Πρωτογενές πλεόνασμα μαμούθ 7,4 δις. ευρώ

Πρωτογενές πλεόνασμα μαμούθ 7,4 δις. ευρώ

Στα 7,4 δις. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού το ενδεκάμηνο Γενάρη – Νοέμβρη 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, έχει πολιτικές προεκτάσεις, καθώς οι δανειστές, μετά την χορήγηση του έκτακτου επιδόματος των 617 εκατ. ευρώ προς τους συνταξιούχους και την αναστολή της εφαρμογής των υψηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, έθεσαν θέμα ορθής εφαρμογής του Κρατικού Προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.

Απαίτησαν συγκεκριμένα από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο να δεσμευτεί εξ΄όνόματος της ελληνικής κυβέρνησης, ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 (0,5% του ΑΕΠ), η κυβέρνηση θα προβεί σε περικοπές δαπανών από την πλευρά των συντάξεων.

Στην ταπεινωτική και ιταμή αυτή απαίτηση των ευρωπαίων δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση απάντησε καταφατικά μέσω της επιστολής Τσακαλώτου που εστάλη στις Βρυξέλες τις προηγούμενες ημέρες.

Από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού το ενδεκάμηνο Γενάρη – Νοέμβρη, προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 θα επιτευχθεί, αλλά με βαρύτατο τίμημα για την κοινωνία.

Ειδικότερα το εξεταζόμενο ενδεκάμηνο:

  • τα Καθαρά Εσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού στα 47,9 δις. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2017 για έσοδα ύψους 46,4 δις. ευρώ. Εμφανίζεται δηλαδή υπεραπόδοση εσόδων ίση με 1,5 δις. ευρώ.

Τα αυξημένα έσοδα προήλθαν από την εκτέλεση του Τακτικού Προϋπολογισμού, με τις συνολικές εισπράξεις να ανέρχονται στα 44,65 δις. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 43,2 δις. ευρώ. Αντίθετα τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κινήθηκαν εντός των προβλέψεων.

  • Οι Δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 45,9 δις. ευρώ, και εμφανίζονται μειωμένες κατά 2,4 δις. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις που ενσωματώνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2017 (48,3 δις. ευρώ). Ο πέλεκυς των περικοπών επίπεσε επί των πρωτογενών δαπανών ( μειωμένες κατά 840 εκατ. ευρώ), τα εξοπλιστικά προγράμματα (μειωμένα κατά 371 εκατ. ευρω), ενώ μειωμένες κατά 1,1 δις. ευρώ εμφανίζονται και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες, για μια ακόμη χρονιά θυσιάστηκαν, προς χάρη της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος.

  • Οι πληρωμές τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους ανήλθαν στα 5,4 δις. ευρώ.

  • Τούτων δοθέντων, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 7,4 δις. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 3,55 δις. ευρώ. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter