του διαδικτύου ενημερώνουν συναδέλφους τους στο εξωτερικό, οι στρατιώτες που αντικαθιστούν τις δυνάμεις που αποχωρούν είναι σχεδόν δεκαπλάσιες και μπήκαν στην πόλη με πλήρη εξοπλισμό, αντί της επίσημης στολής. Επίσης ενισχυμένες είναι οι ναυτικές δυνάμεις που φρουρούν το λιμάνι του Χονγκ Κονγκ.

Φοιτητές στο Χονγκ Κονγκ αναφέρουν σε συναδέλφους τους στη Δύση, μέσω νέων ιστοσελίδων που συνεχώς δημιουργούν για να αποφύγουν τον έλεγχο της κυβέρνησης ότι πιστεύουν πως «η Κίνα δε θα κάνει βίαιες κινήσεις αν δεν το θεωρήσει απολύτως απαραίτητο αλλά θα συνεχίσει να αυξάνει το στρατό, να ανακοινώνει τακτικά ότι η περιοχή βρίσκεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, θα απαγορεύσει την κίνηση στους δρόμους τις μέρες και τις ώρες που θα ανακοινώνονται διαδηλώσεις ενώ περιμένουν ότι τις επόμενες μέρες θα γίνονται μαζικές προσαγωγές.

Διαβάστε επίσης: Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ

Η παρουσία κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Χονγκ Κονγκ προβλέπεται από την συμφωνία του 1997. Το καθεστώς “μία χώρα, δύο συστήματα”, επιτρέπει στο Χονγκ Κονγκ να αποφασίζει για το νομικό του σύστημα, να λειτουργεί με τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και δεν θέτει εμπόδια στην ελευθερία έκφρασης. Το Πεκίνο καθορίζει την εξωτερική πολιτική του και είναι υπεύθυνο για την άμυνα.

Τα τελευταία δύο χρόνια σημειώνονται στο Χονγκ Κονγκ δυναμικές διαδηλώσεις κατά των μέτρων που παίρνει η Κίνα να περιορίσει τις ατομικές ελευθερίες των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ και να πνίξει τις φωνές διαμαρτυρίας κατά του Πεκίνου που όλο και δυναμώνουν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του δυτικού τύπου, τον τελευταίο μήνα η Κίνα συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα της με το Χονγκ Κονγκ και είναι έτοιμη να παρέμβει αν και όταν αποφασίσει να πατάξει κάθε φωνή αντίδρασης στην πολιτική της. Τη θέση αυτή ενισχύουν η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, η οποία δέχεται έντονη κριτική από τους κατοίκους του και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις τους.

Αναφορικά με τη σημερινή επίδειξη δύναμης δυτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι μία μόλις εβδομάδα πριν αρχίσουν σε πόλεις της Κίνας οι αγώνες για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ, ορισμένοι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν στο Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο δεν θα μπορούσε να κάνει στρατιωτική εισβολή στην αυτόνομη περιοχή. Η εικόνα μιας γιγαντούπολης με τανκς και πάνοπλους στρατιώτες στους δρόμους δεν θα κολάκευε καθόλου την κινεζική ηγεσία. Παράλληλα όμως δεν θα μπορούσαν να συνεχίζονται οι διαδηλώσεις φοιτητών, κυρίως, που διεκδικούν αστικές ελευθερίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα αιτήματα των φοιτητών είναι να πάψει η κυβέρνηση του Πεκίνου να αποκαλεί τι διαδηλώσεις τους ως «εξέγερση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter