Πρωτοφανής η κυβερνητική κρίση στην Αυστρία – Ραγδαίες οι εξελίξεις

Αύριο αναμένεται η ορκωμοσία των νέων μελών της αυστριακής κυβέρνησης που, ως ανεξάρτητες προσωπικότητες της δημόσιας διοίκησης ή τεχνοκράτες, θα αντικαταστήσουν τους προερχόμενους από το συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων υπουργούς, οι οποίοι παραιτήθηκαν σήμερα.

Η παραίτηση είχε προαναγγελθεί, έπειτα από την αποπομπή του επίσης προερχόμενου από τους Ελευθέρους υπουργού Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ.

Ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος το βράδυ απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα, αποδέχθηκε το μεσημέρι την σχετική πρόταση του ομοσπονδιακού καγκελάριου και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, για αποπομπή του Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος θεωρείται το πλέον σκληροπυρηνικό στέλεχος των Ελευθέρων.

Το Λαϊκό Κόμμα ηγούνταν έως τώρα του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Ελευθέρους (του παραιτηθέντα ήδη το Σάββατο, αντικαγκελάριου και αρχηγού των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε), εξαιτίας του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο αυτός έχει εμπλακεί.

Επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών, 'Αμυνας, Συγκοινωνιών-Υποδομών, Κοινωνικών Υπηρεσιών, όπως και τη θέση του αντικαγκελάριου και υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, πρόκειται να αναλάβουν ανεξάρτητοι ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι ή τεχνοκράτες, του οποίους θα υποδείξει στον πρόεδρο Βαν ντερ Μπέλεν ο καγκελάριος Κουρτς.

Χάριν του εθνικού συμφέροντος, και μέχρι τις πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την θέση της πρόκειται να διατηρήσει, κατόπιν σχετικής συνεννόησης που προηγήθηκε νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, παρά την προέλευσή της, επίσης από το Κόμμα των Ελευθέρων.

Στο μεταξύ, έντονη κριτική ασκείται από σύσσωμη την αυστριακή αντιπολίτευση στον προερχόμενο από το Λαϊκό Κόμμα πρόεδρο της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα, ο οποίος μετέθεσε για την ερχόμενη Δευτέρα, μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την προγραμματιζόμενη για αύριο έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας.

Στην ολομέλεια της Βουλής πρόκειται να συζητηθεί η αποκαλούμενη «Υπόθεση Ίμπιζα» του σκανδάλου με την εμπλοκή του παραιτηθέντα αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αλλά και η πρόταση μομφής που έχει καταθέσει εναντίον του καγκελάριου Κουρτς, η «Λίστα Τώρα» (πρώην Λίστα Πέτερ Πιλτς).

Εάν η πρόταση μομφής συγκεντρώσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης την πλειοψηφία - την οποία δεν διαθέτει στη Βουλή το Λαϊκό Κόμμα - ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κινδυνεύει με απώλεια του αξιώματός του, ενώ θα είναι αναγκαίος ο διορισμός πλέον, από τον πρόεδρο Βαν ντερ Μπέλεν, μίας καθαρά υπηρεσιακής κυβέρνησης έως τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, μία εξέλιξη που δεν έχει προϋπάρξει στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας.

Ως προς τη στήριξη της πρότασης μομφής, ανοικτή παραμένει η στάση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση συνολικά της κυβέρνησης και του καγκελάριου «που δεν διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία» όπως λένε, και την αντικατάστασή της από μία υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές - ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων διέψευδε το απόγευμα σημερινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Oestereich, ότι αυτό σίγουρα θα υπερψηφίσει την πρόταση.

Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες που ζητούν τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα οδηγούσε την χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, πρότειναν σήμερα συγκεκριμένα ονόματα αυστριακών προσωπικοτήτων για ανάληψη καθηκόντων σε ένα τέτοιο σχήμα.

Η πρόταση για την ανάληψη θέσεων σε υπηρεσιακή κυβέρνηση περιλαμβάνει τον πρώην ομοσπονδιακό πρόεδρο (επί δώδεκα χρόνια με πάντα ιδιαίτερα υψηλή δημοτικότητα) Χάιντς Φίσερ, ο οποίος ήδη απέρριψε κάτι τέτοιο, τον διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι, τον πρώην εντεταλμένο του ΟΗΕ κυβερνήτη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Βόλφγκανγκ Πέτριτς, τους προερχόμενους από το Λαϊκό Κόμμα, τον πρώην Αυστριακό Επίτροπο Φραντς Φίσλερ και τον πρώην κυβερνητικό συντονιστή του προσφυγικού και πρώην γενικό διευθυντή του μεγαλύτερου αυστριακού τραπεζικού ομίλου, Κρίστιαν Κόνραντ.

Βαν ντερ Μπέλεν: «Θα τα καταφέρουμε»

«Τα καταφέραμε στο παρελθόν, θα τα καταφέρουμε και τώρα», ήταν το μήνυμα αισιοδοξίας που έστειλε στο αποψινό τηλεοπτικό διάγγελμα του ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, σε σχέση με την αντιμετώπιση και το ξεπέρασμα της τρέχουσας κυβερνητικής κρίσης, ως επακόλουθο της «Υπόθεσης Ίμπιζα», του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής του έως σήμερα συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Καλώντας τον λαό να μην εγκαταλείψει την πολιτική και ζητώντας «μόνον θάρρος και αρκετή αισιοδοξία», ο Αυστριακός Πρόεδρος τόνισε πως «θα τα καταφέρουμε, το κατορθώσαμε ήδη στο παρελθόν και αυτό είναι κάτι το τυπικά αυστριακό».

Απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς, που, όπως σημείωσε, «εκλέγονται για να υπηρετούν τη χώρα και πρέπει να ξέρουν να ξεχωρίζουν τι είναι ευπρεπές και τι όχι», επισήμανε πως «όλοι μας πρέπει να είμαστε υπόδειγμα», ενώ ζήτησε συγγνώμη για την εικόνα που παρουσίασε πρόσφατα η πολιτική.

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, χωρίς να τους κατονομάσει, εννοούσε σαφέστατα τους εμπλεκόμενους στο πρωτοφανές σκάνδαλο, αντικαγκελάριο και αρχηγό των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας τους, Γιόχαν Γκουντένους, οι οποίοι, υπό το βάρος των ευθυνών τους είχαν παραιτηθεί το περασμένο Σάββατο.

Ταυτόχρονα, ο Αυστριακός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «δεν είμαστε τέτοιοι, απλά δεν είναι τέτοια η Αυστρία», και προειδοποίησε ότι τέτοιες συμπεριφορές έχουν συνέπειες στην εικόνα και στο κύρος της χώρας, στον τουρισμό της, στην οικονομία της, στις εξαγωγές της, από τις οποίες εξαρτώνται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ενόψει των προγραμματιζόμενων για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πρόωρων βουλευτικών εκλογών ως επακόλουθο της κυβερνητικής κρίσης με τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με το Κόμμα των Ελευθέρων, ο ίδιος ανέφερε πως δεν είναι ώρα για προεκλογικές ομιλίες, ενώ, υπενθυμίζοντας τις επικείμενες εκλογές της Κυριακής, κάλεσε στο τέλος της ομιλίας του τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.