Πρυτάνεις: Ζητούν συνάντηση με Μητσοτάκη για την υποχρηματοδότηση και τα κτηριακά ζητήματα στα ΑΕΙ

Πρυτάνεις: Ζητούν συνάντηση με Μητσοτάκη για την υποχρηματοδότηση και τα κτηριακά ζητήματα στα ΑΕΙ

Με βασική τους προτεραιότητα την υποχρηματόδοτηση και το κτηριακά προβλήματα που έχουν σε όλα τα επίπεδα τα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας, η Σύνοδος των Πρυτάνεων απέστειλε επιστολή προς τον Κ. Μητσοτάκη. Τα δυο αυτά προβλήματα θεωρήθηκαν ομόφωνα τα σημαντικότερα, καθώς οι άσχημες συνθήκες σε κτήρια, εστίες και λέσχες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα περισσότερα ΑΕΙ. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή που υπογράφουν οι προεδρεύοντες κατά την 109η Σύνοδο (Χριστίνα Κουλούρη/Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στυλιανός Κατρανίδης/Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Αθανάσιος Κατσής/ Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου):

«Πολλά κτήρια, λόγω της παλαιότητάς τους και της ανεπαρκούς συντήρησης, θέτουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για φοιτητές/τριες και προσωπικό. Συνεπώς, είναι απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΠΑ 2026-2030 (σ.σ Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης), με βάση τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει τα Πανεπιστήμια καθώς και η αύξηση των τακτικών προϋπολογισμών».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει για το πώς θα απαντήσει ο πρωθυπουργός που έχει «εμπράκτως» εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τα ΑΕΙ, όπως σημειώνουν οι πρυτάνεις. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ανακοίνωσε τα νέα μέτρα διαγραφών για τους «αιώνιους» φοιτητές, χωρίς καν να ερωτηθούν οι πρυτάνεις, γεγονός που παραβιάζει απευθείας το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Σχετικά με το επίμαχο θέμα των διαγραφών η πρύτανις του Παντείου, Χριστίνα Κουλούρη είχε δηλώσει στο Documento της Κυριακής 13/7:

«Από τη σύνοδο στον Μυστρά (σ.σ.: Δεκέμβριος 2024) νομίζω έχουμε τοποθετηθεί ομόφωνα ως προς τις διαγραφές. Είμαστε ξεκάθαροι πως δεν πρέπει να εφαρμοστεί ένα οριζόντιο μέτρο χωρίς να υιοθετηθούν κάποια κριτήρια που θα δίνουν την ευκαιρία στους ενεργούς φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Δεν αποδεχόμαστε την έκφραση “αιώνιοι” ή “λιμνάζοντες”. Έχουμε εισαγάγει τη διάκριση ανάμεσα σε ενεργούς και ανενεργούς φοιτητές που πράγματι σε αυτή την κατηγορία έχουμε χιλιάδες εγγεγραμμένους από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και ειδικά όσα είμαστε “παλιά” πανεπιστήμια. Είναι ένα καθαρά διοικητικό μέτρο να καθαριστούν αυτά τα αρχεία. Δεν επηρεάζει κάποιους. Υπάρχουν όμως διαγραφές που θα επηρεάσουν τις ζωές παιδιών που παράλληλα εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες και προσπαθούν να πάρουν το πτυχίο. Σε αυτούς πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία».

Ολόκληρη η επιστολή της Συνόδου των Πρυτάνεων: 

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στο πλαίσιο του πολύ καλού κλίματος που κυριάρχησε στην συνάντηση που είχαμε για τα ζητήματα ασφαλείας των πανεπιστημίων, θα θέλαμε να ζητήσουμε συνάντηση μαζί Σας με στόχο να Σας εκθέσoυμε τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα Πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, η 109η Σύνοδος Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στην Ανάβυσσο από τις 8 έως και τις 11 Ιουλίου 2025, αποφάσισε ομόφωνα ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια είναι η χρηματοδότησή τους, κυρίως για την ανακαίνιση και τη συντήρηση των υποδομών τους. Πολλά κτήρια, λόγω της παλαιότητάς τους και της ανεπαρκούς συντήρησης, θέτουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για φοιτητές/τριες και προσωπικό. Συνεπώς, είναι απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΠΑ 2026-2030, με βάση τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει τα Πανεπιστήμια καθώς και η αύξηση των τακτικών προϋπολογισμών.

Επειδή εμπράκτως έχετε εκδηλώσει το ενδιαφέρον Σας για τα Πανεπιστήμια, Σας παρακαλούμε να ορίσετε συνάντηση με το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων για να Σας εκθέσουμε αναλυτικά και εξειδικευμένα ανά Πανεπιστήμιο τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε.

Με τιμή,

Το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων

Καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανις Παντείου Πανεπιστημίου

Καθηγητής Στυλιανός Κατρανίδης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Καθηγητής Αθανάσιος Κατσής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου».

Ετικέτες

Documento Newsletter