Π.Σ. ΣΥΡΙΖΑ: Διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου εν όψει Συνταγματικής Αναθεώρησης

Π.Σ. ΣΥΡΙΖΑ: Διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου εν όψει Συνταγματικής Αναθεώρησης

Περισσότερες από τρεις ώρες συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Στο επίκεντρο η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία θα ανοίξει στο κοινοβούλιο μετά τον Αύγουστο, οι προτεραιότητες και ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κομματικές πηγές , αναφορικά με το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, διαπιστώθηκε μετά και την επιστολή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στον πρωθυπουργό, ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένα εν δυνάμει προοδευτικό μέτωπο.

Επικριτικά σχολιάστηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς παρά τις μεγάλες τομές που είχε προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης πως θα έφερνε το κόμμα του , τελικά φοβούμενος να τοποθετηθεί «επέλεξε να το βάλει στα πόδια». Υπό αυτό το πρίσμα υπογραμμίστηκε άλλωστε και η ταύτιση του προέδρου της ΝΔ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε κάθε περίπτωση μόλις ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους , ενώ η κυβέρνηση θα λάβει υπόψιν της και το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Παράλληλα ενημέρωση για τις προτεραιότητες και τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής , παρείχε ο Δημήτρης Βίτσας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, σν και δεν διαφαίνεται, όπως τονίσθηκε, η Τουρκία να επιθυμεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε μη τηρώντας τις δεσμεύεσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Σε κάθε περίπτωση και λόγω της εμπειρίας των τελευταίων ετών, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν την αύξηση των προσφυγικών ροών, το υπουργείο βρισκεται σε ετοιμότητα ώστε να μπορέσει να τις αντιμετωπίσει εφόσον χρειαστεί.

Τέλος το Πολιτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε και για τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ..

Για την ΠΓΔΜ, υπογραμμίστηκε πως έχει καταγραφεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα ωστόσο «αγκάθι» ανάμεσα στις δυο πλευρές παραμένει το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με αιχμή τη σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων (erga omnes).

Εκείνο που υπογραμμίστηκε πάντως κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούν την λύση του ζητήματος , ωστόσο «η μπάλα βρισκεται στο γήπεδο των γειτόνων» καθώς η διαπραγμάτευση μπαίνει στην τελική ευθεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter