Πρωτοχρονιά… κάτω από το μηδέν στην Αττική – Που υπάρχουν προβλήματα από τον καιρό

Πρωτοχρονιά… κάτω από το μηδέν στην Αττική – Που υπάρχουν προβλήματα από τον καιρό

Στους -1 βαθμούς θα φθάσει η θερμοκρασία στην Αττική την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Ειναι χαρακτηριστικό ότι νωρίς το πρωϊ, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήματα των λεωφόρων Πάρνηθας και Φυλής λόγω χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τροχαίας, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στη λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του εστιατορίου «Ζυγός», η κίνηση των οχημάτων από το ύψος της Κάντζας στο ρεύμα προς τη Θήβα γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, η διακοπή της κυκλοφορίας στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης ξεκινά από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως το ύψος της λεωφόρου Διονύσου. Επίσης, στη λεωφόρο Φυλής η κυκλοφορία έχει διακοπεί από το ύψος της Μονής Κλειστών στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Η κυκλοφορία έχει επίσης διακοπεί στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου, από το 10-ο χλμ έως την παραλιακή και επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θήβας. Στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θήβας δεν επιτρέπεται η κίνηση φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων από το ύψος των Βιλίων στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ η κίνηση των υπολοίπων οχημάτων γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επίσης, μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες μπορούν να κινηθούν τα οχήματα στον Υμηττό, από τη θέση Καλοπούλα, καθώς και στην επαρχιακή οδό Αγίου Μερκουρίου -Βαρυμπόμπης, από το ύψος της ταβέρνας «Λεωνίδας».

Ανοικτοί οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα για τους αστέγους

Ανοιχτοί για τη φιλοξενία αστέγων θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, πέντε σταθμοί του μετρό μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Οι σταθμοί που θα μείνουν ανοιχτοί είναι οι: Ομόνοια, Μοναστηράκι, Μεταξουργείο, Συγγρού –Φιξ και Ελαιώνας.

Οι σταθμοί θα παραμείνουν στη διάθεση των ευάλωτων πολιτών για το προσεχές πενθήμερο και στη συνέχεια, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, θα αποφασιστεί εκ νέου, αν θα υπάρξει και περαιτέρω φιλοξενία. Ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την υποδοχή των αστέγων, με την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ έχει προβλεφθεί να υπάρξει και ιατροφαρμακευτική στήριξη για τους ανθρώπους, οι οποίοι θα περάσουν τις νύχτες ψύχους στους πέντε σταθμούς του Μετρό.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ανοιχτός έμεινε ο σταθμός της Ομόνοιας. Σε συνεργασία με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, θα υπάρξει ενημέρωση και κινητοποίηση στις δομές των αστέγων, ούτως ώστε να τους γνωστοποιηθεί η δυνατότητα να περάσουν τις νύχτες του ψύχους στους χώρους των σταθμών του μετρό.

Πελοπόννησος

Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου. Ειδικότερα, στην Αρκαδία η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Λεβιδίου-Νεμέας και στις επαρχιακές οδούς ‘Αστρους-Αγίου Πέτρου, Λεωνιδίου-Κοσμά, Αγίου Ανδρέα- Καστάνιτσας- Σίταινας- Πλάτανου και στην δασική οδό ‘Ανω Οστρακίνα (χιονοδρομικό κέντρο)-Βυτίνα.

Στην Κορινθία, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις επαρχιακές οδούς Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, Τρικάλων – Καρυάς, Δερβενίου – Γκούρας, Λυγιάς – Πύργου, Λουτρού – Βρυσούλων, Καλλιθέας – Ελληνικού, Γκούρας – Κιάτου, Γκούρας – Δερβενίου, Γκούρας – Λυκουριάς και Περαχώρας- Πισίων.

Στην Λακωνία η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 13ο χιλιόμετρο, έως το 14ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγίου Δημητρίου Ζάρακος-Κρεμαστής και στην Μεσσηνία από το 28ο χιλιόμετρο, έως το 42ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας- Σπάρτης (μέσω Ταϋγέτου).

Δυτική Κρήτη

Στο ορεινό οδικό δίκτυο, επικεντρώνονται τα προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή των Χανίων. Κλειστοί λόγω του χιονιά είναι οι οδικοί άξονες προς Ομαλό, Σφακιά, Κάνδανο και στο Ανατολικό Σέλινο ενώ χιόνια υπάρχουν στο Θέρισο, την Μαλάξα, Κεραμειά και σε σημεία με υψομετρο πάνω από 450 μέτρα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη από τις 6 το πρωί εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους από τα χιόνια. Προβλήματα αναφέρθηκαν και στην ηλεκτροδότηση κυρίως σε ορεινές περιοχές, ενώ στην Εθνική οδό Χανίων Ρεθύμνου έπεσε δέντρο προκαλώντας υλικές ζημιές σε διερχόμενο όχημα. Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Σε ισχύ είναι και για σήμερα το πρωί το απαγορευτικό απόπλου σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, λόγω των βορειανατολικών ισχυρών ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

Ωστόσο η Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία προβλέπει εξασθένηση των καιρικών φαινομένων αργότερα. Από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για βορειοανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες,Κρήτη και Δωδεκάνησα. Για τον Αργοσαρωνικό και τη Σαλαμίνα τα δρομολόγια γίνονται κανονικά. Επίσης κλειστές είναι οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες,Αλεξανδρούπολη Σαμοθράκη.

Στη γραμμή Καβάλα-Πρίνου τα δρομολόγια γίνονται με ειδικό δελτίο και μόνο κατ’έγκριση του πλοιάρχου. Πάντως, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία και λιμεναρχεία.

Γ.Γρ. Πολιτικής Προστασίας

«Ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε για την κακοκαιρία που έπληξε διάφορες περιοχές της χώρας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Εφαρμόστηκε το σχέδιο που είχε εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι φορείς ανταποκρίθηκαν, υπήρξε μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση […] δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα, ούτε πολύωρες καθυστερήσεις. Οι βασικοί οδικοί άξονες έμειναν ανοικτοί και κατά συνέπεια δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα», τόνισε ο κ. Καπάκης.

Διαβεβαίωσε, δε, όσους πρόκειται να ταξιδέψουν ενόψει Πρωτοχρονιάς πως «ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και οι φορείς σε αυξημένη ετοιμότητα».

Το κύμα κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, δεν έχει περάσει αν και βαίνουμε προς εκτόνωση των φαινομένων, «ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες μας υποχρεώνουν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter